Pages

Race Report - Fire Fighter Night Run 2014


Plan asal game ni xda dalam list aku. Seems dekat dgn opis dan 1st dpa buat in Cyber, aku pon enroll. Actually aku xberapa kenal organiser sampai la ke real day which aku dpt tau dpa ni organiser yg sama handle Cyberjaya Resolution Run last year. Story about it here 

2 minggu sebelum game aku tgk ada byk complain datang to organiser. 1st about the fee yg dpa kata mahal (RM50 for HM). 2nd things ppl demand on the HM finisher-T. Actually aku xnak amek port sgt ls sebab yg selalu complain ni casual runner yg selalu lari sbb nak glame je.. bukan betul nak lari pon. Selang seminggu game, makin menjadi2 complain yg aku tgk masuk. Ada yg complain kata organiser xreply dpa la, ada complain pasal tanya makan pack mcm mana. Complain t xcantik, tanya marker berapa besar, ambulan dkt mana, WS dkt mana bla.. bla.. bla..

Then aku terfikir, what happen with our running community. Demand mende bukan2 dan remeh. I blve kita xboleh nak compare 1st game mcm ni dgn game2 yg bernama besar. Nama2 besar ni selalu dtg dgn big sponsor sbb tu boleh reduce the price kaw2 + boleh kasi mcm2. Pada aku xpyh complain byk la, game pon xstart lagi. Kalau betul nak grow the running in positif manner, give them chance la. Support la skit. Bukan hentam dan kondem dpa. So bila kita enroll dan complain mende2 remeh ni, kita bawak mind set kita sampai hari game. Smpai jalan xda lampu pon nak complain, dah dpa kata night game, klu xterang bawak la headlamp. Jgn complain lah, it part of the challenge/pakej.

So aku yakin hari game mungkin xramai yg akan muncul because of this sentimen dan mungkin mcm2 complain dan problem lain akan timbul. Actually dari pagi aku sibuk dgn backtoback. Pagi tu aku recce MCP Trail. Lps tu balik aku bilas one big loop UKM dalam panas dan mlm aku bilas pulak dgn game ni. Sebabnya, bukan selalu aku dpt peluang cuti sehari tanpa aktiviti opis. At starting line aku tgk ramai giler participant. Pelik gak, byk complain pon ramai yg nak lari. So again aku xamek port sgt lah. To bring the game in Cyber pon dah kira baik pada aku.  

So game sharp dilepaskan at 8.15pm for HM. Aku just go with simple pace. Plan aku just to finish the game around 2jam - 2jam sengah. Enjoy the route and part of my backtoback LSD today. Aku xface any issue at 1st 10KM. Manage to clock around 5-6minit/km masa ni. Alah jalan rata je so enjoy je le. But aku start slowing down after that sebab dah start ada hill but still in target pace. Manage to finish the game without any issue. So overall aku boleh kata..

1. Waterstation ada sikit issue. 
Bukan mslh air tpi how to manage the air. Aku nampak air amat byk. Cwn kurang dan volunter pon kurang. Satu lagi selalu 1st WS kne letak lbh skit cawan and volunteer sbb masa ni mmg runners ngada2 nak minum. Futher gap antara runner xpecah lagi so mmg selalu 1st WS akan crowded. But dalam isu mcm ni pon aku tgk smua org dapat air. So manageable.

Satu lagi 100+ ada dkt last 2 WS je. Pada aku still okay sebab yg penting ada air lah. 

Pembaziran berlaku bila cawan xda, runner dah start amek botol. Botol pulak besar2. So minum seteguk dua terus buang. Yup maybe air tu sponsor but still satu pembaziran pada aku.

Ada pisang dkt satu CP tu. Consider ok la, selalu HM xda makan apa pon.

