Pages

Race Report - Route 68 2016



Plan asal aku game ni mmg xda dalam jadual 2016. Sebabnya aku agak busy lepas balik dari Lantau. Lagi pon registration dah tutup. Tah macam mana satu member (Ubai) xdapat nak lari and nak jual bib 70KM dia. Setan mana yang mai aku terus PM Ubai and beli bib dia. Lepas few transaction dgn organizer then aku officially will run this game. 

Pre Game
Actually aku masih berkira2 sebabnya date ni mmg ada activity dekat office. So aku mmg xyakin dapat lari game ni. Alhamdulillah, nasib aku baik bila all task clear sebelum date ni so aku boleh lari. Cuma aku punya training xberapa nak ada. Agak small effort but consistent la. Aku buat banyak HITT dan small mileage je. No real LSD but ada la some back to back. 

Kene pulak cuaca sebulan ni agak panas so aku mmg atas par je mood nak training. So lepas je MPAJ Trail Run on Saturday, petang tu aku decide nak terus ke Gombak and tido sana. Tah macam mana sampai je Tol Sungai Besi petang tu aku rasa macam ada yang xkena. Lepas aku bukak phone (aku off sepanjang pagi) baru teringat my school friend ada wedding and aku dah commit dengan dia nak mai. So aku patah balik dan pegi kejap wedding dia dan decide pegi ke Gombak awal pagi ahad tu.


Actually aku agak keletihan. Pagi tu by 3am kami tinggalkan rumah. Aku sampai rumah at 12am lepas wedding dan reach Gombak at 4.30am. Aku agak mengantuk. Lepas aku bersiap aku lelap balik till 5.50am. 10 minute je lagi nak flagoff baru aku bangun dan terus ke starting line.

During Game
Dekat starting aku xamek port sangat dengan orang. Seem aku masih mamai2 lagi. Aku jumpa Jeff kejap. Lepas tu terus flagoff. This round Jeff strictkan lagi process mandatory item. Aku mood masa ni mmg macam haram. Xda rasa macam nak berlari pon. So aku just go with some small run. Tu dia, rasa nak terbakar keting. Then aku decide to walk sampai betul2 panas. Masa ni aku nampak semua orang berlari agak laju for this category. 

Aku terserempak dengan Kak Ayang Ati. So aku decide tuk citcat sekejap dengan dia. So aku pon berjalan je for next 3KM. At one moment last runner potong aku. So aku berada di kedudukan paling belakang sekali. Lol. Masa ni motivasi pon datang. Aku pon mulakan langkah. Aku tekan sikit. So reach 1st Aid Station. Aku tgk xda mende nak makan, ada biskut and sweet je. Agak tidak membantu.,so aku makan kurma yang aku bawak.



Aku start tekan dari sini. Aku slowly take over a lot of runner. Masa ni aku rasa macam ada hantu duduk dekat leher. Aku tekan all the way climb sampai la the highest point pon aku tekan jugak. Masa climb aku xda jalan aku tekan lari with small pace. Till aku reach Genting Sempah. Masa ni aku nak stop lama sikit, refuel and makan. Kalau ikut map route ni all the way down so another great plan tuk tekan lagi. 

So aku tekan all the way down. Seriously aku xda face any issue till reach u turn at 35KM mark. Masa ni aku sampai 10.30am. 4 jam sengah overall. So aku ada 7jam sengah lagi nak balik. Actually not a good timing but aku still happy sebab aku start dari belakang sekali and manage to reach u turn sebelum tghhari. Dekat sini aku rehat dalam 10 minit. Layan tembikai banyak sikit. Suzi pon sibuk dengan business aiskrim dia so aku xkacau dia.



After a while aku sambung berlari. This stretch dah start panas. Aku dah mula tingtong. Ni la kesan kalau xda heat training. Aku run walk all the way till aku jumpa Gaz tepi semak tengah amek gambar. Actually dia plan nak buat LSD and amek gambo. So janji dengan dia dkt Genting Sempah at 8.30AM but masa ni aku dah dekat CP Lentang and almost reach uturn. So masa balik je aku manage jumpa dia. So kami bergerak skali till Genting Sempah. Aku yakin dia gelakkan aku sebab dia xpernah tgk aku tingtong mcm tu dalam trail. Rasa la kan. Nak lari road sangat.



Aku xface any issue. Kaki pon ok lagi, cuma mood xberapa sampai. Satunya perut aku xberapa selesa. Aku telan banyak sangat air gas. Actually aku jarang nak layan air gas ni but xda pilihan sbb aku go this round to minimalist. So lepas genting sempah aku tgk timing aku masih ok lagi. Aku ada 4 jam sengah lagi. So aku decide to walk. Suzi agak kecewa sebenarnya, kalau aku lari kata dia aku leh dapat sub 10 hours. Nah, aku cakap aku xda mood nak push to much sebab aku ada 2 big "things" aku nak handle dalam bulan ni. So kalau aku push this one and injured aku xleh nak push the other 2 "things". So aku kene berhati2. Actually alasan je. Lol.

So aku berjalan all the way down lepas Genting Sempah. Masa ni ramai dah potong aku sebabnya downhill. Aku just go and enjoy myself. At last 5KM aku bergerak sekali dgn Aszim Hadi. Kami gossip and and talk about a lot of things. Till kami reach finishing line in 11 hours. 



Post Game
Overall aku happy dengan performance aku. 

1st aku start as a last runner in the game and be at the middle of the pack at 35KM mark. 
2nd aku enjoy the route, support and crowd.

Aku xda mende nak prove pon, it a just a game between me and the route. So aku tau kedudukan aku dekat mana. Balik je aku langsung xface any issue. Xda sakit2, just sengal. Aku bangun tido all back to normal. Best part i did 70km with Luna Sandal. No blister, no pain etc. Pecah dara.

Important Learning Process
1. Kene ada some good mileage dalam panas. For this game aku rasa aku kne buat more LSD dalam cuaca panas especially after 12PM. 
2. This is my longest aku berlari dengan sandal. So aku bernasib baik sebab dah bersedia dari smua sudut termasuk prepare kalau blister etc.
3. Kene push a bit masa pergi for this game. Sebab 2nd half lepas uturn akan panjang dalam cuaca panas.
4. Abe Yim kata aku main2 in this game. Lol. Ok bang, i will take this seriously in next game. 

Gear and Refueling
Kasut - Luna Sandal
Attire - 1 helai T cap ayam, seluar cap ayam, Topi free dari UTHK.
Hydration - 1 botol air mineral aku pegang
Makan - Satu pack kurma basah
Air - Refuel air masak at each CP.
Sleep - none

Aku makan dekat setiap CP. Aku whack tembikai je.

TQ Notes
1. Suzi and Kids, being a supporter the whole day. Another great exposure
2. Gaz for the burger
3. Ubai for the bib
4. All volunteer and supporter
5. Aszim Hadi, nak borak ngan aku at last 5KM

I think this route agak bahaya kalau nak lari saja2 for LSD. This is my 2 cent comment la. In game it ok sebab ada ramai orang. Overall good game course dan aku nak keneth test this next year.

And i will write on HOW TO SURVIVE ROUTE 68 soon. More on the tips to handle the game properly dari sudut busy people. Check out this page on Friday.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

Projek Hijo said...

It was a good event. Event ultra pertama saya. Managed to complete the game without injury. Setuju, tempat ni agak bahaya untuk lsd saja saja. Ramai ramai tu oklah. Kereta dan environment yang tak berapa friendly. Tahniah bro!

adriana amani said...

"Kene push a bit masa pergi for this game. Sebab 2nd half lepas uturn akan panjang dalam cuaca panas" - cant agree more. agak down lepas uturn. i cant maintain my pace due to the heat n humid. kaki dah start blister.(my 1st blister in ultra race) mmg xtau nak handle mcmana trus down n dah demotivated nak lari. until now xleh maafkan diri sndri sbb mental boleh kalah dgn blister. wtf!

kuchalana said...

congrats .. read more about ultra and make sure u select the correct game.. go gradually.. nothing to rush..

kuchalana said...

find the solution.. there is always a solution in each problem.. blister selalu disebabkan

1. Kasut
2. Socks
3. Posture larian
4. Ketebalan kulit kaki..

So can try an error.. i have those issue in my early day... so my solution is

1. Change my shoes.. i am going for wider front type shoe.. so far new balance je ada jenis ni..
2. Go for barefoot and minimalist during my training... ni akan kuatkan kulit kaki dan kaki tu sendiri.. and also kita akan change posture larian dengan drop fore foot dari heel strike.. it help a lot..
3. Sapu vaselin banyak sikit sebelum dan masa lari..
4. Change to thinner sock..

Blister ni kene treat awal.. actually dah boleh tau dia akan kuar.. rasa dah hotspot tu panas.. so cepat2 treat... plasterkan.. kalau dah start rasa pedih.. dah terlambat but still boleh plaster..

Hope this help..