Pages

My Way - Ultra Trail or Road



Actually ada byk soalan yg masuk kat inbox aku. But aku xretis nak reply pada smua sbb soem question agak subjective. Some amat tungau dan some amat susah. So aku nak jawap satu soalan yg aku rasa menarik untuk dikupas dan disiang2kan..

Soalan: Bro.. apa beza trail and road ultra bro? 


Actually perbeza dia amat subjective dan bergantung on how we look at the scope. 1st ada yg ckp, ultra is about running in trail dan some kata ultra is about endurance dan some kata ultra is about the challenge. Some pulak kata ultra is about you love the pain and some kata because ultra is about they love to run. And best part ada mazhab yg kata ultra is only trail run and not road run. Ada mcm2 okay mazhab dan pemahaman ultra runners kat Malaysia ni. Again it up on how we look at the purpose and concept. 

Ok, so moh kita berbalik pada sejarah ultra untuk kita melihat dan menjawab sendiri soalan diatas. Ultra running ni dah ada dalam dunia dari zaman nabi2 lagi. On how ppl run from distance to distance untuk hantar surat dan berita. Or maybe bagi mereka yg berhijrah dari satu tempat ke satu tempat. Itu hakikat. Then  manusia moden pon mula memperkenalkan larian hilang akal ni in 60's. Yup ultra moden dah ada dari zaman 60'an lagi dan bukan baru seperti tanggapan kita. Only after milanium sukan ni dikomersialkan sebagai activity sukan berdaftar and best part dia baru nampak jelas diMalaysia last 5 years. 

So, ultra event pada awal kemunculan dia dulu is more on chasing the time. 12 jam, 24 jam, 48 jam (dan seterusnya) dan game ni is more in loop and in control environment like park, stadium. Lepas tu muncul road race dengan distance melampau like 50KM, 84KM, 100km (dan seterusnya). Yup it come in road race 1st. Lepas tu baru la muncul trail race with the same distance. Dan today aku rasa Malaysian cuma nampak trail race rather then road race. 

Ok so berbalik on which game we should do. Untuk aku, ultra is about challenge. Good ultra runners dia xkan go with specific game sahaja. Sbbnya different game and genre will give different challenge. So different challenge, different plan, different way to handle it. Kalau lari trail A ada citer pasal trail A, kalau lari road B, ada citer pasal road B. Maybe some will say lari trail lagi senang dari road or another way round. Again it subjective and that is the challenge yang kita kne handle. 

Ada kata lari trail lagi buat kita kuat.. some kata lari road kita akan jadi lebih laju.. all that is subjective on where.. when.. your body condition.. your training method.. your refueling plan.. your mental condition.. your shoes and apparel dan banyak lagi factor. So xda wrong or right about running in trail or running in road.. it up to variable diatas.. 

So again it up to you to decide. If you love trail go for it but if you think about challenge go and try road. Same to road runner, if you think of more challenge.. go and try trail. It will teach you to learn more on our body condition.. teknik.. refueling.. etc.. So no yes or wrong.. it more about understand and knowledge..



kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :