Pages

Good Things, Why Not?


Actually aku agak happy dengan beberapa perkembangan baru or trend yg dapat dilihat dalam dunia larian di Malaysia. Mungkin pada pelari2 yg baru nak mula berlari akan rasa nothing change except game bertambah banyak, berbagai2 genre, berbagai2 rupa hiasan dan marketing, berbagai2 perkara rasuah untuk tarik participant dan macam2. So scene kita menjadi lebih tinggi demand dia dan lebih kuat persaingan untuk mendapatkan pelanggan.

Dari satu perspective, banyak perkara baru yang team pacat buat can cuba buat. Statement ni mungkin tidak adil but dari apa yang aku nampak dari mata aku it happen. So it sometimes it become trend dalam scene ni secara xlangsung. Seriously aku suka tgk bende baik diikut dan diimprovekan. So kita dapat lihat lebih pembaikan dan standard. Kualiti organizer pon akan bertambah.

Same dari apa yg kita buat dalam game kita datang dari genuine idea or pembaikan dari system dari game luar or mmg dari game sedia ada diMalaysia but telah ditinggalkan sekian lama. So antara perkara yang kita nampak menjadi ikutan:

1. BYOB
Bring your own bottle. Concept ni kita amek dari game2 di Singapore dan US. Kebanyakan game trail depa semua kne bawak portable cup or bottle or hydration beg. So kita boleh meminimumkan penggunakan cawan plastic or kertas. So kita mmg encourage organizer yg buat game trail diMalaysia untuk bagi ilmu dan implement this. Ini akan solve banyak isu pasal sampah. But kalau dah xda cawan, jangan kita pulak buat sampah dengan tinggalkan botol air dari game dalam trail. Kita kene make sure environment control is in place. Don't just think about money ok. Implement satu system mmg bagus but jangan kita tolerate dengan perkara lain.

2. Sweeper
Idea asal kita amek dari satu game HM di KL. Me myself masa tu jadi sweeper untuk game ni. So pada aku it a good idea especially for trail game. Besides being motivator, kita boleh make sure last runner is out from the trail. So we left no one behind.

3. Negaraku
In King Series kita introduce menyanyi lagu Negaraku sebelum game start. Actually masa zaman sebelum 2000, mmg dah ada perkara ni. Boleh kata banyak game akan mula dengan lagu Negaraku but it slowly gone. So we bring it back and now we can see some game also do the same. It a good things. Runner punya lari pon ada sikit macam masuk hantu lepas tu, semangat naik lain macam skit.

4. More food for refreshment
This also come from game before 2000. Zaman ni lebih banyak simple and nice food presented for refreshment after game. Masa tu ada nasi lemak, taufufa panas, soya, ada bubur jagung, ada buah luar musim dan macam2. So we make it back by serving Nasi Lemak and Cendol. For some LSD kita serve anggur,  durian, donut, satay, nasi ayam dan macam2 lagi. It not really about running.

5. Introduce local runner
We love to make people glamor. Actually they deserve it. We can see people always post about international runner as their idol. Why not our local runner. Actually we have a lot of good and inspired runner in Malaysia. So from there, we start sharing info about our local runner. We start this in Pink50 where we push all ladies idol that we have in our ultra-scene. Xkan kita nak admire they all after they already pencen kan. Masa ni la kita nak kenal dan appreciate their experience.

6. Simple game format
Kita suka dengan simple game format. Game kita maximum pon 600 orang je. Bukan xnak ramai, but kita prefer to get the crowd low. Satu sebab sng handle kedua kita boleh kenal personally bakat2 baru. Some kata game kita ni game kampung je, xda kelas but we are ok about it. Yang penting people run happy. Bak kata Gme, "Larian mesti dihayati dan dihargai". Ada sekali tu MPT come and ask to have participant more than 600 ppl but kita tetap dengan pendirian kita. 600 orang pon kita ada multiple nationality dan coverage pon alhamdulillah. Further kita xsuka to much highlight dalam game kita. It will kill the format and concept. 

7. User friendly, no hidden and be transparent
This part kita dah letak dalam list lama dah. Kalau tgk dalam page, kita xsorok muka sapa2 yang terlibat dalam organize any of the game. Kita letak muka kita situ + contact sekali. So people boleh talk direct dengan kita. Xda red tape. Pada aku xda apa nak sorok sebab kita ni cuma bukak platform dan pemudah cara je. Kita dptkan approval, sediakan venue dan segala logistic berkaitan dan korang bayar and run. So nothing to hide. We want to make friend not enemy. Kita nak lahirkan lebih ramai pelari tegar dan lebih penting kita nak everybody run in happy mood.

8. Low fee and maximum benefit
Ada few group of people yg complain on some of the game dari kami agak mahal katanya. Actually harga yang kita letak tu boleh kata semua base on market price. Kita buat end to end comparison. Dari harga, benefit dan segala pakej berkaitan. So overall aku boleh kata masih rendah. A bit sad to see some people dia xbaca pon background organizer or format game or type game etc. Aku xboleh nak salahkan depa jugak sebab Malaysian ni mmg cepat melenting. Semua nak ikut apa depa nak ja. So kalau 100 orang datang dgn 100 request, format and harga susah la. Baik korang organize game sendiri ja macam tu. Sometimes, kita kne duduk, buat study skit sebelum jump to conclusion. Tgk background organizer, tgk overall package then baru berckp.

9. No Frill
Kita amek format ni dari game di Singapore dan US jugak. In ultra, some game xsmua org nak finisher item. So dengan asingkan some item dari overall game fee akan buatkan game fee jadi lebih rendah. Itu unik pasal ultra dekat luar. Depa lari sebab challenge bukan sebab finisher item. Pada depa pengalaman handling the game package lebih berharga dari finisher item. Yang ni aku rasa Malaysian still xleh nak terima lagi. Banyak betul soal jawabnya. But kita yakin by time people will realize good things about it. We will have few 10KM game dengan fee below RM30 next year. So let see how it goes.

10. Easy cutoff time
Actually some senior runner and other organizer not happy with this. Katanya kami ni pamper sangat runner sampai spoil the market. Actually that is valid argument. But can we look at different perspective. Kalau kita realize game kita format dia very easy and enjoyable. Reason why.. we are focusing on DEVELOPTMENT. Kalau nak ramaikan orang dalam market, kita kne ada game for development. Easy format longer cutoff. Simple, kalau xda game2 macam ni rasa ada ramai ke nak try game ultra or trail? Problem bila newbi terus jump to single stage game. Dengan tight cutoff, so much mandatory item, fee tinggi, elevation mencanak2. Ada kes ppl say some game is the most toughest game they ever have. Mmg le tough sebab terus2 enroll game tah hapa2. Cuba kau start slow dlu. Main game loop, easy cutoff then slowly upgrade ke game yg tah hapa2. Then kau akan kata game tah hapa2 kacang putih je. Ada runner pi game and xpakai mandatory item, complain toilet xda, cp kasi biskut kering je blablabla. Akan jadi mcm tu la kalau xda ilmu or main redah je. Kau pegi main game luar tgk. Air kosong je tau dkt CP. Berak dalam semak je. So that is the reason why we need more development game (easy cut off and loop)


11. Running Clinic
Kita dah start ni lama dah. We make it free with simple purpose. To get people to
- Get 1st hand info about the game they enroll
- Get proper info from expert
- Get to know us personally


So banyak perkara boleh diperkatakan dan ditambah baik. As far boleh bagi kelebihan pada runners. Why not. So kalau korang ada idea menarik nak share. Korang boleh PM aku personally. We are open for any suggestion and comment (good or bad for penambahbaikan). Remember, there is a lot of channel to raise your voice and concern. By saying it in public, it show that you need attention (attention seeker). But by email or PM us personally that will show that you are really want things change and ikhlas seadanya.

So let have more new good things in our scene.




kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

1 comment :

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)