Pages

Race Report - Craze Ultra 2014 (DNF Version)


Game ni adalah dalam pemerhatian aku tahun ni. Aku dah letak preparation untuk game dari awal tahun lagi. Aku dah pegi 2 edisi sebelum ni which 2012 dan  2013. Dan untuk edisi 2014 aku plan to try 100miles distance. Jadi aku dah letakkan proper training plan to get this distance.

Actually byk improvement aku dpt lps dari aku duduk dalam plan 100miles ni. Aku dpt improve almost all timing aku dari 5KM, 10KM, 21KM, 42KM dan 50KM. Aku xdpt nak ukur masa 100KM aku sebab DNS Penang 100 but aku agak yakin untuk mendapat masa yg lebih baik adri biasa. So aku amat bersedia untuk Craze ni. But things happen. Seminggu sebelum game, aku dah tapper. But opis ada buat inter department game. Plan asal aku mmg xnak main. Just come to support kawan2. But entah syaitan mana datang merasok. Aku salin baju n pegi main skali. So aku rasa mmg ada kaki2 yg nak tgk aku injured and that it. I've been hit and having big issue with my calf.

Lepas kne aku xleh berjalan terus. Amat sakit bahagian calf kanan. So aku balik and terus ke clinic. Dung.. diagnose with Torn Calf Muscle. Bengkak besar bola tenis. Masa ni aku rasa amatttttt kecewa. Tuhan ja tau frust dia mcm mana. Puan Doktor nasihatkan aku duduk rehat for 2 weeks which dalam kepala aku how la.. my game is in next 1 week (i blve Puan doktor ada polo blog aku ni.. so don't ask me about this in my next visit). Dalam kereta aku put some plan. 

1. I will RICE for next 5 days. Aku kne hari Khamis dan aku akan tgk how it goes sampai Selasa (Cuti Hari Malaysia)
2. Aku amek xtra protein to recover the torn.
3. Aku akan carboloading as usual.
4. Aku akan tdo dan amek air sbyk boleh as part of my pre game plan.
5. Dan aku akan decide after my simple run on Wednesday. 

So sepanjang 5 hari ni. Aku just duk umah ja. Xda byk berjalan. Aku ice tempat bengkak tu 2 kali sehari. Aku wear compression on calf dan pakai tongkat kalau aku nak berjalan kemana2. So masuk hari ke-5, sakit agak kurang but masih ada disitu. On 6 day, aku try do some simple run. Just 3km run dkt Cyberlake and i feel uneasy. Rasa masih tegang dan kadang2 rasa tajam dan tangkap kat area bengkak tu. So aku nak sedapkan hati aku try another run teh next day and aku rasa okay skit. But the pain is still there. 

So aku decide to be at starting line. 
1. Budak2 opis dah cover aku tuk whole week dan aku bukan selalu dpt peluang mc mni.
2. Smua logistic dah prepare, flight barang etc.

So aku bergerak ke SG on Friday night dgn bus. Aku plan sampai ja terus lari. Apa yg aku plan is just to move either run or walk as far as i can. So kalau kata aku sampai 20KM pon .. 20km lah. Biar aku puas hati. So pagi tu mood aku bermacam2. Aku xberapa nak bergaul pagi tu sebab fikiran aku kosong. Melayang..

At 7am, RD flag kami. Masa ni aku just senyum and berserah. At start aku suffer sakit on my calf for 10KM. Aku keep run and walk. Aku berhenti byk kali tuk stretch. Masa ni nak menagis pon ada sebab kecewa sgt but aku kuatkan hati untuk teruskan. Lps CP1, aku rasa selesa skit. Masa ni aku meetup dgn Jason (LYN Runner). Dia pon ada calf injury balik dari TMBT and he have a same plan dgn aku. So we just wish each other sbb kami tau kekurangan kmi. 

So aku just go with simple pace around 8-10minit/km. Rasa tegang mmg ada tiap kali melangkah. Tpi aku layankan je. Masa ni aku meet up dgn geng2 freak dari SG. Kmi duk potong memotong sampai la ke CP5. But it fun sbb at least ada jugak perbualan dan gurau senda. Pace aku makin lama makin slow when the distance increase. Seriusly aku amat tertekan . from my last few LSD which ada yg sampai 30KM backtoback and 50KM in really hot sun aku boleh maintain in max 6-8minit perkm atau paling rendah pon 7KM sejam. But this round mmg aku xleh nak push. Tekanan nyer tuhan je yg tahu.

Masa reach CP2 aku met dgn Kelly. Badwater finisher from SG. She is strong. Aku follow blog dia and her journey. Last aku dgr dia pon sangkut dkt CP8 due to heavy rain. Actually aku main kjar2 dgn dia sampai CP4 but i lost her after that. Masa sampai CP5, mind, body and soul masih lagi dalam tahap terbaek. Cuma aku xleh push to much dan there is always sharp pain feeling at my right calf area. At CP5, aku makan skit and refuel my beg. Plan aku simple. Xda lama2 dkt CP. Just makan n minum apa patut, jalan. So at CP5 aku mmg amat yakin akan dpt ke CP8 before 11pm. Aku dah berkira2, lps CP8 aku akan stop for good diner and lps tu baru salin baju and make a move back to starting line. 

Thing happen. All d way dkt CP6 ni, calf aku sseriouslybuat hal. Those pain jadi makin sakit and at one level aku xbleh nak bengkok kaki masa berjalan. Aku tgk bengkak makin naik dan masa ni my mind dah start fikir bukan2. At 60KM marker, nak jadi hal aku sesat pulak. Dah berdengkot2 aku cari jalan kuar. Luckily few ppl around that place kasi aku tunjuk arah. So aku lost about 3km dan masa ni aku xdecide apa2 lagi. My mind said, just reach Cp6 1st and decide lepas tu. So masa ni aku dah xblh nak lari, just walk for next 5km. Dung.. sampai CP6, aku tgk bengkak kat calf lain mcm. Aku xperasan sgt masa dalam track sbb gelap. That calf area dah jadi blue black. So aku teringat kata2 puan doktor, dlam boleh jadi bleeding sbb koyakan tu dan kne careful else tkut jangkitan kat situ. And masa tu aku sms Suzi and said i am going to stop. Masa ni jugak my buddy ghaz and zinov sms aku tanya keadaan aku. Aku just tell them my decision and mcm2 kata2 semngat masuk. Thanks guys.

So lps ja aku stop, aku trus amek taxi and ke starting line. Smpi ja hujan turun menggila. Masa ni aku fikir, mmg sedap la berlari. Actually i am a bit seronok running in rain or cold. But what to do i am already done. So what i learn from this edition.

1. There is no blister, bengkak, sakit badan. Cuma ada mental issue masa dan lps game which aku masih dalam mood kekecewaan. Calf aku pon bengkak agak teruk dkt kawasan yg koyak tu.
2. Aku xbwk any gel, just some oat candy, honey adn lolipop. Aku xda issue on hydration this round sbb aku dah biasakan badan aku in heat before dan minimum food. 
3. Pengajaran paling berguna, 3 weeks before any game.. xpyh le buat mende pelik2. Now mengadap la kan.

So aku yakin i am ready for more especially more then 100KM or more then 30 hours event. But i need to be carefull dgn sikap dan training plan aku. But again, kalau aku xbuat silap aku xkan belajarkan? So lesson learn and insyallah i will come stronger soon. Insyallah. 

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

RaYzeef said...

cuba lagi next year bro.
jangan main futsal lagi, baik main bedminton ;)

kuchalana said...

Tq bro.. all d best for your trip.. rasa nak rehat lah.. main chess lps ni.. x penat..