Pages

Race Report - Kenaboi Adventure Race 2014

Done
Game ni xda dalam list aku sebenarnya tahun ni. Aku tau pasal game ni last year dari post kawan2 yg pernah enroll. Interest aku datang bila few friends PM aku kalau aku berminat nak cuba. Aku agak keberatan sebab game ni jatuh month end and selalu aku kne on stanby for any office related. So lps bincang dgn Suzi, we enroll the game with some precaution.

Game ni dah masuk tahun ke 4 untuk edisi kali ni dan banyak good review yg aku dpt sebelum ni. Dengan fee yg agak minimum, dgn 6 cabaran yg disediakan dan lebih penting dgn jarak yg agak berbaloi which is 22KM. So aku rasa pakej yg diberikan agak berbaloi. Nak jadi lagi sedap, kawan2 kaki besi PM aku a week before the game for some trail exploration. So aku on je asalkan berbaloi2. Lagi pon aku xdpt buat huge mileage bulan ni disebabkan 2 minggu xberlari disebabkan jerebu. 

Trail dia mmg cantik dan terpelihara
Jadi on Saturday aku bergerak dgn kawan2 kaki besi for 33KM trail run (Gazek Trail, aku akan review in next entry) and Sunday bilas pulak 22KM in this game. They all tanya aku ok ke backtoback dgn huge mileage. Aku ckp sng je, Ahad punya game bukan boleh podium pon. Just nak rasa je game ni macammana. So lps Gazek Trail, malam tu aku bergerak ngan Suzi ke Kenaboi. Kmi just bentang flyers and tdo beratapkan langit je. Aku xput any high expectation in this game sbb takut aku xdpt recover in time. Lagi pon aku dah lama xbuat backtoback ngan huge mileage ni. So peratusan DNF tu agak tinggi.
Gazek Trail... Cun x?
Awal pagi tu lps subuh, kami siap2. Mood aku just at par. So aku bagitau Suzi, kita enjoy je. Not to fast and not to slow. So lps tulis no kat lengan, aku tgk yg berator dkt kaunter panjang giler. Jadi aku yakin game akan start lambat dari 7.30am seperti yg dijangka. So aku ajak Suzi layan nasi lemak dlu. Elok pulak tu meet up dgn Goldman and his partner.. lepas tu datang idot and man.. so lengkap la kami smua layan makan dlu. Finally game start at 8.45am, it due to paras air yg naik tinggi. Jadi kesian orgnaizer kne replan tuk cover WS dan CP yg ada. So xda la tubing seperti yg sepatutnya. Secara keseluruhan aku mmg xtau apa task yg ada. Yg aku dgr cuma caving dan tubing. That is another reason kenapa aku enroll. Task lelain mmg aku xberapa pasti. 



CP1 - Menyulam Tali Rafia
1st task dalam 3KM dari starting line. Kne redah bukit bukau, masuk kampung org and masuk jalan tar baru sampai CP1. Masa atas tar tu aku raise concern dkt Suzi about how they handle to many ppl at 1 CP. Sebab skali lps dkt 100 lebih org.. so kata la sekali sampai 20 org satu CP.. mau jam. Masa sampai CP ni actually aku jadi blur kejap. Nak jumpa sapa? Nak buat apa? Macammana nak buat? Lps dah buat nak kasi sapa? Jadi dalam tergagau2 tu kmi amek pendekatan mudah. Ikut je apa yg org lain buat. So aku tgk dpa sulam tali rafia tu. So kmi pon buat la. Nak jadi hal masa nak tunjuk pada marshal aku tgk ada 2 org je marshal kat situ. So panjang la line yg ada. 

Aku tgk ramai yg kaki podium membebel. Sbb dpa kjar masa. Sampai je turn kmi. Marshal kasi 1 reben putih. So kmi pon bergerak. Dah sampai dalam 100 meter ada la pulak satu marsyal cek riben, dia kata kne ada dua. So dah kami kne turn balik beratur amek pulak reben skali lagi. So overall CP ni agak tidak terkawal. Terlalu byk perbezaan pendapat dari marsyal tu sendiri. Actually sampai finishing, last marsyal kata dpa cuma perlukan satu reben at each CP. So we lost a lot of time here at CP1. So aku xtau apa nasib for next CP.



CP2 - Baling Getah Masuk Dalam Lidi
Lps task dkt CP1 kami kne masuk trail balik. Kat sini keje dia turun naik.. turun naik.. jalan pulak denai mcm kne palu. Mmg sedap. Aku and Suzi just enjoy je. Lps all this trail, kami masuk balik ke jalan tar. Kat sini kami reach CP2. Masa ni baru aku nampak ada signboard talk about the task and baru la nampak marsyal dia proper skit. Kne beratur dgn partner, amek getah and dia suh baca instruction on what todo. So task dia baling 5 gelung getah ke dalam batang lidi yg dpa cucuk atas batang pisang each of us. Secara dasar aku xpasti the real objective game ni. Sbb xda pengiraan mata jadi aku tgk org ramai baling smua getah n terus gerak. Masuk xmasuk dpa terus bergerak. Sbb kat instruction mtk masukkan 5, klu xmasuk kne repeat sampai masuk. So kami manage tuk masukkan smua getah dan bergerak. This time downhill about 1 mile untuk ke next CP.



CP3 - Lastik Tin 
All the way dari CP2 ke CP3 agak panas sebab matahari dah naik. So we just keep moving. Kami xface any issue seems kami xletak any preasure dalam game ni. Sampai CP3 aku tgk dpa tgh main lastik tin. Sekali lagi kami jadi blur what todo sbb xda plak instruction board or org yg nak explain what todo. Again, kmi ikut2 je org. Kat sini ada 2 area, so dari bising2 dpa ask lelaki naik atas dan pompuan main kat bawah. So aku naik atas and ask satu budak tukang photo (sbb aku tgk marsyal sibuk). Budak ni kata, ni game pompuan. Kne amek lastik, pasang dan lastik tin. Kne lastik sampai kne. 

So aku turun bawah and inform Suzi. So she got the lastik, pasang dan terus melastik. So kje aku cari anak batu. Tgh aku cari2, tgk Suzi menjerit2. Rupa2nya dia lastik for few time and kne tin. So done. We make a move again.


CP4 - Angkat Guni Pasir dan Bowling Kelapa
So nak ke CP4 ni jalan dia mcm roller coster. Naik turun.. naik turun. And best part masa ni kami selisih dgn other participant. Sbb dari CP4 kmi kne uturn ke CP5. So aku tanya kawan2 task apa dpa buat sbb aku tgk dpa turun dalam keadaan basah. So ada 2 task kat sini. 1st task kne isi pasir sungai dalam guni and 2nd task main bowling kelapa. So sampai ja aku terus capai guni and terjun dalam sungai. Isi separuh penuh dan aku pikul balik naik. Nak pitam jugak la rsa sebab kne daki satu bukit sebelum timbang. 

Masa naik tu aku mtk Suzi sama2 angkat and letak atas bahu aku. Lagi mudah naik dan kawal dari seret. Sebab aku tgk ramai yg salah method which can cause serius pain dkt belakang. Masa timbang.. nah kau.. dia nak 20KG je.. dpt kat kmi 40kg kami kasi.. Lepas tu kmi terus main bowling kelapa. Masa ni aku mmg rasa letih giler. Baling kelapa pon dah xberdaya. Last2 aku ikut style org sblah. Dia xgolek, dia terus balik ke tin. Sup2Soi.. we make a move to last CP.



CP5 - Caving 
All the way ke last CP Suzi dah start complain kaki dia sakit. Actually cause by keadaan semasa sebab cuaca agak panas and kasut basah. So mmg la akan developt blister. So we just do some easy run. Sampai CP5, kami amek helmet dan make a move ke gua. Actually jalan ke gua dah agak hancur. So kmi xleh laju. Amat licin. So kat sini kmi amek masa agak lama. Bukan kami ja, ramai yg sangkut lama dkt sini sbb tunggu turn masuk dalam gua. 

Nak jadi hal masa turn kami, Suzi kne gigit lebah. Lebah mmg suka betul dgn dia ni. Kat TMBT pon kne. Dia kne plak betul2 masa nak masuk gua dan kat tmpt yg sempit. So meraung2 la dia kat celah tu. Aku plak xleh nak buat apa until kami keluar dari gua. Bengkak peha dia sbb kes ni. Tpi dia kuat kali ni (xtau la pulak kalau control). So lps je keluar, kami terus move ke starting line. Actually matahari masa ni dah atas kepala. Masa all the way ni aku dah kira2 kami akan sampai ngam2 cutoff time. 
Ada buaya dalam paya..
Masa lagi 1KM nak ke finishing, pickup track marsyal mai and mintak kami naik. Dpa kata dpa sweeper and nak kne fetch smua sbb dah lepas cutoff time. Actually dkt jam aku belum 5 jam lagi. So aku xpasti aku salah dgr atau ada arahan baru. Aku ckp ngan dpa, better korang sweep dari belakang sbb blakang lagi ramai org sangkut kat gua. Lagi pon 1KM je lagi, xkan nak giveup dah. So aku make a move with Suzie to finishing. 

Post Game
Kami xface any issue all the way the game. Dengan keadaan backtoback aku, dengan minimum training for Suzi, we still meet the expectation. So looking forward for next race.

So ada few improvement yang mungkin boleh dilakukan in next edition.. Ni input yg aku dpt dari kawan2 sebelum dan lepas abis game...
1. Participant agak ramai. Jadi rasa some facilities xdpt nak cover untuk smua. Contoh bilik air, parking, tmpt tdo, mesjid etc.
2. Kne ramaikan lagi marshal untuk setiap CP. For now boleh kata main issue adalah kekurangan marshal nak layan kehendak participant at each CP or maybe kaedah pembahagian marsyal sbb tgk kat CP lain ada pulak ramai marsyal. Kes CP 1, ada dkt 100 org dgn 2 je marshal. So agak stress untuk smua org dan marshal tu sndri.
3. Maklumat game xclear at each CP.  Bila sampai.. dah terlalu ramai org so intruction agak tidak sampai dari marshal.. so rasa boleh do some SOP, 1st come 1st serve basis yang lambat kne tunggu.. bykkan kaunter/game area example 6-9 station in each CP so process nak lalu each CP akan jadi lbh clean. Boleh kata almost all rasa wasting more then 30 minit menunggu dkt caving. So dgn cutoff time yg ada rasa byk buang masa menunggu dari task tu sendiri. 

4. Keselamatan
- Kenderaan marshal terlalu byk yg lalu lalang. Ada kes dalam trail yg kecik motor marsyal duk lalu lalang berpuluh kali. Actually agak mengganggu pergerakan peserta. Kalau xlalu pon rasa ok sebab track dia clear and agak sukar untuk berlaku injury yg serius.
- Tali, kebanyakan area tali yg digunakan cuma tali rafia. Masa naik ke gua dan turun, track tu agak tajam. So dgn tali rafia sebagai pemegang aku xrasa it will help. Ada participant yg merungut pasal ni.

Smua perkara diatas bukan untuk negative review pada organizer, seriusly aku having fun dgn game ni and pada aku antara yg terbaik setakat ni tahap kesedapannya. Cuma mungkin boleh ditambahbaikkan supaya lebih sukses dimasa depan. Aku yakin organizer dah lakukan tugas yg amat baik.Anyway sekali lagi.. Tahniah pada organizer dan participant. Aku yakin smua akan balik to try again next year. Kenaboi Rockkkkss.


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :