Pages

Race Report - NABA Trail Run (Agi Idup Agi Ngelaban) 2015



Game ni sebenarnya xda dalam list aku tahun ni. Datang tiba2 lepas aku confirmkan dengan Suzi yang kami akan balik Gawai tahun ni. Lepas berkira2 aku pm bro Yahya dekat Kuching asking kalau ada game on teh week aku dekat Sarawak. My luck, ada satu game happen in Kuching. So xda byk tunggu aku mtk bro Yahya enrollkan untuk aku.

Actually this game is non compatative game. Part of developtment game in Sarawak, probably one of the earliest trail event yg ada so far. Participant limited to 100 orang je dan minimum support. So memang amat touching sebab aku dpt lari such game. Aku percaya one day it will be big, maybe in next one year time. 

So, keseluruhan pergerakan aku di Kuching di host oleh bro Yahya. Dia enroll teh game for me, amekkan event-t, pickup aku pagi sebelum game ke race site dan hantar aku balik ke airport the same day sebab flight aku balik semenanjung happen on teh same day. 

Venue race ni di Kampung Apar, about 45 minutes dari town Kuching. Nak jadi lagi best, malam sebelum game, hujan turun sepanjang malam. So aku aspect it going to be really2 wet game. Aku xpasti secara keseluruhan on the route condition but aku aspect something challenging sebab aku pernah naik Mt Singai few KM from this race site. 

So the game format is simple. We just start at the road side, run follow the marker. So aku plan to go as easy as i can. Niat mmg nak leasure and enjoy the track selain make new friends. But syaitan merasuk. At 1st 1KM, aku pegi agak laju. So aku berada di group depan after a while aku realise aku ken slow down so i can get to mingle with others. But things happen. Disebabkan aku ada dkt group dpn, so xramai dan track amat clear untuk aku. Group blakang aku rasa stuck with some bottle neck sebelum masuk ke trail. 

Aku try to slow down and catch up dgn group blakang, but till finishing aku just dpt catch dgn few fast runner jugak. So disebabkan perkara yg telah berlaku, aku change plan and stick with this group je. Dalam group ni ada 1st ladies champion dalam game ni. So on and off kami kejar mengejar. Aku banyak stop untuk amek gambar. 

Track dia mmg cantik. Aku boleh kata worst then what we have in Sabah game. Track amat bersih dan amatttttt berlumpur. Cross sungai few times. Cross jambatan kayu dan buluh few times. Bukit, bukit dan bukit. Jalan dia on and off keluar masuk ke kawasan hutan dan kampung. Ada 2 mobile waterstation dan ada sweeper by bike. After the game aku dapat talk ngan organizer. So the trail adalah track MTB dan organizer adalah well know group yang buat weekday nigh run in Kuching. So they are well known in Kuching dan ada byk sponsor. 

Game ni xda medal but ada event-t. Community sini amat cool. Ada yg bawak mug as goodie to top 3 all category. So ada la sagu hati untuk yg laju. Track asal patut cover 18KM tpi kene cut sebab air sungai tinggi untuk baki 4KM. So jadi 14KM je dengan 5 jam cutoff time. Untuk aku, aku reach finishing tanpa issue. Aku happy dengan timing dan position aku. Seriusly aku amat kurang mileage for past a week before game. Aku aspect aku akan face issue but looks like i am okay this round. 

Happy to create new friends and meet old friends. Even ada silent reader blog aku ni yang tegur. Xsangka pulak ramai reader yer, so aku kne jaga la percakapan aku lepas ni kan. So, ada yang bertanya, adakah akan ada King Series di Sarawak?

Jawapan aku.. Insyallah (if got permit)... let see how the progress go..

Ole. 


Picture Credit to: Yahya, John and Organizer

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :