Pages

Siapa Zulkiflee Zainal?


Actually dah lama aku tulis pasal sahabat aku ni. Cuma xda masa sesuai aku nak post. By time aku rasa today is a good time to have this article pasal orang kuat didalam Team Pacat. Aku pernah review pasal Zinov before and boleh dibaca disini.

Ramai yang nampak aku kedepan dalam hal Team Pacat. Actually ramai yang xtau, dibelakang semua ground work adalah this guy En Zul. Team Pacat sendiri pon sebenarnya diideakan oleh beliau 5 tahun lepas (2010). Aku dah kenal Zul ni dari tahun 1996 lagi. Yup almost 20 years. Dari zaman kering sepapan sampai la ke boroi xboleh blah. Dari zaman bujang sampai la zaman anak berderet2.





Aku dulu satu kolej dengan Zul di ITM (masa ni xda UiTM). Satu course, satu kelas, satu rumah, satu gila, satu kepala dan satu masalah. Mula2 aku kenal dia, dia ni kepala dia botak. Dengan gaya ala2 skindhead gitu. Aku pon masa tu mmg bermazhab yg sama. Kami share same interest. Music (punk and oi), kisah hidup, sukan dan kegilaan. Jadi ngam lah we become buddy. Kalau kepadang, akan turun sekali, main rugby skali, main takraw pakai kain skali, balik cuti ke KL skali. Kira mmg rapat lah. Kisah cinta, kisah poyo, mendajal orang, gelakkan orang, gelakkan diri sendiri semua ada. 

Zul ni bright skit. Result exam dia selalu high class punya dan selalu menjadi perhatian lecturer. Logic dia agak bagus kalau nak compare dgn kaum2 lain masa tu. Lagi satu dia ni buat keje memang detail. Kalau tgk lemari baju dia, mmg dia susun barang2 dia cantik je. Spender tu kalau dia lipat, kemas ja and susun cantik je. See how detail he is.




But dalam ganas2 penampilan dia, dia ni hati ada cool. By time dia slowly dgr lagu Spice Girl okay and start layan citer Titanic (puiii). So we become good buddy. Time past, sampai la kami dah kawin dan bekerja kami still berjumpa, gathering, bersukan (futsal, badminton and pingpong). So somewhere hujung 2000, dia pm aku ajak keluar with outdoor activity. Dia kata berat and penyakit dan mula datang. So kne cari satu penyelesaian.

So from there kita start set sebulan satu hiking dan big plan kami, kami nak ke Kinabalu. Yup, that is the grand plan. So masa ni kita call kawan2 yang berminat. So datang la Syam and wife (Mimi) to join. Then kita ada Yus (jugak classmate aku masa kat ITM) dlu to involve. So kami pon mula la berhiking dalam kumpulan husband and wife. By time syaitan merasuk, so kita pon mula berlari pulak. Dari situ la tertubuhnya Team Pacat.



So by time we grow slowly. Dari niat nak jadi sihat, jadi terlbih sihat dan Team Pacat grow very fast lepas tu. So dibelakang semua ni adalah En Zul. Muka dia mmg nampak serius but actually dia ni kelakar orangnya. Very details dan amat kental. Dia ada 4 orang anak for now dan masih dalam recovery to make a comeback. Dia face ECL issue and going for few operation before. This cause from one of our trip ke Kinabalu which kami lari turun dari Laban Rata and dia face some injury lepas tu.

Dia ni mmg committed. Always be there lah orang kata. Boleh kata masa awal2 dulu, dia akan mai support kemana aku akan berlari. Even aku pon akan mai support dia lari, kadang2 duk keliwon sebab nak teman dia. 




So dari activity suka-suka now Team Pacat become so big. Dari kisah poyo2 yang nak kurus, yang kunun nak buat comeback now kami kene getah tuk buat game pulak. Conflict? Jangan kata xda, kadang2 mmg ada. But we take it professionally. Kami berbincang dan bertolak ansur. Zul punya style aku tau, kalau dia xsuka dia akan diam or buat2 xtau. Zinov pulak he will stand with his point. Bila dahi dia dah berkerut so aku tau dia dah mula xselesa. 

So hope this friendship will continue selagi ada hayat. Insyallah.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :