Pages

Cameron Ultra - 1st Route Simulation


Trip ni dah dirancang for sometimes. Kita decide to select experience ultra runner especially in trail to test the race course. So committee select few name and invite them to test and review the track. So nama2 yang terpilih adalah

Puzi Dollah 
Salomon athlete, Elite Runner
Adventure Race, Ultra and all other categories

Shine Teh
Durex athlete, Experience Ultra Runner 
Race director for G5N (1st game got 3 point UTMB in Malaysia)

Mun Ngai
Experience Ultra Runner 

Jeff Oii
Hoka athlete, Experience Ultra Runner 
Race director for Route68, BacktoEndurance, Gunung Nuang Ultra
Founder Ultra Running Malaysia

Boy Nadz
Adventure Race, Ultra and all other categories
One of the person manage to conqueror Greenland by foot

Zinov
Cap Itik Runner

Aku
Cap Angsa Runner

So aku dan zinov kita try route 50KM category dan kita diletakkan benchmark untuk berjalan dan consider last runner in the game. Untuk yang lelain they all akan pergi ke laluan 100KM. Support crew datang dari Zul dan Jimmy team. Ada 4 people dengan basikal iaitu Jimmy, Fais, Hana dan Noran. Fendi in 2nd support car. So depa akan tunggu at specific check point to record timing and condition tikus makmal smua ni.


* Video is not an official video from Cultra.

Actually for 1st team depa xda banyak masalah. Kami dilepaskan sekali dari Padang Tanah Rata. Masa ni aku and zinov just berjalan all the way. Semua tak face any issue reaching 1st CP. Masa nak naik Mt Berembun baru dapat rasa lelah sikit. Masa ni dah 15KM untuk 100KM dan 1200 meter gain. It not fun ok. Turun naik, turun naik. At peak, smua keep talking about how beautiful the track and how high the elevation is. Ini termasuk  % pacak yang depa dah lalu. So just imagine.

Lepas tu depa terus ke Habu. Masuk ladang teh dan go through this area pulak. Masa ni mmg cantik. Dengan pemandangan, cuaca dan elevation. Seriously it fun here. So team 100KM manage to  be at 50KM in 12 hours with 2500+- meter gain. They decide not to continue due to cuaca yang dah mula nak hujan. Untuk aku and Zinov, kita manage to cover 50KM jugak in 13jam with almost same elevation gain. 

Overall dari review
1. We need to add more cutoff for 11km and 25km. Seriously it not easy for this category.
2. Few safety requirement we need review.
3. Few SOP we need to change to cater emergency

So some of the feedback
1. Track amat cantik
2. Elevation agak tinggi dan agak technical at some place
3. 50km and 100km need training, it not straight forward. 

For those yang nak try some of the track ada beberapa perkara anda perlu tahu.
1. Untuk semua kawasan hutan di Tanah Rata, anda perlu ada permit kalau nak masuk. Dapat tangkap anda akan didenda dan dipenjara.
2. Untuk kawasan ladang teh, permit juga diperlukan. Anda boleh ditangkap kerana menceroboh. So tanah persendirian kene apply permit. 

So please don't take this lightly. Ada banyak risiko yang mungkin akan berlaku. Jadi ikut saluran undang2 kalau nak try test route dalam ladang teh dan hutan2 disekitar Cameron. 

Aku suka nak biar entry ni tergantung takat ni ja. More about the game nanti sendiri rasa la masa game. Nasihat aku TRAINING and PLAN. Aku xnak jadi macam KOSL when people make assumption and at last kene tampar dengan Bukit Panorama. Aku ulang banyak kali masa tu, dari email entry in FB sampai la ke pagi hari sebelum game. So same for CULTRA. Jangan take this game lightly.

For now.. all the best.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

1 comment :

Aizuddin Ahmad Imran said...

Nice.... Kene start training properly dari sekarang..