Pages

Pre - Watergate 16 Hours 2015



Now we are few days away from the game. So how is the progress?

For us as organizer, all is in place. Disebabkan ini 2nd edition, kita dah learn banyak dari event2 kita sebelum ni so insyallah we are ready to go. To recall 2014 edition boleh baca search kat blog ni.

Why you should run watergate?
Pada yang xtau, Team Pacat really focus on ultra developtment in Malaysia. Yes, sedar xsedar kami dah ada dalam scene ni almost 3 years. Dari 1st game kami Putrajaya 50K yg berjalan atas nama LSD till today we have 3 official game, 2 more to come, 2 franchise and 2 really long run every month. So it not a simple process. Kita dah lalui mcm2 kekuchalanaan dan sepak terajang but again atas dasar minat kita tetap terus bergerak. 

Watergate adalah 1st official game kami in 2014. Dengan minimum fee RM50 sahaja. Kita bagi balik everything you pay dengan segala logistic yg ada in 16 hours. Antaranya..

1. Diner (Nasi Ayam Pak Ali)
2. Breakfast (Nasi Lemak Pak Abu)
3. Carbonate water(100+)
4. Coke
5. Air panas
6. Air minum
7. Roti and Kaya
8. Pringles
9. Token for 50KM finisher
10. Medical support
11. 2 waterstation
12. Cup for 2 waterstation
13. 20 volunteers to work all the way 30 hours

So some question yg selalu org bertanya and let me answer here.

1. Kenapa kne bayar untuk beli event T? 
Kalau korang perhatikan untuk all game/event/LSD ultra yg kami buat  kami gunakan format NO FRILL. Apa dia no frill? You pay what you want. Sebabnya ultra runner ni selalu not really into medal, T or goodies. They prefer the challenge and the game itself. Yes, format ni mcm baru but kita kne berdiri atas reality. Xsmua org berlari untuk ni. So dengan exclude smua ni, the fee untuk run the game akan jadi lebih murah. We give you a choice here.

2. Kenapa fee Rm50 and ada pulak registration fee Rm8?
We learn dari few event sebelum ni. So kita kne letakkan Rm8 untuk processing fee. So RM50 mmg total kita letak for event logistic but RM8 tu lebih pada sub logistic yg kami xleh masukkan sekali dalam modal kerja. So aku nak runners paham yang modal kerja untuk game only RM50. Kenapa RM8? Untuk paypal dia ada process fee dia sendiri dari overall amount yg masuk + kita kne cater for case CALLBACK dimana consumer boleh call balik duit yg dpa dah bayar. For such case kita kne bare on the cost untuk pulang balik duit dan ada big amount of interest yg dikenakan oleh paypal pada kita. It happen before. Seperkara lagi, we need to pay our hosting and payment gateway aswell. Tu xtermasuk interest yang kne untuk transfer between bank. So all those kita masukkan dalam RM8. We foresee in 2015 lepas ada GST, more charges akan dikenakan pada kita oleh pihak bank and 3rd party yg related dalam process payment. So let go with the flow.

3. Boleh tak kami lari or jalan or berhenti makan/tido/toilet/etc during the game?
Yes you can. We give you 16 hours to manage. So pandai2 korang lah. Cuma aku mintak, jangan tido tgh2 jalan, buang sampah merata, buat mende xsenonoh etc. There is camera a long the way in Putrajaya. So be careful.

4. Boleh xkami ada pacer?
Xboleh kalau dia xenroll the game. Kalau nak berpacer cari yg ada bib. Be fare lah pada kami dan mereka2 lain yg enroll. Minimum fee pon nak keliwon jugak melampau lah.. 

5. Apa yang akan kami dapat kalau buat 50KM?
Kita ada special goodie untuk mereka yg dpt buat 50KM dan keatas. Yes, just some simple token untuk dikenang. Kita terkenal dgn cartoon figure for this game. Last edition kita kasi ultraman and this edition kita ada beruang. Kita ada issue dengan vendor kita untuk itik dimana plan asal untuk 2015 punya figure. So kita kne panggil figure 2016 gantikan figure 2015 kita. 

6. Boleh kami pacak khemah kat venue?
Yes you can but please do it at the park near Taman Seri Empangan and not at the main building. Sila pastikan juga kebersihan terjaga. Jgn ada pulak yg masak mcm ada kenduri dan perpakain senonoh skit sebab that is public park.

7. Boleh x kami bukak kedai runcit or our own support station?
Xboleh. Distance just 2.5KM je sehala dan ada byk makan dekat Taman Seri Empangan  tu sendiri. So kalau nak jugak ada support, sila support di each support station. 

8. Boleh kami bawak makan minum kami sendiri?
Boleh. Actually we encourage runners to bring and share your food. Last edition it become a port luck format. Yang lari dan xlari datang bawak makanan and we share, eat, lepak, drink, ketawa, lari etc. So it like a big family gathering. So if you want to bring food, kita galakkan dan make sure it halal. 

So aku harap standard question ni telah terjawab. So sapa yang sesuai lari watergate?

1. Beginner/Newbie in Ultra distance
Yes, this is our target group. For beginner and newbies to start ultra pleassseeeee do more loop game. Bila kita dah ready dgn kekuatan mental dan fizikal then kita boleh jump pada game2 single stage. Jgn kita trus jump dan cuba menggapai bintang tinggi sangat. Back to basic and follow the flow kalau nak try this game and stand longer in the scene. Do reality check dan jangan terlalu taksub pada sapa2 dalam scene ni. 

2. LSD untuk mereka yang mencari mileage untuk next game.
Good preparation pada yg nak lari next game such HK and Thai game in next few month. 

3. Mereka yg cintakan siksaan mental dan fizikal.

So apa yang watergate akan bagi?
1. Learn to handle 16 jam.
16 jam ni lama tau. So it a good way to learn ultra. Samaada lari.. lepas tu jalan.. lepas tu merangkak.. it up to you how you want to enjoy the pain.. 

2. Learn to handle night run.
Another challenge. Bukan smua org boleh handle night run especially between 1am to 6am. So this is the time for you to learn. My tips.. get more caffeine drink like livita, redbull, coffee etc. 

3. Learn to handle mental issue in 16 hours + night + run in loop + run in tarmac.
Aku harap xda la yang bercakap dgn kasut, bangunan, cermin toilet etc. Buat kawan yg sama pace dan berckp. It will help a lot. 

Kalau nak ckp pasal untung rugi, actually kami rugi sebab dengan Rm50 + all those support in 16 hours aku rasa xda org sanggup nak organise and siksa diri. But we are positif to move with this method. Kita nak tgk lagi ramai yg cuba game mcm ni. Aku byk kali tulis camna kami jumpa manusia2 hebat dalam tiap game kami dan itu satu kepuasan. Xkisah lah kalau org xkenal dan xkenang kami but kita nak all this people sedar akan GIANT yg ada dalam diri depa. 

Ada org tanya, awat cepat sgt full dan kuota kecik sgt? Game kita mmg xramai, max 200 org ja. Kita mmg nak mcm tu supaya kami kenal each other and easy to support. Kalau ramai2, kita xdpt nak kenal each of u. Yes it for long term and again for our scene movement. 

So see you all at the starting line.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

lina said...

Let's roll this Saturday! :)

Kam said...

yeah, rock and roll

Encik Bett said...

Cant wait

kuchalana said...

Lina.. Kam and Encik Bet...

Enjoyyyyy