Pages

2015 - Running Festival



Lepas terlibat secara tidak langsung dalam hal organize game ni aku dah diterjebakkan diri dalam politik dan permainan Race Director. Aku peratikan ada few pattern dari RD2 ni dan we always dpt 1st hand gossip dan info.

So recently ada RD pm aku berckp pasal 2015 event in Malaysia. So dari maklumat dia, akan ada 14 Full Marathon game which 1 bulan satu game dan ada few month yg akan ada 2 game FM in 2015. For Ultra akan ada more the 15 games in 2015. Dan akan ada countless any other short distance and other category (adventure etc). Ini tidak termasuk game dari negara2 jiran. 1st response aku is wow.. 

So persoalan yg ditimbulkan oleh RD ni is.
1. With the same crowd, are we ready to have so many games in a year? 
2. For RD, 
   - it going to be very compatative to get participant attention and also crew. 
   - It going to be a big challenge pada RD yg move in profit base where marketing strategy kne tiptop.
   - It going to create conflict among RD due to game yg maybe redunden.
3. For participant, 
   - Kalau jenis tamak, it going to be so many backtoback and very tiring. 
   - For leasure participant, group ni yg paling untung sebab they have so much game to select
   - Pada podium runner, another cara mendapatkan keuntungan. Kne pandai pilih game lah.

So apa pulak pandangan aku. Actually ada pro and cons dalam hal ni. 
1. It good to have many games but in proper control. La ni aku xpasti apa kje persatuan sukan dalam hal ni.
2. Byk brand yg masuk. La ni mcm2 larian ada under brand name. 
3. Ppl akan start on awareness untuk bersukan.
4. Bad things, ppl will burn out kalau masuk byk sgt event sebulan. Worst injury.

So kita xboleh nak stop org organize game. Even sometimes kita xtau background dia. Ini agak bahaya sebab they are not in that field. Contoh, kita biasa lari 10KM tapi organize game Ironman. So mmg xkne. Dan organizer pon xboleh nak halang org masuk dan pegi game. So pada aku let have more games in 2015 but we need to choose wisely. So advantage pada consumer/runners. 

Untuk aku dan Pacat sendiri, we are not really into profit game. Kami ni pelari dan just a weekend warrior so kmi xcari makan dengan organize game or lari the game. We have our own job dan kami organize game pon because we love the challenge and kita cuba bagi balik pada community. Anyway aku xpasti apa akan berlaku in 2015 sebab Ketum pon akan ada 1 month 1 event. With minimum fee and maximum toucher. We move not base on medal/t or fames. More on challenge. So let see berapa meriah our running community in 2015.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :