Pages

Recce - Gazek Trail 2014



Ramai bertanya aku bila aku post satu gambar last week in FB. Ramai bertanya kat amna trail ni. Orait, for now aku mmg xdpt nak reveal track ni sebab xlengkap lagi perjalanan dia. So aku xnak risk people kalau nak redah and membahayakan diri. Jadi aku boleh kasi sikit review sebagai maklumat awal.

Gazek ni kalau dicari mmg xkan jumpa sbb mmg xda dalam google map. Aku yang kasi nama ni sempena nama Bro Gaz and Bro Zack yg ikut dalam expidisi ni. Idea awal datang dari route MTB yg bro gaz buat kat kawasan yg sama. So dari 50KM route yg dia dpt sehala, kami cuba untuk jauhkan lagi ke 100KM. Jadi kami pecahkan ikut phase. Setiap phase akan go about 25KM and 2 CP. Trip ni just a preliminary trip. Marking skit2, tgk kat mana exit yg terdkt, mana punca air, mana area yg agak bahaya, mana yg ada binatang buas, binatang bisa, semak tinggi mana, lalu kebun org ke?, tanah orang dan smua perkara yang berbangkit. 

Jadi untuk phase 1 ni, kami dah ada 25KM, 2 CP which setiap 10KM ke jalan besar (so sng kalau nak dnf). Route dia berbukit bukau, peak tertinggi dalam 350 meter. Ada lalu few anak sungai. 1st 10KM lalu dalam kebun kelapa sawit, actually dalam kebun ni je dah boleh cover dalam 20KM but kami stick untuk letak 10KM je. So keluar dan main kawasan hutan sekunder. Lpeas tu masuk ladang getah dan main kawasan kebun durian. Agak menarik sebab trail dia agak virgin dan rare.

So kami masih berkira2 untuk cari masa untuk sambung next phase which should cover another 50KM. Rasanya kalau okay kami akan go again to review the route few times then baru bukak for some simple LSD kat sini. Concern kami lebih pada keselamatan. So selagi xfirm kami xberani nak riskkan sapa2. Actually kami akan pergi recce few more trail sekitar lembah klang. It will be a bit extrame trip which mungkin akan makan masa 2 hari by foot. o let see how it goes. So for now enjoy dlu gambo2 yg ada. 











kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

1 comment :

gazimoto said...

bila nak habiskan ni??