Pages

Race Report - Watergate 16 Hours 2015

Pacat V-Army... armada yang tidak didendang.. sentiasa terbaik dan menjadi kebanggaan..

Alhamdulillah. Finally the game is done. It another great start for me and team this year. 

For now aku yakin all the participant still in running high. So aku harap korang tau how to handle those high. Untuk kes sengal, sakit2, not in mood sila cari few artikal yg aku tulis pasal recovery. 

So what happen last week?

Kita ada 200 participant yg akan lari this game which pembuka acara ultra in Malaysia calender 2015. Aku boleh kata 70% yang enroll adalah muka2 baru dan selebihnya adalah muka2 regular in ultra scene. Secara jujur aku agak suprise to see how determine mereka2 ini. Aku boleh kata in 16 hours tu, jalan sepanjang watergate ke POJ xpernah kosong. Ada je yang berlari/berjalan sepanjang jalan. It not like last year kita boleh tgk pattern, lepas jam 2am je jalan dah lengang. 

So aku boleh kata edisi kali ni ramai manage to get awesome mileage. Average is between 50KM to 100KM. So champion kita seperti dibawah..


Male: Ah Siao with 120KM
Female: Fuji Loh with 105KM

So both are doing new record for this edition and lebih manis Fuji adalah champion for women category last year. Below some statistic untuk kita digest bersama..

1. We have 200 partipant this year which 60 of them is a ladies. The biggest turn out for ladies so far in local game.
2. 95% turn out to start the race.
3. 85% manage to get minimum 50KM.
4. 70% is a newcomer.
5. We have olders to finish 50KM at 65yo and youngest is 14yo (with parent concern).
6. We have 220 pack of nasi ayam, 220 pack of nasi lemak, 100 crack of water, 20 watermalon, 10 buku roti besar, 2 can besar kaya, 2 botol besar nutella, 10 pack of putu bamboo, cake, kuih, 5 beg gula2 burger, 2 beg of coffee, 10 beg of ice and all licin. Mcm kenduri kawin.

Complain yang kami dpt.. let me state here.. so kita boleh jadikan pengajaran dan sempadan..
1. Kenapa kasi bear.. xkasi medal..
2. Kenapa kasi bear.. xkasi ultraman..
3. Kenapa kasi makanan tidak sihat like nasi lemak.. coke.. jajan.. kasi late dinner.. event lari kne promote makanan sihat..
4. Kenapa route flat sgt..
5. Kenapa ada tangga.. 

Kenapa.. kenapa dan kenapa.. 

orait.. untuk complain 1 dan 2 let me explain.. aku xpasti yg complain ni baca ke idak history game ni dan format dia.. kalau xbaca let me explain again.. awal2 kita dah ckp.. there is no medal and t.. it totally ultra satisfaction.. so bear tu just a token of appreciation if u manage to do 50KM.. we want to make this game simple.. kita nak terapkan nilai2 dan value game ultra yg ada mcm kat luar.. jgn samakan comersial game and indie mcm ni.. kepuasan dia lain.. so we want you to run because of the challenge and not other things. Lets the game lekat betul2 dalam kepala. 

Untuk complain 3.. ni aku xtau nak gelak ke nak nagis.. nasi lemak mmg xsihat kalau makan dan xbersenam... coke pon sama.. kalau kita dah berlari lebih 10 jam.. kita kne ada more fast energy.. so makanan yg berlebih kalori ni la yg elok dimakan byk masa game.. coke.. dia pakai 30 sudu gula dalam satu can.. kalau kita xda senaman.. mmg kencing manis la minum slalu.. but kalau kita lari sejam .. kita perlukan fast energy to recover for next hours.. so coke is the fastest way to get that fast energy.. so open your mind and read more about ultra.. so you will understand why. why and why.. kita bukan saja2 kasi okay.. there is a reason behind it... including tangga tu.. pada yg xtau.. that is the area yg kita boleh relax and longgarkan balik otot.. jalan lurus kne lari dan turun naik tangga.. time kita relax...

Untuk complain 4 dan 5.. ni pon epic.. bila kasi panas bising... kasi sejuk bising.. kasi malam bising... kasi flat bising.. kasi tangga bising... kalau smua xboleh.. elok pi buat game sendiri je lah.. xpyh bergaul dgn masyarakat.. ultra is about overall pakej dalam game tu.. kalau rasa senang dan xsesuai dgn keadaan kita .. stop and move to other sport yg lebih sesuai dgn jiwa kita.. noktah.. 

So, pada tahap ni aku rasa mmg ramai yg kaki besi dan tegar dalam Malaysia ni. Sebelum aku lupa, kita jugak ada participant dari luar such Singapore, Indonesia dan India. So it a good start for our local ultra. Aku amat berharap, yang manage buat 1st ultra distance dpa ni, jgn syok sgt. It just a start. Read more learn more about what is ultra. Enroll simple game dlu.. such loop game to gain more knowledge and confident. Jgn baru buat satu loop game terus enroll game besar2. Mau kencing berdarah nanti. Jgn main2. So let grow slowly.. step by step. Game xkan lari punya.. biar kita tegapkan asas kita.. jiwa kita.. jati diri kita.. pemahaman kita.. baru kita move dengan lebih tebal ketegarannya... So below aku state skit org2 yg terlibat secara langsung dan tidak dengan game ni.. 

Special note
1. Perbadanan Putrajaya, again diatas kepercayaan kepada kami untuk mengadakan game di Putrajaya. Abg Azim, Jerry, Kori, Puan Nadia dan lain2.

2. Paramedic EMS Services Sdn Bhd for Ambulance and also onsite medical support.

3. Sponsor2 lain
   - Transpay Solution for registration portal
   - Kedai Pak Abu for print material and other effort
   - Pink Runners for batch and support
   - Ketum Ultra for support
   - Marlina and Zaini for Nasi Jepun
   - Razinah for Putu Bamboo
   - William for cake and agar2
   - Idot for Pizza
   - Ray for the cake
   - Jawa Terakhir dan Eena for nasi goreng

4. Tukang Photo
   - Cheah CC
   - RFF
   - The Star
   - Dan smua yang terlibat.. aku xdpt nak state nama satu2 kat sini.. u know who u are..

5. Pacat Junior dan Ibu2 Pacat
   For helping here and there..

6. All in Pacat V-Army. Being there non stop all the way 20 hours. Tanpa anda siapalah kami.

7. Encouragement from MUF buddy and support from MURA.

8. Pada semua participant yang tegar.. harap anda enjoy. 

9. Last but not least pada smua yg terlibat secara langsung dan tidak.. 

So anda insaf? 

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

Nosly Wazid said...

Tahun depan mungkin buat Macaroni pulak kut...in syaa allah...
Mudah2an kita sihat tubuh badan serta di beri umur untuk berjuang lagi...

kuchalana said...

Insyallah wak..