Pages

Putrajaya 100 Miles - Pre Preparation



So, we are one month away from the game. Aku harap semua participant in a good shape. Remember, this is not FM game, even FM pon we need to respect the distance. So aku harap korang paham dengan term tu. Training kne solid and in proper else kaput.

Untuk aku and Team PACat, we are almost ready. Basic requirement insyallah semua dalam list dan telah di execute slowly. Few things yang aku nak share.

1. Route
Ada skit perubahan untuk route. Ada few area kmi kne revise balik sebab in the same day ada few event happen at Putrajaya. Antara yg paling besar adalah Formula E yang menyebabkan kami perlu ubah route up to 10KM. So we plan to share the route info 2 weeks before the game. So summary map boleh la tgk kat P100 page but latest one kita akan publish kemudian.

2. Sponsor
So this round no big sponsor akan bersama kita. Aku rasa ultra game kat Malaysia ni mmg akan amek masa untuk all this sponsor to be ready. So much dingdong about it and we feel like mcm ehemehem pulak. Ada kes, kita telah disiasat mcm kami ni ada buat hutang pulak. Pada aku xnak bagi just say no lah kita xkecik ati pon, if nak kasi, so we can work on it. So we think it ok lah. We still can go with the game. Be independent will teach us more.

3. Logistic
They will be a change in carbonate water. There is few sentiment happen so they will be no Coke in this game but we will change it to Mountain Dew. So Mountain Dew actually having more caffeine dan gula dalam semua jenis air carbonate yg ada dalam pasaran diMalaysia. Maybe taste is different but purpose dan kebaikan adalah sama. 

4. Token for Top 3
Plan asal kami nak kasi shield untuk smua participant and not medal. Lps review few vendor, nampaknya xda yg boleh buat requirement kami ni. Kalau ada pon agak jauh diluar or kualiti agak xboleh diterima. So kami decide to go with medal but elok sikit lah persembahan diakan. Lagi satu kita akan bagi sikit  token jugak pada top 3 setiap kategori sebagai souvenir. So ada la rasa mcm lebih dihargaikan.

5. Event Day 
So for event day info, boleh tengok kat sini.

6. Tukang Photo
Kita akan ada ramai tukang photo pada hari kejadian. Sama ada formal, informal, dari newspaper, TV etc. So mtk korang pandai2 la bawak diri depan kamera yer. Tunjukkan perangai yg senonoh skit. 

7. Pasal pacer
Aku mtk banyak2. Tolong gunakan facilities dkt CP untuk pacer yg pakai bib sahaja. Aku xkan teragak2 untuk kasi korang popular kat social media. Kalau kata la kita ada 2 pacer, so make sure only 1 person use the facilities at the same time. It unfair pada yg lain2 kalau participant sendiri xdpt nak minum etc. 

8. Aku nak remind skali lagi, please remember this is an event and not a game. So we just help to put all support and necessary needs for you like permit, water station, ambulance etc. You pay for that and we help you on all this needs. So this is your game and you make it happen. Sebab tu finisher item kita buat separate. Sebab it not a game. We just help you to get vendor to print the finisher item. 

There is people keep asking why fee tinggi, why kne beli finisher item, why xda hadiah. So aku harap dah terjawab dkt atas. IT NOT A GAME. We are focusing on development. So this is the way to start. So we use all the fee to setup the game in total. Even, for 100Miles and 100KM, the fee is for 2 which youc an run together with your pacer. So you can share the fee and probably plan to run and finish together. Itu kalau kita lihat dari kira2 mudah pasal fee tu. For 52KM RM90, mana nak dapat weh.. HM pon today dah RM90. 

Lepas tu pulak aku xnak la pulak ada yg complaint jalan gelap,  jalan ada kucing, xda toilet tepi jalan, why water station 10KM bla bla bla... mmg aku akan sediakan khidmat penampar ramai2 dekat finishing line nanti. Ultra is about plan. Kita kne plan dgn smua condition. Bukan jadi perengek. Each ultra game they have their own package. Ada yg panas, ada yg hujan je, ada yg xda support langsung etc. So as ultra runner, please learn to adapt with the package. That is the purpose doing ultra. Kalau smua nak ikut comfort kita, please run LSD kat belakang rumah je.

Ada pulak kes yg kata kami buat untung dengan fee tinggi. 1st tolong buat comparison dgn game2 lain yg ada dalam market. Harga, masa game, logistic yg perlu etc. Kita bukan game 1..2 jam. Kita punya 30 jam. Untuk committee dan volunteer dorang dah start keje awal dari tu. They will work more than 40 hours. Volunteer pulak kita akan ada dkt 60 org. So it 1/3 dari participant tu sendiri and they will work long hours to make sure participant dapat support yg perlu. So kalau nak kata buat untung giler2.. mmg xda la..

Lagi satu kalau korang complain volunteer bau busuk, muka xmandi aku akan kasi greenlight untuk volunteer bagi duku kat dahi korang. Just imagine, they are ultra-volunteer and they are the support group yg nak kasi korang sustain the game. So untuk keharmonian bersama, aku harap we will have that mutual understanding... lol.. probably we can say TQ pada depa at each CP. 

So debaran untuk Team PACat agak mencanak sekarang. Sebabnya 
1. Kita ada participant dari luar yg agak berjenama dan bernama. Ada sorang ni dia top 10 sparthatlon ultra finisher. Timing 100KM dia sub 7 hours okay. So aku harap ada yg dpt kejar dia ni. 
2. Kita jugak ada yg ramai podium kaki dari dalam dan luar negara yg enroll this event. 
3. Expectation dari venue sponsor agak tinggi sampai dpa nak masukkan dalam kalendar tahun melawat Malaysia 2015. 

Jadi expectation dari ramai pihak agak tinggi. Kmi ingat nak buat game ni dalam runcit format dan tidak terlalu menonjol. But now with all this expectation it become so big. But again kami tetap akan go with our own way and as simple as we can. We try to put all basic requirement in place. Anything can happen, so for us as far all basic need is in place the rest adalah kuasa tuhan. Kami open for any complain, teguran, cadangan etc as far we can improve to have more better game. Please be fair to us so raise your VALID CONCERN by email us or pm us directly. 

Jadi, let have fun on 22-23 Nov. 

Ni ada sikit short interview yang official tukang photo kita buat. It unplan. Just lepas LSD dia ada bawak camera so we just try with this simple shoot. So rasa mcm pelakon drama pulak. Ole. 



kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :