Pages

Cameron Ultra - Final Simulation


Last week we did final simulation for Cultra. As plan early, kami perlu test all SOP yang berkaitan supaya all related team yang involve in real day aware on the process. Game kali ni bukan main2 untuk Team Pacat dan CyclicSport. Scope dia amat besar dan complicated. 

Actually kita dah buat 2 official simulation. 1st one kita bawak some elite untuk test run the route. Ini lebih kepada preliminary setup untuk set all the time (COT, start finish, CP arrangement, Safety etc). So dari situ kita dah dapat all the data and kita buat yang ni untuk closed all related SOP sama ada kene atau tak kne untuk real day. There is one more unofficial run done by Inov team before as review untuk team sponsor kita ni. 

So this round kita bawak 16 orang dari berbagai latar belakang. Ada elite, semi elite, suam2 elite dan bonk elite. So smua kira ada title elite lah. So term kami mudah, smua kene buat 100KM and we will simulate as much as real day arrangement. Kita start at 4am, kita set all CP and head of volunteer kita brief untuk paham all process. Kita jugak set all COT dekat tiap CP. Sapa tak meet kita DNF kan. Kita jugak set one team masuk untuk safety purpose dekat seksyen Berembun.


So kita punya main concern lebih kepada safety all the way the route especially kalau hujan. Nasib tikus2 elite kita amat baik sebab dari info yg kita dapat hujan sepanjang minggu almost all the time. But hari kita naik, hujan kejap je masa tghhari. But kita still dapat simulate those situation. So overall result..

1. Only 3 people manage to finished the whole route. In 30 hours (more or less). Fuhhhh..
2. Average sampai u-turn 50KM sahaja.
3. Masa hujan so far amat sejuk so kita mmg suggest to have some good attire to handle this for all runners
4. Route mmg kejam (review dari yang terlibat). Ada team yang koyak dekat Robinson Fall (COT 7 jam), so make sure runner kne ada really proper training sbb elevation from start to Robinson Fall memang amat best (for 25KM, 50KM and 100KM).
5. Kebanyakan sampai ke u-turn faster then targeted time which is good. Sebabnya balik 50KM akan lebih kejam sebab byk climb dari masa datang. So need more buffer time.
6. All support team clear with all task


Aku tak nak menakut2kan, but this route mmg agak sedap. Untuk hardcore hikers or orang yang dah biasa buat ultra (trail) aku rasa xkan ada masalah. Cuma kene factorkan jugak cuaca (tghhari mmg panas dan malam amat sejuk), route yg berakar (at some place), licin (at some place), berduri (at some place), climb yang agak tajam dan tinggi. Untuk yang baru nak coba2, nasihat aku do more strength (squad, lunges) dan proper mileage. Again, dah nama pon ultra game so please help to plan everything properly. 





All related info kita akan keluarkan dalam masa terdekat termasuk final map and gpx, cp arrangement, real day arrangement etc.

So still got time for training. Are you ready?

Ole. 

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

1 comment :

Seth Tan said...

Dear Arman and Suzie,

We came across your blog through Google and found your passion for running infectious. We are certain you would be interested in joining MPI Generali Run 2017!

Happening on 8 January 2017 at Padang Merbok, our sixth run will feature two categories: a 10km Competitive Run and a 5km Fun Run where participants can dress up as their favourite Prince or Princess! While both of you join the 10km, why not let your kids form a team of four for the cosplay 5km? It will be a fun outing for the family!

We are also organising My First Run Clinic programme to prepare both new and seasoned runners for our annual community run and it is happening this Saturday! Do join us if you can make time.

Please contact me at seth_tan@mpigenerali.com if you would like to know more. Thanks and looking forward to your participation in our Run!