2. Medic dan support Crew
Aku boleh kata smua cukup. Ada yg by bike all the way the route. Ada ambulan ikut last runner. Ada by car and motorbike. Simpang pon aku tgk ada org jaga. Kawasan gelap pon ada kete bomba pasang lampu. Then at certain area aku tgk ada bomba and PGA tunggu tepi2 jalan. So aku xnampak basic need in safety xdijaga. Again kalau rasa gelap aku rasa organiser dah kasi tau boleh bawak sendiri headlamp. 

3. Refreshment after game
Sold out aku tgk. Ada carrot sup, teh mayat, buah potong, kek. Ok la, something nice la. Cuma again cawan habis. Dah nama pon sold outkan, mmg habis la. 

4. RPC
Amat cepat dan terkawal. Abang2 bomba pon amat friendly. Sapa kata Bomba keje padam api je. They also can manage the game.

5. Goodie.
Selain refreshment kat finishing, ada jugak medal dan event t. So aku rasa itu dah cukup untuk 1st game mcm ni. 

So at this point aku xnampak kat mana yg ada issue dari smua complain yg aku tgk. Sebab basic needs yg diperlukan mmg ada. Klu nak ckp pasal big game, some big and really senior game pon ada buat the same mistake like point aku number 1. Even worst kasi roti kering and not buah pisang. So aku xpasti about all this sentimen or maybe community kita ni spoil sgt sampai kita lahirkan ramai perengek. Topic ni mungkin aku akan cover dalam entry lain nanti. 

So pada organizer, jgn insap. Aku rasa korang boleh buat lbh baik tahun dpn. Pada yg participate,hope korang enjoy the pakej. Remember, each game datang dgn pakej dia tersendiri. So jgn compare satu game dgn satu game yg lain. They are different. Pakej dan challenge yg diberikan pon berbeza, dari register sampai la post game (that what i mean with pakej and challenge). Yg penting basic need like safety dan support kne in place. Yg lain2 is bonus. 

Post game, nothing happen. Recovery berjalan lancar dan xda sakit2. I think still not enough. 

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

5 comments :

ijam said...

Man, ada potential kliwon kat u turn pun kena pay attention gak. Takde Marshall. Or not being controlled.

kuchalana said...

Thanks pointing this ijam.. mmg aku ada tangkap 2..3 ekor masuk botol.. simpang dpn mdec aku tangkap 3 ekor.. ada 2 simpang 10KM and 21KM .. aku rasa dpa dah cater pakai reben tu... again.. it about we as runners lah... klu xda ethic.. apa game pon smua nak menipu...

Mizz Lilu said...
This comment has been removed by the author.
Mizz Lilu said...

I was saddened by a marathon community in FB that allows the members to call other runners as 'sampah runners' simply because those runners had no issue about this race. Giving harsh comments while claiming themselves as 'real runners' who knows how a 'credential' race should be like. Some even told the organizer to quit just because they did not perform the first time. I wonder if those real runners started immediately with 42k and get perfect timing on their first marathon. I'm a newbie and I was shocked by this arrogant attitude as I always believe runners are always cooler and come with better traits. Thanks for this post.

kuchalana said...

Mizz Lilu... thanks for your response.. i did follow all those comment from several page in FB...

I would say this running community already spoiled by casual runners and product.. the main cause for running is not there.. it just a matter of product they will get and i pay and i want everything... it not really about running anymore..

Tpi bukan smua mcm itu.. org2 lama dalam dunia larian ni they all jenis xbyk ckp.. they just come.. run and balik.. they just want to enjoy the package.. people.. meet friends.. make friends.. for perengek.. they came for medal.. finisher-T (nowadays 5KM pon mtk T).. goodie2 lain.. amek gambar... post in FB .. "yeah... i am done".. and tell the world they are finisher for 5KM event.. it not about running.. it about glam and attention...

So jgn tertipu dgn community running today... select the right group.. and game.. enjoy the game.. prepare yourself for that challenge.. kalau xpercaya newbie yg organize.. bwk air sendiri.. no harm to prepare rather then berharap smua dgn organizer..