Pages

Race Report - Bromo Tengger Semeru 2017



Actually this trip is not in plan this year. Gaz tanya aku kalau nak ikut for this one. So disebabkan aku takda apa plan in November, aku on je.

There is few things happen before the game yang agak kuchalana untuk aku.

Preparation
Aku prepare game ni from July. So aku start dengan proper plan for this one. Actually Patriot is part of preparation. So things happen. A week before Patriot aku turun game bola padang. So konon la power rangers, my groin koyak in this friendly match. Some serius tear till aku tak boleh berjalan few days. 

So aku decide to dns Patriot. Aku buat some intensive recovery supaya aku dapat at least start BTS. Actually it not easy to really recover from all this. Secara jujur milege aku memang minimum after this injury. LSD pon xda. Aku just focus with recovery and aku push more on easy mileage and streight. I need to prioritise for now. Kalau aku push, recovery process will be much more slower. 

Till a day before start the game, even during the game aku masih feel the pain. Aku xletak blaim pada sesapa but more on own mistake. So aku plan just start the game and go with the flow. Kalau sakit sangat stop je lah.



So perkara kedua yang berlaku, a week sebelum game aku pitam dekat opis. This due to low blood preasure. Aku pi clinic and do some checking for few days just to make sure nothing serius. So doctor mati2 mintak aku tak lari sebab a lot of big complication can happen due to high/low blood preasure. With intense activity it can kill me if things really go wrong. Futher elevation dia bukan sikit, main atas 2000m je so AMS and all those preause can worsen the issue. 

So aku decide just go and follow the flow. Incase aku pening2 sebelum game aku xlari la, kalau kene masa game aku stop terus. So dengan minimum mileage and training aku rasa aku akan face a lot of issue. So this game i just go and apply pengalaman dari game2 sebelum ni. Nothing much i can do. 

Once i tell Daniel my office mate. I will run naked at the gym if i can finish this one. I know the limit and as far i am having fun. All will be ok. Actually ayat sedapkan hati. 

2th Nov 2017 - Khamis Malam
Aku gerak ke Surabaya on Thursday night with Gaz my travel buddy this round. So dari Surabaya kami amek shuttle yang disediakan oleh organizer. Actually Gaz antara punca aku mai game ni. Niat dari awal memang untuk temankan dia. 

So dia bantu on some of the logistik termasuk booking bilik and ground arrangement. Dari Surabaya ke Bromo amek masa around 4hours. Sampai je, kami terus ke hotel. 1st drama happen. Hotel penuh disebabkan redundent booking. Tak kelakar okay, dengan flight 3 jam, bas 4 jam dengan laluan bergunung we really need a rest.



Kami bernasib baik sebab Nyoman (a friend yang aku kenal in SG ultra scene few year back and he is part of BTS team) ada dekat situ and terus call Rudy (BTS RD). They all memang ada simpan bilik for such case. So depa sewakan bilik tu ke kami. So 1st night issue resolved. For teh remaining night kami kene cari sendiri. Actually Gaz memang marah dengan Booking.com sebab tak inform awal2 hal ni. So dia email panjang berjela complain hal ni and best part immediate depa call dia replace bilik lain. Apa yang aku nampak problem dengan local vendor. Dpa dah tau dpa iklankan hotel dpa pada 3rd party but still amek walk in. This is the big things yang aku rasa local scene kene improve. For Gaz dia kata few game dia dah kene perkara ni. Pada aku ada pro and cons, problem will push people to think and improve. So slowly maybe local industry will learn. 


So kami sentiasa bernasib baik, bilik sentiasa ada untuk hotel ni. So malam ke-2 kami amek bilik lain dan seterusnya. Kami kene berpindah2 lah. But it good enough as far ada bilik boleh tido and tandas untuk mandi dan buang air.

~~~Tumb up 5 bintang pada Nyoman and Rudi atas fast response dan bantuan.


3th Nov 2017 - Pre Game
Next day kamu just relax and chill. Game start at 12am on 4th so aku and Gaz just walk around to see the place. Actually aku meet William dekat sini. New friends from Malaysia yang habis CCC recently. Dia mai to shoot a picture for this game with Asia Trail Master (ATM) team. Friendly speaking, i am glad dapat jumpa Will and share and talk on idea's etc for the scene. 

Jam 12PM kami naik ke start line tuk collect bib. Actually organizer ada sediakan pre game food but aku dengan Gaz decide tuk makan lunch di hotel. This save us from "Rawon Saga" during the game. I will talk on this in next point. So lepas tu aku and Gaz macam biasa. TIDO sampai malam.

4th Nov 2017 - The Game
At 11pm kami dah siap. Go to start and relax. Actually aku dah set dengan Gaz to pace him. So we try our best to meet COT at Jemplang (WS5) at 2pm. So we need to push each other till 53KM. Dengan keadaan aku, aku rasa ok untuk aku stick dengan Gaz all the way. 

So sharp 12am kami dilepaskan. Actually aku face some issue at start. Kaki aku keras macam kayu. Sebanarnya ni masalah keturunan. Kalau xcukup warm up, training jadi mcm ni la. Aku suffer sakit keting for 5km at rolling hill. At this moment aku mintak Gaz jalan dulu. Aku berenti few times untuk streching again and again. Masa ni aku no 5 last dari belakang. Aku senyum je la, layan je.

So kami manage to catch up dekat 1st climb at B29 (satu gunung kalau tak silap). Masa ni aku and Gaz start to catch up. Kat sini kami go agak slow sebab Gaz face some tightness dekat dada. Actually kami climb dari 2000m ke 2400m kat sini in 1KM kalau tak silap. So mmg kne go slow lah untuk adapt badan. 

Masa ni we keep moving till next station. Kami berkira2, we need to close at least till 38KM in 10hours. So remaining 16KM kita akan tekan in 4 hours. Actually aku silap kira. Lepas dari Mt Aye Aye, ada few big climb and some technical area (turun pakai tali). So we really kill our time there. So kita tak dapat sampai at 2pm dekat Jemplang and decide to stop. 

For me, xda apa masalah secara mental dan fizikal. Sakit pada groin memang ada masa downhill but managble dan tak la seteruk yang aku jangkakan. Mungkin sebab aku tak berlari kot. Just walk all the way. Seriusly aku just enjoy the moment and view. 

Gaz pon aku tgk xda byk issue except after post game kita study balik overall course. Kita dapat
. Overdistance to Jemplang (around 3KM). But again we need to plan ahead to put a lot of buffer kalau nak repeat.
. Gaz dapat heart rate zone all the way at 5 (red alert). So it not really good condition, nasib tak ada apa2 berlaku pada kami.

Post game kami tak face any issue. Balik hotel, tido, all back to normal.

Findings, Drama dan Improvement
. Timing system
Aku rasa ada byk yg bising why some area tak ada update. Yang aku paham RF ID system ni bergantung pada phone line. Kalau xda line data akan diupload offline. So maybe that is the reason some area xda dalam system masa game. 

. Cp logistic
Some finding about food. Actually aku nampak food ada je but maybe keperluan masak tu kurang atau terlebih pakai macam gas masak air panas. So ada certain station mee segera ada tapi air panas tak ada. Overall untuk aku still okay sebab aku bawak and pikul makanan aku sendiri. 


. Kes emergency
Ada satu ke casualty seperti official press release by organizer. Actually ada kes pengsan di CP (ni aku dapat tau dari runner) dan satu kes Malaysian yang lembik dalam route sebab dyherated (kes ni aku sendiri inform Rudi and mintak organizer send 1st response team). So ambulance agak sibuk on the race day dan aku amat paham how stress the organizer can be. Aku percaya tak ada sapa pon runner or organizer yang nakkan masalah kan. 

. Hotelling System
Ni macam aku sebut dalam kes aku diatas. More improvement diperlukan in local scene dalam system tourism setempat. Aku yakin time to time this will be improve. Cuma untuk kita as travellers, espect the unespected so we can have more plan for any issue.

. Pre game food
Ni aku rasa perkara yang kerap disebut2 dalam game ni. This year organizer sediakan pre game lunch. So what happen, ramai yang keracunan makanan. So kesan dari ni ramai yang tak dapat perform. Worst ada yang dyherate dan macam2 issue happen. Rasa it more on vendor issue and probably organizer already take note on this. 


. Marker system
100 meter satu marker dan ada reflective. Aku bagi another 5 star pada organizer on this. 

Lain2 aku tak dengar apa2 issue except some case on drop beg hilang and some marker hilang. Again aku nampak effort yang diberikan oleh organizer dan aku masih puji dan bagi lebih banyak bintang sebab usaha mereka. Aku amat yakin mereka akan letak lebih banyak improvement soon. Untuk aku, aku ok as far basic game requirement is there. 

TQ Note:
Gaz.. for this great outting. Last aku keluar dengan dia masa Trip Genting Bidai. 
Rudi, Nyoman and BTS team for the great game. Problem will always be there and those will make us much more tougher. I beliave more and more improvement the team already put in place. Things always happen. Chin up and move on.
Daniel.. Alam for all those encourangement
Suzi and The Comrades for all those support.

Kawan2 dan lawan yang sentiasa memberi inspirasi.

Repeat? Yes i will come back with more proper preparation. Insyallah.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :