Pages

Race Report - 3rd Edition Watergate 16 Hours 2016



Dah masuk tahun ke tiga dah game ni. Teringat masa mula-mula decide nak buat game ni.

1. Simple format ada ke orang nak lari?
2. Distance pendek sangat ada ke orang nak lari?
3. Buat malam-malam ada ke orang nak mai?




Lepas few brainstorming kita decide to go dengan game ni. Formatnya simple je.

1. This should be a fun game and simple
2. 16 jam dan lari mula dari malam so runners boleh belajar how to handle night run
3. Cheap and no frill
4. Maximum and free flow benefit like medical support, food, waterstation etc.

Masa mula-mula, response kita dapat agak skeptical dari mainstream runners. Tak ada medal? Bagi anak patung je? Tak ada baju? Tak ada bunga api? Tak ada kompang?  Yeah, this game mmg kita do in purpose dengan format ni. Go and read about world wide ultra marathon. Mana ada semua tu, the game come really simple sebabnya they come for the "REAL RUN" and it should go easy, cheap and simple. So as a baby step, Watergate 16 hours giving the real impression what is ultra all about.




Kita xda buat crazy and xmasuk akal marketing. Kita xda janjikan bulan dan bintang. Xda kasi free slot pada sapa2 tuk mintak they all review the game. Straight forward je, nak lari enroll, xnak enroll xpa duk tengok ja dari jauh. Actually dari statistic yg kita ada, kita dapat very good feedback overall dari 1st edition. Dari participant tak sampai 100 orang and today kita ada around 350. Kita cuba untuk tidak bukak lebih dari tu sebab kita nak bagi yang terbaik. Kalau boleh kita nak kenal each and everyone supaya kita boleh support them to move further. Yeah WG16H can be your 1st platform to go further.

So apa yang kita ada in 3rd edition.
1. Kita upgrade sikit tahun ni.
a. Kita kasi option for medal and finisher T
b. Kita kasi gelas serbaguna same like last year kita kasi tabung
c. Kita ada electronic timing system
d. Kita ada e-cert
e. Kita ada isotonik dekat CP2
f. Kita ada medical support at CP2
g. Kita ada more discount option. Bukan sikit okay 10% tu. Ada berani?
h. Kita ada proper designer for medal and T
i. Kita ada baju yang senonoh sikit lah
j. Kita kasi thropy pada top 3. Sebelum ni top runner je kita kasi.
h. Kita ada marshal full time dalam track, aku la tu, lari jugak 16 jam.





2. Few things that start menaikkan kos game ni.
a. Now Putrajaya dah start charge semua facilities yg kita guna di Putrajaya.
b. Kita amek more proper medical team yang kerja 16 jam non stop.
c. Kita tambah more volunteer tuk cover more area
d. Kita get more and more food.
e. Kita start ada timing system.




Overall aku boleh kata the game goes very well. Seperti objective awal, kita nak bukak platform untuk people try ultramarathon. Kita ada lebih ramai peserta dari luar kali ni. Tahun ni Ah Siow sekali lagi menang dengan new record 130KM. Memadamkan rekod beliau sendiri tahun lepas dimana dia cover 120KM. Untuk wanita, kita ada pemenang baru. So terima kasih  pada

1. Perbadanan Putrajaya
diatas support untuk edisi ke-3 ni.

2. Ultron
untuk harga istimewa finisher and event T

3. Medal depot
for the nice medal.

4. Transpay
untuk registration portal

5. Check Point System
for the timing system

6. Pink Ultra, MURA and Ultra Running Malaysia
for all the support

9. PAcat V-Army
as a main support team, as usual thumb up.

10. Azfar
Official photographer

11.Personal or Group Photographer
All photographer that day, snap a shoot of our event.

12. All FB page, blog, personal page, running group, gossip blog, gossip group
For all support by sharing, informing, mengata, mengeji, mengumpat etc

13. To all participant, yang hadir atau pon tidak. Without you all this game will not happen.


There is a plan to move the game out from Putrajaya. So let see what will happen in 2017.

* Photo credit to Azfar

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :