Pages

Review - New Balance Minimus MT10 v2 .. It come to the end..


Aku xpernah buat review pasal product yg aku pakai. Only on my Merrall Men's Road Glove 2 yg aku beli tahun sudah. But that is satu kesilapan jugak pada aku sebab aku review sebelum aku betul2 lanyak dia sampai lunyai. I blve that should be the way. Kalau kita pakai sekali dua, then review aku rasa it unfair to talk about that product. 




Today MT10 aku dah sampai ke penghujung hayat dia. Aku beli raya last year which actually mileage dia lbh dari yg sepatutnya. Masa dia sampai 1000KM, condition dia still okay. So aku lanyak sampai 1500KM baru la dia ada gegar skit. Itu pon sikit je problem dia kat tapak yg makin menipis. Lelain, condition masih tiptop. Aku masih guna for some of my training session kat stadium. 

1st aku beli dlu masa dia baru kuar. Harga dalam RM360 masa tu. Actually aku dah layan MT10 v1. Disebabkan aku xda road shoes masa tu... aku sambar MT10 v2 few month lepas tu. Actually MT10 ni specific for trail but boleh jugak digunakan untuk road. Yup, dia ni multi purpose. So aku layan for both condition. Lagi pon it minimlaist so kalau nak pakai, form larian kne la match dgn format minimalist form. 

Aku guna kasut ni in all of my games as main shoes dan MT10 v1 as backup shoes. Still sama lah cuma bentuk depan dia ada lain skit. MT10 v1 depan dia ada bengkok skit and dia push kita tuk drop tgh dan depan kaki, else xselesa pakai. MT10 v2 ni flexi skit, sebab tu tumit kasut aku haus sebab sometimes kalu dah penat, kaki dah mula kne seret.

One thing aku suka NB Minimalist, kawasan depan dia very wide. So it help untuk aku bertahan jauh dalam hal melecet ni. Futher dia ada kusyen belah atas kasut, bukan kat tapak. So masa drop xda la kne gesel selalu kuku dan jari kaki. Mcm minimlaist yg lain tapak dia 4mm je. So kaki mmg padat dgn jalan. Kalau main road, kne pandai pijak kawasan. Sekali sekala kne pijak tanah supaya tapak kaki xrasa terlalu panas. Kalau trail, 100% tiptop. Zinov kata macam lari kaki ayam. It natural. Lain2 dia ni mmg light giler. So far aku xface issue dengan product ni dan insyallah aku akan stick dgn New Balance Minimus product. 

So dengan harga, dengan pakej yg product ni kasi, aku rasa dia amat sesuai dgn condition kaki aku. So aku dah sambar satu lagi MT10 v2 untuk gantikan product ni dan aku sambar satu lagi new minimalist for road dari New Balance jugak. Yg ni aku akan review lps dah lunyai lah baru rasa. 
New one.... tunggu untuk dilunyaikan..
For now, aku nak try this road minimus for my next road race. So nak tgk berapa jauh dia boleh bawak aku pergi. Pada peminat tegar minimalist, aku rasa this is another good choice to have selain dari Marrell and Vibram Five Fingers.

Ole.


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

1 comment :

afiq robin razak said...
This comment has been removed by the author.