Pages

The King Series - King Of Kemensah Trail



Kita dah tau pasal King Of Bukit Larut which salah satu dari game yg hadir under logo kami Team Pacat. Secara jujur sebenarnya ada few more King series yg ada dalam list kami. So mari kita berlabun sekejep pasal idea2 nakal yang kita ada ni. Orait, masa come dengan idea King series ni, kita decide to have only half marathon event sahaja dengan keunikan tersendiri. Kita cuba xnak kasi terlalu simple game. 

Jadi idea2 yang keluar lebih terjurus kepada TRAIL dan ELEVATION. So dari situ kita kembangkan lagi sampai la terjadinya KING OF BUKIT LARUT tahun lepas. Some ada kata KOBL antara game HM yg agak sukar yg ada dalam market. Dengan elevation lebih dari 1000meter, jalan berliku2, kecuraman yg agak kejam, jalan yg licin dan sejuk. So agak menarik untuk dibahaskan. But again kita cuba untuk buat game tu xnampak kejam sgt so apa kita buat kita jamu dengan pemandangan, crowd yg cool, makan2 yg terpilih dan kita cuba make the atmosphere as friendly as we can. So kita set in mind untuk berikan game ni sentuhan kasih sayang dan kekeluargaan. 

Tell u what, till today ppl yg enroll still talk about the food, view, friendly etc. Best part xda pon yg kata route dia kejam. Klu difikirkan balik aku ras route dia mmg agak kejam. Serius, dengan elevation dan smua yg aku sebut kat atas, it not easy okay. But end up apa yg kita tgk smua happy. So that is KOBL and insyallah kita akan teruskan game ni selagi ada demand. Good news, for now kita dapat really good support dari kerajaan negeri Perak. So doa lah ada byk support and improvement yg kita boleh buat. 

So next in our king list is KING OF KEMENSAH TRAIL (KOKT). Again the idea to get something nakal in the game. This one will go with TOTAL TRAIL and a bit ELEVATION. Again only half marathon. Game ni agak xberapa kejam,  only ada few hill yg agam tajam. Secara jujur ada few hill yg berkecuraman agak menegak. Lelain, it total runable track.  

Plan asal kami nak tolak track ni sampai ke Bukit Ripin, so ada few river crossing. Lepas fikir balik pasal safety so kita akan buat u turn near the river. So kalau korang nak mandi dlu ka, go ahead. Kita xda hal punya as far kita boleh manage cutoff time we are okay.

So overall kita dapat support yg jitu dari Majlis Perbandaran Ampang Jaya dimana depa come as our venue sponsor. Lain2 sponsor kita akan share dekat2 nak game nanti. Kami xaspect ramai sebenarnya sebab recently kita dapat input yang orang complain game HM kami semua agak kejam. But again, kita nak bagi sikit berbaloi lah dengan apa yg korang bayar + it another way untuk korang push a bit for your training. Lelain as usual kita akan ada nasi lemak and few other "healthy food" on that day. 

So if you want to know more about this trail enroll laju2. Ahh.. sebelum lupa, kalau korang ada enrol KOBL, kita kasi 10% discount untuk KOKT. So kalau kira total, korang still untung lah sebab logistic Kemensah ni agak tinggi sebab kira kne sediakan beberapa keperluan safety yg agak tinggi. Sebab tu harga dia agak berbeza dengan KOBL.

Satu lagi ada yang duk tanya kami beza KOKT dengan satu lagi game di Kemensah on April. Actually we are different entiti. Game yg berbeza, format berbeza, route berbeza, distance berbeza dan objective yang berbeza. So it totally berbeza. Hope xda confusion pasal hal ni. 

So, probably this is the nearest game dalam Lembah Klang yang akan pegi as total trail format (hutan). So let see siapa dia KING yang kita cari.

More info about the game can be seen here

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

1 comment :

TrEES95 said...

Hi. I just learned about the King of Kemensah run. I am with an environment NGO - TrEES. We have been working for the protection of our forests, especially Taman Warisan Negeri Selangor. It looks like the Kemensah trail run will go through parts of the Park. It would be great to give the runners some info on the Park, as it is the 3rd largest in P. Malaysia, and provides Selangor with most of our drinking water. Is there any way we could spread some awareness to the participants before and after the race? I can be reached at treateveryenvironmentspecial@gmail.com pls visit our website at www.trees.org.my and visit our FB page www.facebook.com/TrEES.Malaysia.

Hope to hear from you.
Many thanks
Christa Hashim