Pages

Race Report - Nuang Ultra 2015


Last aku lari game ni masa 1st edition 3 tahun sudah. Manage to do 50KM in 10 hours. Lepas tu 2nd edition Suzie plak lari, she manage to do 50KM jugak in 11hours. So tahun ni sepatutnya anak aku Kneth yang akan lari. But after sometimes baru aku realise dia ada trip ke Kuching dgn sekolah dia. So nak xnak aku sendiri akan lari this round. 

Plan aku nak buat 50KM with leasure pace. Lepas dari V1, aku ada turun main futsal dgn budak2 office. Just some simpel game je,main sepak2. But angkle dan tapak kaki aku bengkak lepas tu. Sebab tu aku rasa better aku go with some simple pace je kat Nuang.

So on Saturday tgh malam aku turun ke Pangson dgn Bro Zack. Malam tu agak ramai dekat Pangson. Mcm biasa aku mai booking pondok untuk camp Team Pacat. As usual selalu kami akan mai and support game ni as part our developtment support. SO malam tu aku just melepak and share some story dengan kawan2 lain on V1 experiance. 

Pagi tu, awal aku dah bangun (actually xdpt tido pon). Aku bantu Jeff on bib distribution. Ngam 6.30am, participant di flagoff. Ada dalam 200 participant this round. Aku sendiri just tale my own sweet time. Lepas flagoff, aku pi setup Team Pacat camp. Potong buah, prepare ice etc. Lepas tu aku pi mandi. This edition, plan untuk camp Team Pacat, Afif akan bantu jaga kedai. Zul dan Zinov ada wedding to attend so dpa xdpt mai this round. But Zul sampai jugak tghhari tu tuk bantu Afif. 

So lepas smua dah seatle semua baru aku bersiap tuk berlari. Masa ni 1st runner dah return from 1st loop. Aku just tinggalkan camp sebab selalunya awal2 ni mmg xda org sgt nak makan pagi2. Aku start ngam2 at 8am. So all the way 1st loop aku just berjalan ja. Plan dia aku nak buat 2jam untuk 10KM (seloop), totally leasure. Sebabnya ankle aku masih bengkak. Aku pakai kasut pon aku boleh rasa kasut tu ketat dan xselesa. 

Sebelum go for 2nd loop, aku tgk buah dan air yg ada kat camp pacak dah habis. So sebelum pergi loop kedua, aku reload dulu barang2 makan yg ada supaya senang kalu ada yg menyinggah. Masuk loop ke dua, baru badan aku panas, masa ni aku buat 1jam 10minit for the whole loop. Aku berlari all the way up and down. Walaupon ankle bengkak but bila dah sedap, kita pon tekan je la. Sampai dekat camp, tgk Gloria ada sampai, dia bawak nasi lemak lagi. Tq Gloria. Then afif and zul pon dah sampai. 

Aku xlama untuk pergi ke 3rd loop. Sebabnya aku start lambat 1jam setengah. Jadi that is my motivation untuk chase people yg dah start awal. So at this round things happen. Aku jatuh masa return dari 5KM. Ankle aku sakit giler. Lepas tu aku buat slow jog and run balik. Then masa dekat nak masuk jalan simen. Aku tersadung lagi, terpelecok lagi. At this point mmg sakit and xboleh nak push. So aku berjalan all the way 1KM ke camp. 

Sampai camp aku lepak kejap. Pegi mandi and akan decide nak sambung ke idak lepas tu. Sebabnya tepi tapak kaki aku jadi biru and aku xnak risk untuk ada more problem for my next game in 2 weeks. So lepas mandi, aku rasa xselesa. Aku ice part yg biru dan bengkak tu. Lepas berkira2, aku decide tuk call it off. So cukup lah 30KM. Lepas tu aku just melepak and do my support role as usual. 

Overall aku boleh kata game ni berjalan lancar. Cuma lepas 3 tahun, aku rasa keseronokan dari crowd yang hadir agak hambar. Boleh nampak kemunculan pelari2 kuat yang nak mencuba sukan ultra trail ni. So, time to rest and get my ankle treat. 

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :