Pages

Race Review - Putrajaya 100 Miles



Finally we are on 2nd edition for this game. There is so many thing happen last year on 1st edition dan alhamdulillah ianya mematangkan kami dari semua sudut. Some people maybe will say it easy to handle this game. Just imagine, 

1. 80KM sehala dan jadi 160KM 2 hala.
2. 30 jam total runner on the road.
3. 48 hours total hours untuk kami organizer (tak tido)
4. Handling big size volunteer dimana jumlahnya adalah 1/3 dari participant itu sendiri. Dengan macam2 perangai dan ragam.
5. Dengan 8 CP yang berjarak 10KM tiap satu.
6. Dengan jumlah air beratus2 berkotak, makan berkati2, ubat bertingkek2, Ais berbag2. 
7. Beratus2 simpang dan signboard perlu dipasang.

So far it more then what we can imagine. Kami dapat so many good and bad input last year dan yang terbesar dalam banyak2 adalah kes signboard yang xcukup. Aku dah share before, there is few issue happen last year dimana berlaku bertingkat2. Dari penutupan jalan untuk Formula E di Precint 2, penutupan jalan untuk expo Upin and Ipin dan juga ultraman di PICC, selain beberapa route dan CP yang perlu diubah pada malam sebelum game disebabkan booking bertindan dan jugak kes penutupan jalan. Just imagine. Dengan marker ada yg disabotaj dan dirosakkan. Nak nagis ok masa tu. Lepas game, senior2 ultra yg masuk hentam kami kaw2 pasal apa yang berlaku. 

Ni kita xciter pasal stock makan dan air yg lambat sampai disebabkan kes jalan tutup dan cause delay pada process ni. Kne lagi kami hentam dengan volunteer. So banyak perkara berlaku dan ianya xsemudah yang kita sangkakan. We admit dan telan what happen. Alhamdulillah kami bangkit dengan harapan baru tahun ni. Pelan asal kami nak stop game ni terus sebenarnya. But lepas longggggg meeting dengan venue sponsor, kawan2 yang memahami, senior2 yang jadi pensipati so kita decide to move on and change the format to improve semua problem yang ada tahun lepas. Lagi pon smua problem last minit ni diluar kawalan kita. Perkara berlaku tanpa dirancang dan kami jujur untuk bercakap tentang perkara ini.  

So apa perubahan yang ada.

1. Overall format masih yang sama. Ada sikit perubahan seperti dibawah
- Start untuk 52km and 78km kita ubah ke malam. So cutoff pon kita cut dari 30 jam ke 15 jam sahaja. Sebabnya last year, yang paling lambat untuk 2 kategori sampai paling lama 15 jam. 
- Free pacer kita allow untuk 100miles sahaja. Tahun lepas kita kasi pacer untuk 100km dan 100miles. Kita xallow untuk 100km tahun ni disebabkan terlalu banyak pacer yang selfish last yer dan masih xpaham tentang format game yg ada. Ada banyak kes pacer tinggalkan pace sampai few CP. Mmg xpatut. Lagi pon kita nak lebih ramai habiskan 100miles so kita allow pacer dan support crew only for this category. 
- Mandatory item kita ada add more item termasuk print map dan jugak kita akan check selalu at selected CP.
- Printed cert.

2. Kita akan ada timing chip this round. Kita tgh workout untuk ada online update and status nanti. Doakan semuanya berjalan lancar.

3. Kita akan improve on marker and signage system. More marker dan more signage. Probably bigger, berkelip2 and something like that lah. 

4. More knowledgeable and happening volunteer.

5. We try our best to have this again in the game.
- Tukang urut dan recovery station at CP5 dan finishing.
- Nasi lemak pak abu dan nasi ayam pak abu.
- Special goodies for top 3 winner
- Special need beg at each CP (mewah ni, tiap CP ok)
- More food at CP. 

6. Kita akan ada few talk and clinic yang kita akan buat di Putrajaya. It free. 

7. Kita ada kasi 5% loyalty rate untuk mereka yang hadir game kami last year. So banyak untung tu. 

Beside semua ni, kita jugak move on dengan setup big group of support team. Kita bukak role Pacat V-Army into next level. They will be our main backbone and kita jadikan mereka "REAL HARDCORE" support team. So they will be everywhere after this.

Ada yg tanya pasal kenapa kene bayar finisher item, kenapa fee mahal. Aku rasa aku dah banyak kali explain hal ni. In ultra, kita mai untuk cabaran yang diberikan and not really into all the goodies. So kalau nak beli all those goodies else u can just come for the challenge. Cheaper. Untuk fee, sila buat balik perbandingan dengan current rate dalam pasaran locally and international. Baru adil. Selain dari tgk format game dan keperluan game. Logistic game ni amatttttt tinggi. 160KM and 30 jam. Pi check mana2 kalau boleh dpt lagi rendah dari apa yang kami sediakan (overall pakej termasuk before, during and post game). 

So for now there is no change on the route but it can be change mengikut keadaan semasa. So insyallah we will have more and more good things and improvement in this edition. Kita xkan static ja, kita akan sentiasa bergerak mengikut demand dan keadaan semasa. Kita xaspect xda issue but kit a sentiasa cuba meminimisekan smua issue yang ada.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :