Pages

Race Report - 3rd Edition King Of Bukit Larut 2017



Finally it comeback. Lepas kita hold this game last year, we manage to get it back this year. So report game sebelum ni boleh di baca disini, disini, sini, sini

Orait, selepas drama 2016, actually we still get a lot of drama in 2017. Again it giving us new idea and perspective on how to handle all the risk and problem. Untuk rekod, this round  Zinov run the show as the RD. So all main decision dia yang buat. But as usual we will always support each other to get it done.

Tahun ni kita ada dalam 600+- participant. Sekali ganda dari 2 tahun sudah nak jadi lagi best, we have around 10 games all over Malaysia at the same week. So we still think those count still reasonable to handle.

Mungkin ramai yang tak tau keunikan Bukit Larut ni. Dari sejarah dan perkara yang perlu kita tahu

1. This is the wettest place in Malaysia. Taburan hujan dia amat tinggi. Dalam erti kata lain petang mmg wajib hujan and kalau bernasib baik dari pagi sampai malam hujan.
2. Flora dan fauna yang amat cantik sepanjang lalu ke puncak Bukit Larut.
3. Actually nama dia ja bukit. Elvation dia 1500m+- (puncak) so dah level gunung sebenarnya.
4. Ada beratus simpang yang tajam dan tinggi sepanjang 13KM dari kaki bukit ke puncak.
5. Puncak tu sebenarnya tak boleh nak pegi but terima kasih kepada Majlis Perbandaran Taiping yang allow kita naik.
6. Sejarah Taiping tu sendiri sebagai salah satu tempat kebangkitan Tanah Melayu masa zaman tu.
7. Makanan yang berbagai di Taiping. Banyak makanan yang rare dekat sini like Mee Udang, Cendol, Rojak etc.




Aku suka kata Taiping ni daerah orang pencen. So dengan pakej yang ada aku rasa Bukit Larut dan Taiping memang mengujakan. Tahun ni kita masih disupport oleh team tajaan yang sama iaitu

Toyo Tires
Yang sentiasa percaya dan bersama kami dalam semua series KOBL dan Putrajaya 100 Miles last year. Kali ni Team Toyo ada sapu podium lagi. Tq Toyo.

Spritzer
Spritzer tiap tahun jugak tak pernas miss kasi kita air. TQ Spritzer sebab percayakan kami.

Orait. AKu rasa boringkan duk baca TQ note dan konon perkara enak2 je dari game  ni. So let go to the drama and dark side of the game. Aku rasa aku tak perlu nak jadi hipokrit simpan masalah dalam tiap game. Selalu kalau aku stand means perkara tu tak berlaku  atau mungkin berlaku tapi haters tambah jadi sedap jalan cerita. Selalu aku akan cerita sndiri tanpa ada tapisan supaya we know.. nothing is perfect in this world and we did learn from each process. Jangan kata dah lama buat game tak da problem. Masalah will always be there cuma how kita meminimumkan impact and risk overall.



1. Medal
Sapa perasan defect yang ada dimedal KOBL? A big defect actually.

Actually this year kita cuba something new dengan new medal supplier NM Galaxy. Harga agak competative dan banyak kisah bulan dan bintang kita dapat dari sale person team NM ni. Beside kami dapatkan some feedback dari mereka yang pernah berurusan dengan team ni supaya kami yakin to move on. So we decide to try and probably move all 3 King Series with new medal supplier.

So what we get as end product agak mengecewakan.

a. We did request to put all distance with difference color to show what distance partcipent have. End product dpa duk color 10KM je.
b. Quality medal agak mengecewakan. Looks like macam tampal dengan sticker je. Color dekat medal pon mcm print pakai Canon dot matrix
c.  Yang paling xleh terima. Kat blah belakang finisher tu, kalau sapa perasan ada logo Sungai Lembing dekat situ.

1st we get very bad response from this team. Blaim game as usual and no solution given to rectify the issue. Actually kes defect ni sometimes berlaku but selalu supplier tau tuk handle it to make everybody (runner and organizer) happy. Aku nak ajar skit lah supaya team NM ni learn what is long term relation all about.

a. Some of our supplier will give special rate for next order or if big defect it goes for free (for whole or for some)
b. Send email officially say sorry about the mistake an some will make public apology.
c. Stop blaim game, make a fast response to answer and give option supaya smua orang tak marah. Kalau perlu rugi, terpaksa rugi. Kita nowadays lebih suka tgk kejujuran dari sikap berdiam diri atau play blaim game. Scene ni kecik and kita kne pandai jaga long term relation.

Satu perkara aku nampak, sales person is not a runner in this case. Hati xda dalam apa yang dibuat, totally money money money. Zaman ni kalau cara mcm ni buat business pasti akan dpt byk mslh.  So some common sense or bahasa mudah at least paham nature of game, concept and format. So dari situ baru kita boleh bawak diri kita dalam "medal" tu. Run such busines kita kene bawak diri kita tuk paham requester needs. Bukan amek order, ha.. ha.. ha... angguk2 lepas tu end result  tah hapa2. 

So, enough mumbling, lesson learn. Maybe team aku pon salah sebab tak buat QC again and again. Actually 1st QC patut datang dari supplier (sebab kita put trust on them) and kalau ada defect they all patut bagitau bukan sampai kita yang tau dulu. So we decide enough with NM and we will go with other supplier for next game. Damage has been done and forsee sapa yang ada medal ni simpan elok2. It will become collectible item in next 20 year.

2. Bib
Mungkin ada yang perasan date dekat bib tu salah. So some issue with the design at preliminary stage. We admit this. So simpan bib ni elok2, collectable item in next 10 years.

3. Support
Actually kita dah 3 tahun buat game di Perak but Tourism Perak agak tidak berapa user friendly dengan kami. Not sure mungkin kami tak cukup hensem or mungkin kami tak cukup CGPA to get attention. But we learn from here, rezki ALLAH itu luas.



So move on.


Berjuta2 Terima Kasih kepada..

1. Toyo Tires
2. Spritzer
3. Majlis Perbandaran Taiping
4. Team Bukit Larut
5. Taiping Road Run
6. Lan Adik Zinov, family Zinov, family Zul
7. Pacat V-Army
8. Sweeper and Medic team
9. Suzie 
10. All runners
11. SEMUA YANG TERLIBAT SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK LANGSUNG

Insyallah ada rezki kita akan move dengan 4th edition. Yeap, for all yang amek tiga2 series akan dapat 10% discount for KOBL next year. So next King of Kampung Kemensah.

Ole

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

1 comment :

masa itu.... said...

Hurm, supplier kitorang bagi draft design tapi agak mengecewakan, stakat copy and paste dari game lain pun ada, agak ketara gak la. Noted from your race report pak, akan bertegas dengan supplier dalam hal begini.