Pages

Race Report - Putrajaya 100 Miles


Finally the game is on and done. Aku and Team Pacat nak ucapkan TAHNIAH pada yang dpt habiskan game ni. Pada yang xberjaya, having an issue to finish the event/not get their best time/not get their dream mileage, that it okay, it not end of the world. Plan for your next game.

Untuk aku sebagai pasukan organizer, secara keseluruhan aku boleh kata tidak berapa lancar. Berlaku beberapa issue dan hiccup yang tidak dapat dielakkan. Let review it here. Aku and the team really open with any comment and teguran. Yes, we got a lot of feedback, good and bad. Some sound really personal dan some sound very newbies. So kami terima dengan hati amat terbuka dan untuk kebaikan semua, we already compile all the feedback dan insyallah, lebih banyak tambah baik akan dibuat.

Anyway, sebelum aku pergi pada kisah dari feedback. Biar aku revise balik baseline/original concept of this game. Actually P100 ni unik dari game ultra yang ada dalam pasaran. Antara yang kita kene aware

1. This is not a game. It an event. We just help to get all the approval, design the route, set the logistic and support all the people yang bayar. Cuma it goes with our way.
2. This is the 1st single stage 100 miles yang kita ada dalam Malaysia. 
3. We also move not in profit base so we give back what runners pay during the game. 
   a. We have almost 100 crack of each type of beverage (RO, 100+, Coke) 
   b. Almost 40 ikat roti
   c. Almost 40 biji tembikai
   d. Berkotak2 instance mee
   e. Berbeg2 3+1
   f. Berbeg2 makananan ringan lain (pringles, gula2 burger etc)
   g. Nasi lemak 150 pack untuk sarapan.
   h. Berbeg2 ais
4. We also have 80 volunteers merangkumi
   a. Yang jaga each CP
   b. In motorbike to follow front runner
   c. In motorbike to look after runner at Wetland
   d. In Motorbike to look after runner between CP4 to CP3
   e. Tukang urut
   f. 1st Aider
   g. JPAM yang turut bantu kita jaga parking dekat Taman Seri Empangan dan resque few emergency case.
5. We have 9 Support station running almost 30 to 40 hours dan almost all volunteer working around the clock.
6. We have 200 participant and this is not include pacer which some having up to 8 pacers. 
7. Kita ada 8 CP which aku rasa kita xkan dapat dalam game2 lain. So it good to plan.


So it not as easy as what we think about.  Dengan kerenah setiap perserta, volunteer, family member and supporters, sponsors. All this really2 hard. Seriusly aku prefer lari game dari organise such event again. So what all those feedback?

1. Confusing directional marker. 
   a. Runners dono what to at CP1 and go straigh to CP3 and not doing CP2
   b. Some juction no marker
   c. Some marker confusing either turn right or left.
2. Some place to dark
3. Some place no food.


So what is the hiccup happen during the day?
1. Formula E cause a blockage at the core island. So from CP1 to CP2 the route change. 
   a. This is the answer on feedback no 1 above and item a. Best part we already share the info before start the game. What we can see runners love to follow people. So when they in group, they just follow and malas untuk berfikir. So semua kelaut.  
2. CP5 we move far a bit where there is additional 1KM and return another 1KM. There is a clash booking on the venue. So xnak bergaduh, we just move to another place at the same place. 
3. Ice and food refuel. A bit late due to heavy traffic happen in-front of PICC where there is Upin and Ipin Fiesta and also Mahsa Convocation happen at the same place. Make it worst, after Fomula E habis jam melekat kaw2 punya. So there is a delay nak topup ice and makanan to each CP.



So what about another feedback?
Let me explain more futher. Ultra is individual game. Selalunya pure ultra runners ni berlari untuk dapatkan challenge dari pakej yang satu2 organizer tu kasi. Ada game yang lari dkt gurun yg panas, ada yg lari dalam hutan yg hujan ja dan macam2. So as ultra runners, selalunya kita kne STUDY THE COURSE. Untuk kes aku sendiri, each game, aku akan print the map and elevation profile. Aku akan bawak dalam beg dan aku xkan berharap sangat dgn direction marker by organizer. It happen in few games, aku sesat barat even sampai 10KM disebabkan xbawak map and bergantung pada directional marker. Some maybe say, xkan nak kne belajar baca map. That is really crucial. Doing ultra kita kne BELAJAR SURVIVAL SKILL. So apa ja ilmu yang perlu untuk kita keep moving dan alive perlu dibelajar. Putrajaya jalan dia lurus ja. Only dkt trafic light ja ada junction. 

Ada kes, when they come back (uturn). Sesat and call me. I am a bit supprise, how you can come and having problem going back. Even worst they already go through the same road and marker. Anyway, aku admit at some place market xcukup banyak but let me share somethings.

1. There is 250 juction all the way 160KM.
2. We need at least 6 marker to make the route really clear at each junction and to have more clear direction, kita kne ada at last 4 more marker b4 each juction. So total we should have 10 marker minimum. So with fee.. Rm320/160km = RM2/km it a bit costly. That is not include timing untuk pasang marker which currently it takes about 15 hours to clear all the way route. Itu pasang, belum cabut balik. So by printing and study the map properly will more help to solve this issue. 
3. Worst, standard marker from venue sponsor kne pacak atau letak atas tanah. Xboleh tampal. Kalau boleh tampal, aku rasa can also solve this issue.
4. Few junction, marker kami hilang dan ada yang sengaja dijatuhkan dan ada kes ditukar posisi. Kami dapat tangkap, landscape workers dan few public people doing this. Runners, aku xpasti lah kalau ada yg tangan gatalkan.

So untuk kes mengadu gelap dan makanan dah habis. Aku rasa, kita kne balik pada term yang telah diberikan awal2. Base on availability dan sebab tu aku letakkan smua maklumat pasal kedai makan, petrol pump dalam event info. Kalau kata la kategory tu xda kedai dan kita ni slow runner. So plan dan bawak sendiri makanan, either letak dalam beg or drop kat tiap CP. That us why we give 30 hours and 8 CP's for you to handle.


What good things happen?
So P100 is not straigh game mcm game2 lain yang ada dekat Semenanjung Malaysia ni. We have more junction and using jalan tikus dan kawasan bandar. So another good platform untuk kita belajar. We and also u to learn. Antara yang menarik..

1. Kita kasi drop beg at smua CP tapi aku xnampak smua org gunakan fasilities ni. 
2. Map.. aku nampak smua xprint map and aku boleh kata ramai yang tak study pon route course. Maybe we think this is local game kot so sesat pon senang nak cari jalan keluar or maybe kita rasa, this game organize by Team Pacat so kita aspect smua ada. So aku rasa it a good lesson, again., this is ultra game and be prepare for any worst condition.
3. Aku tgk ramai yg kaki laju dan well known ultra runners kantoi game ni. Xtau lah, mungkin kita buat same conclusion mcm point aku no 2 atas ni. But aku respect dgn muka2 baru. Despite all, they manage to finish the game dgn jayanya. Actually ini yang Team Pacat nak cari dan tgk. New faces. Kita ada ramai yang hebat sebenarnya cuma kita xda platform dan mungkin duit jadi issue. Sebab tu kita buat game dgn simple format dan low fee. Sebab nak keluarkan bakat2 ni. Itu pon ada yang kata kami ni buat untung.. buat game xplan lah, itu la .. ini la.. come on lah.. 
4. Respect the distance. Ada yang baru nak berjinak dah terus jump ke 100 Miles. So aku rasa it a good lesson. Learn to jump slowly.
5. Underestimate the route. So tell me. 


Jadi apa conclusion yang aku dpt buat. 
Masih banyak ruang yang boleh diperbaiki. Aku admit semua issue yg timbul. Aku xaspect any perfect game but we try to minimise as much as we can. So far 1st try okey lah. Xda la teruk sgt. Byk issue yg diluar kawalan but can be improve. Ramai yang habis dan  alhamdulillah xda kes berat. So after long post moterm meeting, Team Pacat decide to have P100 in 2015. Itu pon lepas kira feedback dan kehendak akar umbi. 




So special thanks to

Perbadanan Putrajaya (semua unit yang terlibat terutama En Azimudin dan En Sujairi)
For trusting us to go with this historic event. Thanks also for advise, input and coordinating

Tourism Malaysia
For goodies and support

Runners Malaysia Magazine
For picture and magazine cover

BP Health
For the coupon

JPAM
For 32 hours ambulance and 1st Aider on standby. Beside, also help to control the trafic at Taman Seri Empangan and resque one runner caught by Hypothermia.

Malaysia Ultra Federation
For all those advise and crazy idea.

Zam Newsroom Cafe
For supporting this game, CP8 beside your shop.

All workers, landscape team, jaga team, toilet team, polis, penguatkuasa related to Putrajaya where they make sure the route is clean and safe.

To all blogger for the pre and post cover, FB group, haters.


Personal Thanks 
1. Madam Karen Loh and Kids
For helping us by cooking some pasta and encourage our participant.

2. Kedai Pak Abu 
For sponsor the muslim prayer item and printing services.

3. Kedai Air Sg Ramal
For special rate of beverage and some food.

4. MZM Printing 
For banner and backdrop special price 

5. Kedai Hardware Zam
For special price all hardware item

6. Pacat Family
Suzi, Amy, Fathin and kid for beliave and supporting what we do.

7. Ketum Ultra
For supporting us, Azfar as photographer and runner, Zaini and Family as volunteers and the rest with encourangement.

8. Sabun Ultra
Ray and team where alway behind us.

Juga kepada sapa2 yang terlibat secaya langsung dan tidak.

And not to forget

Our volunteer from Pacat V-Army where there are our backbone of this event. They are the real hero. Really appreciate it.

And to all participant and people who trust us.

So see you all in 2015 edition.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :