Pages

Tips - How to Handle Heat



This entry aku dedicatedkan pada kaum2 yang nak buat Patriot200 next week. Heat perlu di handle dengan baik else akan mengakibatkan problem dibawah.

- Pening
- Nak Pitam
- Berpinar2
- Sakit perut or muntah2
- Kulit yg panas or pucat
- Xboleh berlari dan berjalan
- Berpeluh melampau atau xda peluh langsung
- Dehydrate
- Worst .. Mati


So how to handle heat.

1. Pakaian
Ada beberapa perkata yang kita boleh consider.
- Topi
Pakai Topi. Pilih yang tutup kepala dan leher sekali. Try minimumkan bahagian badan dari terdedah pada cahaya matahari.

- Pakaian Cerah
Pakaian cerah akan pantulkan balik heat. Pakaian gelap akan serap heat. Scince mudah ni. So pakai la pakaian color cerah or lebih baik putih semua.

- Pakaian yang serap air
Pakai baju yang serap air. Aku sndiri prefer jenis Cotton. Dryfit xberapa okay sbb akan keringkan pakain cepat. 

- Sun Glasses 
Cahaya akan membuatkan mata kita letih dan dari keletihan akan main dengan mental kita (ditambah dengan panas). 

- Pakaian Tutup Semua
Ni selalu kita tgk orang kat padang pasir tutup seluruh badan dgn kurta dan nampak mata jerkan. There is a reason for that. KAlau kita tgk game desert mmg kita akan tgk partcipant bertudung litup siap. They try to avoid as much pancaran matahari pada badan. 

2. Refuel
- Minum.. Minum.. Minum
Kne plan minum selalu. Better amek tiap setengah jam at least satu sip. Monitor air kencing and make sure jangan kurang air.

- Garam dan electrolite
Bila dah panas, berpeluh banyak. Sebab berpeluh badan kita react pada panas so nak sejukkan padan peluh keluar. So bila dah banyak peluh, dia akan keluar dgn garam dan electrolite sekali. So bila dah kurang air, garam dan electrolite, otot xdpt nak berfungsi dengan baik. Cramp akan berlaku. So to avoid, minum air, load garam and electrolite skali. Rasa gatorade so far ada smua ni tanpa gula yang melampau macam 100+ dan air2 isotonik yang lain.


3. Core Temperature
Yang paling penting masa berlari dekat tempat panas adalah kawal core tempreture. Suhu badan perlu at par else kita akan face tanda2 heat stroke. So perkara lain yg boleh dibuat.

- Sun Block
Nak elak bahagian badan dari terkena direct sun light, sapu Sun block. It help.

- Ice Towel
Ni satu lagi tips, bawak tuala kecik isi ais or air dan letak dekat kepala or leher masa berlari. 

- Shower
Kalau ada kesempatan atau jumpa tempat boleh mandi, basahkan badan. Contoh air terjun ke sungai ke. But for P200 aku rasa xda facility ni unless dekat kawasan tepi pantai where ada public toilet.

- Basahkan kepala
Boleh basahkan topi or letak ice dalam topi. 

- Kemam Ais
Ni satu lagi cara, boleh kemam ais between CP.


So remember tujuan kita adalah untuk mengawal body tempreture at par. So no harm to try above tip.


Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :