Pages

Race Report - Xterra Teaser Trail Run 2014



Actually dah lama aku xlari game bawah 42KM. Selalu mileage below FM is part of my training. So bila Xterra kuar registration aku pikir2 why not aku try. Actually aku dah dgr pasal Xterra dari tahun lps lagi tapi xda kesempatan nak enroll. Idea asal nak enroll Duathlon but lps berkira2, aku rasa aku go for 22KM trail je. So ada 2 game sebenarnya, in Feb is just a teaser to the route. The World Championship akan berlaku in May. So disebabkan aku kurang game in 2014 aku pon enroll lah kedua2nya. So it will be part of my training to collect a weekly mileage. 

Actually next week aku ada TITI100. So aku mmg xkan push to much in Xterra just to make sure aku xterlibat dgn any injury. So petang tu aku turun ke Putrajaya agak awal. Cuaca amat panas dan dah berlanjutan dalam seminggu. Plan asal aku dari rumah just come with botol air je kat tangan seems sku dah biasa berlari dgn minimum item for below 30KM. But Suzi keep remind aku tuk becarefull sebab cuaca panas. So aku bukak balik web and FB extra pagi Sabtu tu and baru nampak entry by the organiser ckp pasal selfsupport so aku jangkakan WS jauh2 dan trail yg agak bernanah. So aku bawak hydration beg aku mcm biasa and put the necessary.
Lalu tepi tasik kat Cyber.. my ground..
At starting line meet familiar faces. Smua muka2 yg xda game kat luar seems the same week ada TNF100 Thai. So aku yakin dpa ni pi TITI next week. Meet Stupe and have some words on the trail info seems he was involve with the organizing committe. So kami dilepaskan ngam2 at 6.30PM. Selain nakkan mileage niat lain aku is just to know the route so aku boleh masukkan dalam list training ground aku. Route dia merangkumi sekitar putrajaya je. Masuk semak Cyber skit, kuar ke Dengkil, masuk PCP, kuar ke semak Jenderam Hilir, masuk balik PCP and balik ke Maritim. 

Secara keseluruhan i love the track sebab byk bukit. Aku reach finishing in 2h40m which around 8minit pace. Actually that is another reason knapa aku enroll. Aku dalam process to learn playing with my pace. So aku nak cuba main dgn konsisten pace around 7..8 dan 9 minit. So aku manage to have it and best part aku buat -ve split for the next 12KM. 1h30minit for 1st 10KM and 1h10 for the next 12KM and i am happy with this.
Hah.. bukit bukau..
So there is few things yg aku nak share yg mungkin boleh jadi pedoman kita bersama.
1. Ada few kes sesat dalam semak belukar tu. Aku sesat 2 kali dan org lain aku xpasti. Orait, aku rasa ini boleh diperbaiki. Ada few main simpang yg xda marker dan led lampu yg dipasang dalam ladang kelapa sawit agak xberapa konsisten. Probably yg ada blinker kat main simpang dah cukup. But overall is still okay pada aku. Kalau focus dan biasa lari malam... insyallah xkan sesat barat.. 
2. Kebanyakan participant take this game lighly. Ramai yg berlari dalam gelap tanpa headlamp. Aku rasa this is really not good. We need to prepare ourself else jgn complain klu sesat atau jatuh. 
3. Ramai yg xbawak proper hydration item. Dengan cuaca panas, aku yakin kita kne prepare diri kita. Jgn salahkan organizer pulak klu bonk or terjelir.
4. Attitude. Aku rasa kat mana2 negara aku pergi sama je (except game HK) but aku harap we can improve on this. 
  - Bila berlari dalam small trail make sure go with consistence pace. Kalau slow, jalan ke kiri dan kasi org belakang potong. 
  - Kalau laju sgt jgn gopoh sgt nak potong, bersuara like excuse me, give way please, kenderaan hendak memotong, tepi2 air panas.. air panas etc.. so yg slow tu ketepi le jgn halang laluan...
  - Kalau yg laju pon tgk kat mana nak potong, jgn masa turun gaung, masa lalu jambatan, masa laluan mmg sempit sibuk nak potong.. aku kalu aku slow dalam trail aku akan sentiasa perhatikan org belakang.. sbb aku tau perasaan folo org yg xnak kasi laluan ni.. so aku akan kasi org potong aku.. either aku berhenti atau slow down.. xpyh pening2.. later boleh potong balik kalau nak..
 - Jgn tunjuk hero dalam trail.. ini byk berlaku.. lepas tu kegaung.. sabar skit.. ada peluang potong.. potong dgn berhemah.. 
Ada org tanya aku... adik beradik ke.. yeah.. sama2 merangging dan kne ragging in 1995.. lol
So point no 4 tu aku rasa ada kat mana2 game but again.. why not we change the culture slowly.. So lepas game aku xface any issue.. kaki masih segar dan perasaan pon masih normal.. so looking forward for Titi this weekend. 

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :