Pages

Jerebu - Kisah Berkisah



Semalam SCKLM, the biggest running event in Malaysia dibatalkan atas sebab jerebu. Yang ni kali kedua berlaku keatas team SCKLM which yang pertama berlaku 2 tahun lepas. Actually i can feel how hard the team kne melalui process ni. Seriously it really hard. Effort yang telah diberikan aku percaya tidak boleh dibayangkan dengan kata2. But actually apa yang berlaku?

Secara dasar semua tau jerebu berlaku. Aku rasa tahun ni agak worst dari tahun2 sebelum ni. Jerebu berlaku pada selang masa yang agak lama dan index habuk jugak agak tinggi dari tahun2 sebelum ni. So kita boleh lihat things already come out of control. Actually mana datangnya asap ni semua dan apa yang berlaku. Dari pembacaan, all this come dari pembakaran terbuka yang berlaku di negara sahabat kita. Disana kaedah paling cepat untuk melupuskan tanaman adalah dengan bakar. Jadi lebih murah, cepat dan mudah. Selain dapat baja free, ladang2 cepat untuk diclearkan. Tetapi kesannya, asap tadi akan bergerak keluar dari kawasan jajahan dia. So dia akan ikut arah laluan angin. Kalau angin tu bergerak ke utara, maka dapat la kita sedut dan merasa asap2 ni. 

But xda tindakan ka dari negara sahabat kita ni? 
Aku percaya ada undang2 pasal hal ni disana but again enforcement yang menjadi persoalan paling besar. Best part owner company2 perladangan ni datang dari Malaysia dan negara2 jiran lain di Asia Tenggara. So kalau kita nak bercakap pasal sapa salah sapa betul in the end kita tetap akan terpalit dan terlibat dalam hal ni. So KAPITALISM dan SYSTEM antara perkara teratas dalam hal ni. Anyway, kita perasana tak, hal jerebu ni cuma jadi agak teruk selepas tahun 2010. Sebelum ni mmg jarang kita dgr pasal hal jerebu ni. So tangan2 kita sendiri yang membawa bencana besar pada negara kita sendiri. 

So apa kesan dia?
Cancellation SCKLM adalsah satu daripadanya. Selain tu aku rasa byk game lain terpaksa ditunda atau di cancel sebab hal ni. Tu kalau kita citer pasal sukan. Kesan lain, aku yakin harga barang mentah akan naik. Mana2 yang datang locally macam sayur dan poultry, akan dpt kesan yg agak besar. Ayam itik xleh idup lama dalam asap ni. Samaada mati atau size xbesar. Sayur pulak layu, mati or tak subur. Tu belum kita citer pasal keadaan semasa rakyat marhain. Hospital dan clinic akan jadi alumni reunion pada pesakit2 berasaskan jerebu. Tu belum citer pasal cancellation flight, delay on construction, kemalangan dan macam2. Besar impact dia sebenarnya. For long term kita xpasti, dari pembacaan, partikal habuk ni bawak macam2 perkara such besi dan kotoran. So xpasti for long how peparu kita react. Worst aku dgr is cancer. So kalau for long this thing happen, aku rasa ada posibility hal lebih teruk akan berlaku pada kesihatan marhaen. 

So what good about all this thing?
Actually ada byk perkara baik dalam hal jerebu ni. Jerebu tidak dijadikan sia2 sebenarnya. Setiap ciptaan tuhan tu ada sebab dia. Antara yang aku boleh nampak

1. It a good time untuk kita berehat. Stop or slowdown dgn outdoor activities. Rehatkan minda, rehatkan fizikal sekejap.
2. Spend more time with family and friends. Duk umah tgk movie, masak, makan, cit cat. So it a good time untuk kita luangkan lebih masa dengan keluarga kita. Else tiap minggu hilang je kan.
3. Spend time pada perkara yang kita selalu pending. Selalu plan nak kemas store la, tebas rumput ka, trim daun pokok bunga la, all those can be done at this point. 
4. Melancong ke kawasan yang xda jerebu. Tgk tempat orang, berehat dan tenangkan minda.

Aku tgk walaupon jerebu, ramai yang keluar dan buat activity outdoor. Actually itu pilihan masing2. Again, nasihat aku, get overall info pasal hal ni. For long term. Jangan kita tgk kesan jangka pendek, tengok apa kesan dia long run. How all this zarah besi kasi kesan pada sel peparu kita, how this kotoran kasi kesan pada kulit etc. Kalau lari 5 jam, berapa gram plak all this kotoran akan duduk dalam peparu kita, boleh bersih ka lepas tu or dia duduk dalam badan etc. 

So aku rasa semua tu pilihan kita seadanya. So aku harap ada lah masjid2 or rumah ibadat yg akan buat solat or doa mintak hujan dan jauhkan dari segala bencana dari tangan manusia ni. Sebab so far aku xdengar lagi ada yg dibuat besar besaran. Mungkin kita sibuk dgn kisah SCKLM cancel or 1MDB or all political issue sampai kita lupa what is a priority issue for now. So really hope all this haze only temporary issue. 

Ole. 



kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

1 comment :

International Directory Blogspot said...

Hello !
Welcome. The "Directory Blogspot" it is not a spam, it's not a robot, it is a site like yours done by a person like you.
The goal is to promote your blog in the world!
I suggest you to publicize your blog by registering on the "international directory blogspot"
The "directory" is 24 million visits, 194 countries of the world! and more than 19,000 blogs.
In comments, please your URL. site name. and your Country
Activity is only friendly
Imperative to follow our blog to validate your registration
We hope that you will know our site with your friends.
Thank you for your understanding
I wish you an excellent day
sincerely
Chris
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
Thank you to follow my blog - it is greatly appreciated! O)
We follow your blog, please follow us in return!