Pages

Transtitiwangsa V1 - Revisited


Last month aku naik Mt Tahan for 2nd time. Report untuk trip Tahan boleh dibaca disini dan disini. Lepas je 2nd trip Tahan, kawan2 kata, why not kita naik V1 in Feb. So aku pon buat arrangement yang patut untuk trip V1 ni. Actually it my 2nd time untuk V1. Report 1st trip boleh dibaca disini

So trip V1 kali ni adalah anniversary trip aku which aku buat pada masa yang sama tahun sudah but dengan line up berbeza. Trip kali ni aku gunakan format yang sama. Naik dari Ulu Kinta dan keluar ke Blue Valley. So kita akan cover Mt Korbu, Mt Gayung dan Mt Yong Belar. 3 gunung G7 sekali jalan. Line up pulak untuk kawan2 terdekat yang terlibat dengan Mt Tahan daypack V2 bulan lepas. So pelan asal kita ada dekat 8 orang but till real day cuma 5 orang je yg dapat hadir. So line up trip kali ni adalah:

Rino Irwan
Jawa Terakhir
Ghaz
Ijam
Aku (sweeper)
AM (guide dari SOS)

Dari line up ni, 2 orang dah masuk 50's, 2 orang dah masuk 40's, sorang in 30's dan sorang in 20's . So aku boleh kata group veteran category la trip kali ni. Timing kita plan keluar 24 to 30 hours leisure pace. Actually trip ni lebih kepada LSD pada team member yang akan ada big game end of this month. So another good simulation untuk depa. 

Pre Activities
Kami bergerak dari KL dengan kereta. So aku mai pickup each of the team member at specific check point. Seems ni team orang2 lama berhati muda so xda issue on timing dan pergerakan awal. We all terus ke Bercham dan bermalam di Masjid Muttaqim, Bercham. We meet up dengan AM dan team SOS. Malam tu ada pulak group tabligh dalam masjid ni. So xda la boring sangat seems depa pon peramah. So ada kami kawan malam tu. 


Untuk aku, overall expectation lebih kepada LSD. My last one before my game in next 2 weeks. So aku plan just go leisure. Seem aku jadi sweeper so aku boleh test tahap kesabaran aku (it related to breathing and mental). So mind set (atau niat) kne betul dari awal else otak akan berkuchalana bila niat dah berbuatan tidak selari. So aku xaspect banyak dari team aku except tarik semua keluar dengan selamat. Aku pon xletak any cut off time dalam trip kali ni. Cuma ada some expectation timing supaya xterlalu leisure. Tujuan dia sebab kita bawak ration (makan dan air) cukup2 untuk sampai ke setiap check point. So kalau terlalu leisure, kita boleh drag masa terlalu panjang. This will kill the team mood dan probably masalah lain akan timbul like injury dan mental down. Kalau jadi kes macam ni, mmg payah. Kene plak track ni one way, so no way to return back. 

Realday
- Trail Head to Korbu
Pagi tu semua bangun awal. Seem kami tido dalam masjid (kawasan solat luar) so kami perlu bangun sebelum jemaah masuk untuk subuh. Kami bergerak dari masjid lepas subuh dan terus ke trail head. Dari muka masing2 boleh nampak kecerian (keseriauan) masing2 sebab they all xboleh nak aspect apa yang depa akan lalui. For me, aku dah set niat awal2 so i know what i want. Untuk pengetahuan, trip macam ni memerlukan permit. Ada 2 permit yang diperlukan. 

1. Permit dari Jabatan Hutan untuk masuk kedalam hutan
2. Permit dari Syabas untuk masuk ke kawasan Empangan Ulu Kinta. Ni kawasan strategic so proper permit diperlukan. 

Kami sampai trail head dah terang. Lepas short briefing, kita bergerak. Kita start at 8AM dari trail head. Kita xface any issue at this point. Team member semua bergerak dengan riang riana lagi. We cross few stream, main area batu2. Bukit sikit2. Nothing hard so far. AM aku tgk dia test team member condition dengan bergerak lebih laju but xda sambutan so aku rasa dia dah boleh agak overall pace yg dia akan face in next 30 hours (lol). 


Kita reach Kem Seroja lepas tu. Meet up dengan satu group dekat sini. Nothing much, we make a move to Kem Kijang. All the way ni kita meet up dengan few other group. Xda issue overall till we reach last water point (LWP). Dekat LWP kita meetup dengan satu big group. Kat sini aku meet up dengan Mizi. 1st impression aku lepas baca few post dia dkt FB aku ingat mamat ni sure kerek punya kaki. Sebabnya dia ada hentam budak daypack tahan before (V2). But lepas meet up aku rasa dia ni kelakar punya kaki. Bak kata AM, 

"Mulut dari neraka bawah tanah tapi hati ada taman". 

Aku refuel air dkt sini. Seems so many people so kene la beratur amek air. Aku tgk Wak melayan si Mizi dengan cerut and rokok. Actually the real fun belum start lagi so biar kawan2 dalam team layan dlu apa patut. After a while kami teruskan pergerakan. At this point, team masih okay. Bergerak dan terus bergerak. Walaupon agak perlahan but they still moving. Masa ni berkira2 kita xdp nak meet target time ke Korbu at 1PM. So aku set new buffer to 5PM at Gayung. So kita takkan rehat lama di Korbu. Amek2 gamba dan terus ke Gayung. Alhamdulillah, team keep moving dan reach Korbu at 3.15pm . In 10 minutes kita terus push ke Gayung. 


- Korbu to Gayung
Track ni agak psiko. Kita just bergerak antara permatang but condition track agak teruk. Dari info kita dpt tau group Boy Nads baru bergerak dari Korbu ke H20 at 1PM. So team ni 2 hours ahead dari kami. So kami letakkan as benchmark untuk kejar. So in this track team member dah start slow. Probably sebab xmakan and xda rehat lama. Aku just keep them move sebab all the way laluan ni dah start hujan dan berangin. Suhu dah start drop dan gelap. 


Track ni view dia amat cantik. Macam Mt Irau but much more better. Lebih mossy dari segala mossy. So we reach Simpang Proton at 5.15pm. Terus ke Gayung and prepare for night hike. Kat sini kami makan and refuel apa yang patut. Jacket and headlamp smua dah keluar masa ni sebab cuaca dah start sejuk.

- Gayung to H20
Next target kami is Kem H20. Kalau ikut plan kami target reach there at 9PM. But things happen. All the way dari Gayung dah start hujan agak lebat dengan angin yang agak kencang. Suhu masa ni dah drop ke 15'. Amat sejuk. But kami xda pilihan dan perlu terus bergerak. So we reach Mt Juction at 8.30PM. Kami tak dapat nak laju sebab condition track yang agak teruk. Kami sempat jumpa group Boy Nads di Mt Juction. Dapat la kopi dekat sini. Dalam group ni ada Pali and Intan, our group sama2 naik Tahan daypack before (V2). Kami tak lama di Junction sebab cuaca agak kejam. Kami terus bergerak.


Dari Juction all the way down and target kita reach H20 before 12AM. Masa ni hujan makin lebat. Track totally out. Koyak rabak. Ada few condition kami perlu bergerak rapat2 disebabkan cuaca yang amat extreme. Risau dgn pokok kalau2 ada yg tumbang ka. Laluan ni ada few area amat teknikal dimana perlu climb up and down akar pokok. Team punya mood dah start down. Kami tak dapat move laju dalam condition macam ni. So we just move. The longer kita dalam track risiko hypothermia dan kecederaan lain amat tinggi.

Masa ni kami amat berharap ada orang di H20. Alhamdulillah reach H20 around 11.30pm. Dekat sini ada satu team bermalam. So dapat la kopi panas lagi. Dekat sini kami perlu buat keputusan sama ada nak teruskan ke Yong Belar or just stop and rehat and make a move bila dah siang. Sebabnya condition semasa amat tidak mengizinkan. Cuaca amat extreme, dengan angin, hujan lebat, track yg koyak. Condition team pon agak weak. So we decide to stay and make a move at 6AM. 


Jadi kami menumpang bawah fly team ni. Disebabkan area kecik so aku dengan Ijam terpaksa tido luar fly. Dalam hujan okay. Masa ni amat sejuk. Boleh kata semua dalam team kene Parkinson (menggigil xingat punya). Paling risau kalau kne hypothermia. So kami lilit badan dengan emergency blanket. Actually aku learn new things dalam condition ni. Emergency blanket really not help. Seriously. So apa aku buat

1. Tanggalkan pakaian yang basah (stokin, kasut) sebab aku lilit bahagian bawah badan ja. Atas badan aku pakai jacket yg kalis air dan panas. Kalau tak tanggal pakaian basah, keadaan sejuk akan bertambah sejuk. So blanket tadi xda guna.
2. Baring ja atas tanah yang basah. Patut kene ada ground fly (at least untuk sorang) so boleh elak sejuk dari tanah. 
3. Patut ada upper fly so boleh elak hujan. At least untuk sorang.

So aku baring macam tu ja dalam hujan. Dalam hati aku mula berzikir. Zikir2 yang aku belajar untuk tenangkan hati dan jauhkan dari musibah. Sampai la aku tertidur till 5AM. Mmg sejuk but aku dpt la lelap. Team member lain face serious issue dengan sejuk. So lesson learn from here. Macam mana prepare pon kita, pasti ada yang xsempurna. So lepas kes ni aku rasa aku perlu bawak beberapa item lain in case for such scenario happen lagi.


1. Extra emergency blanket. Blanket ni xtahan. So kene bawak lebih else kalau dah koyak xda guna dah.
2. Fly kecik tuk sorang (ground and upper)
3. Thermal blanket. Masa ni Gazz je ada bawak so dia sedap la tido dalam ketuhar. Siap mengigau bercakap lagi. 
4. Proper glove. Serious, glove murah yg xkalis air mmg xmembantu.
5. Get more thermal item macam stokin, baju dan seluar.


- H20 to Blue Valley
So dalam kesejukan kita kne terus bergerak. At 6AM kami teruskan perjalanan ke Yong Belar. Masa ni sejuk dia tuhan ja yang tahu. Yong Belar ni pulak all the way up je. So mmg layan la. Dengan mood masing2 at par je. So semua terus bergerak. Lebih lama bergerak badan akan panas sikit. Untuk keep more warm kita kene makan. So badan akan terus boleh bergerak dan panas. Masa ni team diam je all the way. Xda lawak, xda gosip. Rasanya they all dah masuk auto mode. Aku macam biasa just enjoy dekat blakang as sweeper. Keje aku kne make sure all move at targeted timing. 

Kami reach Yong Belar 11.45AM. Jauh dari targeted time. Track ni all the way koyak. Lumpur paras lutut. Dengan angin kuat, hujan. Serius best. So kami xboleh nak bergerak laju. Dekat peak Yong Belar baru la dapat rasa cahaya matahari. Tu pon xlama disebabkan awan tebal. Kami xlama di Yong Belar sebab kami kene keluar secepat mungkin. Masa ni Wak dah start nak demam. Badan dia react xberapa okay. Makan pon dah xberapa lalu. Actually kita mmg perlu makan walaupon xboleh. Sebabnya untuk kita terus move dan panaskan badan. Else mmg kita akan face issue. Boleh xboleh kita kne paksa. Sebab tu aku selalu test apa yg aku boleh makan dalam worst scenario. So far Kurma really work. 


Dekat Yong Belar kita meet up dengan satu group lagi. Dekat sini they all share info yang ada few group patah balik malam sebelumnya disebabkan cuaca yg extreme. So kami terus bergerak ke Kem Tudung Periuk. Track ni mmg koyak habis lah. Paya dia kalau ada buaya dekat dalam pon kita xkan perasan. Serius teruk. But no choice kita kne terus bergerak. Masa team member ada yg dah seret kaki. Finally we reach Kem Tudung Periuk. Rezki Allah, dapat lah nasi dan ikan sardin dkt sini. Actually ration team masih ada but orang dah offer, kita belasah je.

Kami xlama dekat sini. Lepas makan terus bergerak. Finally at 5PM kami reach ke Blue Valley. All the way out ni kami meet dengan few group lagi yang decide patah balik malam sebelumnya.  Dapat la makan lagi free. Seems AM mulut manis dan yang jumpa pon kawan2. So ada la rezki extra. Dekat luar jumpa plak dengan group Pak Abu. Dapat lagi macaroni dan ayam masak merah. Mmg rezki la kali ni. 


Post Activities
Lepas keluar hutan, so far aku xface any issue. Kaki okay, mental okay, hati okay. Perut pon tak meragam. Jiwa pon masih okay dan mood masih terkawal. Till today, aku xface any problem even boleh layan 10KM lagi semalam. So it a good sign overall yang badan aku dah boleh adapt semua ni dengan baik. Total timing untuk trip ni 34jam. Moving time dalam 27jam. Pada aku still okay sebab faktor cuaca, track dan keadaan semasa. So far team pon xda serious injury dan masih dalam good mood. Even, hydration plan semua masih okay which aku tgk masih ada balance food depa bawak keluar. So it another successful trip. Good experience, good mileage and elevation.



Gear and Refueling
Overall plan aku lebih pada simulation end of this month game so aku pakai dan bawak apa yg aku perlukan untuk game ni. 

Kasut - NB MT10 v3, stokin cap ayam
Attire - T cap ayam, seluar cap ayam
Hydration pack - Raidlight Almo 12L
Makan - Satu pack kurma basah, kismis 100g, buah kering (mempelam, limau, nenas), Pisang salai dalam 15 keping, Roti gardenia sapu butter 7 keping.
Air - Refuel air sungai 2 kali (last water point and H20). Botol 1.5 liter sekali top up.

Aku akan makan setiap satu jam. Aku akan amek at least 3 biji kurma (mix dgn kismis dan buah kering lain). Makan roti setiap 5 jam sekeping dan minum air setiap masa. 

So far all this work well for past 3 trip. Mt Tahan Daypack V1, V2 dan trip ni.



TQ Note
Big thanks to..

1. AM from SOS as a great guide. Kau xkedekut ilmu dan sentiasa cool dan kelakar. Aku tak pernah salah pasal kau. Really hope kau akan consider buat ultra lepas ni. Insyallah podium. 
2. SOS team yang lain, Amir (transport), Boy (dalam track) and Sahlan (allow tido dekat mesjid Muttaqin).
3. Mizi Belantik, menceriakan kami di last water point and kasi booster pada team aku dengan cerut dan rokok.
4. Boy Nadz, bancuhkan kopi di Mt Junction.
5. Pali and Intan for Marathon baker dan menceriakan kami di Mt Junction
6. Team yang bermalam di H20. bancuhkan kopi dan allow kami tumpang bermalam bawah fly. 
7. Team Uitm Ganu yang masakkan kami nasi dan sardin di Kem Tudung Periuk.
8. Kawan AM sepanjang jalan yang bagi kacang, coklat. Walaupon kami ada cukup makanan, orang memberi kita merasakan.
9. Team Pacat dan Ketum Ultra yang monitor perjalanan kami dari jauh.
10. Man Syukor, Ishak dan Fath. Walaupon xdpt hadir tapi korang keep encourage the team. Tq Man  bagi pinjam headlamp.
11. Family member yang encourage, Eena (Jawa), Suzi and anak2. 






Now they all dah request tuk naik Yong Yap plak. Insyallah lepas all my game this next month kita plan lain okay. Ole.


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

8 comments :

IJAM said...

Nice write up and sharing tips. Memang banyak membantu.
Macam pesta Lumpur kat atas tu

amsyah said...

Enjoyable write-up - pace baca report macam sepoisepoi bahasa. Alhamdulillah semua dipermudahkan.

Ijam welkambek!

fyrul said...

best baca
nice giler trip... although laju gak aaa
korang mmg power laaa!

masa itu.... said...

Terlepas peluang nak follow, takpe, ade rezki next time... Terbaek pak!!

kuchalana said...

laporan hang mana?

kuchalana said...

alhamdulillah...

kuchalana said...

pace senior citizen.. slow and steady je..

kuchalana said...

Insyallah ada rezki lain..