Pages

Race Report - TITI 100



This edition terlalu banyak drama berlaku. Actually this is not my focus game this year. Lepas HK100 last month, aku did come back with new training plan. My focus is more on big game in September. So nak sampai September there is only small game untuk aku. It just more on mileage.

Actually aku mmg busy giler for past 2 weeks. Dengan tido xcukup dgn makan minum bersepah. As IT professional, we need to work round a clock seems aku involve dengan regional office. Jadi byk la project yg aku kne deliver expecially awal2 tahun ni. So dgn training tah kemana, dengan rehat tah kemana. So seminggu sebelum game aku mmg stress giler. Aku just inform Suzi ada posibility aku xdpt nak turun gaem ni. Actually kmi kne alarm each other at least a week b4 sebab masing2 ada plan dan perkara yg perlu dibuat. Jadi disebabkan Suzi part of the volunteer team jadi aku kene alarm dia early. So dia boleh arrange and put some expectation on her side on the real day.
Me and Bro Zack at CP 2..
Jadi kmi mmg put situation for real day as aku kat opis kerja dan Suzi akan bawak Kneth and Adam volunter in this game. So kalau habis keje aku akan mai lepak kat sana. Sampai la ke hari Khamis xda tanda2 keje aku akan surut and aku kne mai keje Sabtu pagi selain kne keje Jumaat malam Sabtu tuk deliver some project. So it about 3 days aku kne kje round the clock which aku xtdo for past 48hours. But aku ni mmg degil, senyap2 aku masukkan keperluan larian aku dalam kete. Aku optimistic yg project aku xkan ada masalah dan aku akan muncul at starting line petang tu. Yup, aku really optimistik. 

So Jumaat mlm tu aku kat opis sampai la kepagi Sabtu the day b4 the game. Dengan xtdo dengan xda proper makan. Alhamdulillah smua berjalan lancar dan aku habis at 11am. Aku ping Suzi kata aku akan turun lari but probably aku akan plan from each CP. So klu ditakdirkan aku bonk aku akan berhenti dkt next CP. No rush and no push. Itu janji aku pada Suzi and aku akan stop kalau ada apa2. So by 1pm kami sampai kevenue. Aku agak keletihan + cuaca pon terlalu panas. So Suzi buat hal dia sbb dia sibuk dgn volunter activity and aku plan nak tdo kejap tpi xboleh sbb terlalu panas. So aku just melepak ja meet up dgn kawan2.
Suzie and Lady Gaga
Mood aku masih at par dan masih bersemangat untuk teruskan game. So at 3PM aku siap2. Aku just pakai cotton cartoon T and minimum item in the beg. So far cotton shirt really work for me in hot sun. Dry fit akan buat aku cepat kering dan xleh nak maintain core temperature aku.  Aku plan just go with simple pace with average of 8minit/KM = 7KM/hour so aku boleh sampai CP5 by 7 hours and aku akan replan for 2nd 50KM. So masa starting cuaca mmg amat panas. Jam aku clock 39'C so ni bukan keje main2. 

We start ngam2 at 4PM. Aku xface any issue for 1st 10KM. Manage to reach CP1 in targetted time and aku xface any big issue. Bukit2 yang ada pon pada aku masih ok lagi kalau nak compare ngan Tai Mo Shan (HK100 final mountain that kill everybody mind). So aku tekan laju skit untuk ke CP2 which not far from CP1. Kat sini fun lagi, aku refuel mcm biasa. Makan sikit and make a move. Xlama sebab aku nak kejar big group dkt dpn. From CP2 ke CP3 take about 11KM + bukit disana sini. So aku just go with simple pace. Naik aku jalan ja, flat skit or turun aku tekan skit. Masa ni hari dah mula gelap. So aku berhento few time untuk prepare for night game like headlamp and lampu liplap2. 

Masa ni hujan pon turun renyai2. Then aku ckp bertuah la budak2 yg akan buat 50KM sebab confirm cuaca amat baik. Masa ni aku bergerak sorang2 dan xda org depan dan belakang aku. So far xda la issue apa pon sbb aku masih in mood but agak keletihan dan mengantuk. Aku reach CP3 with no issue. Kat sini aku meet up dgn bro Zack. Masa ni kami bergerak sekali seems dia agak segan nak bergerak dalam gelap. Dia pon inform aku kaki dia xberapa nak okay. Aku ckp just folo pace aku la sbb aku mmg xlaju. Xda apa nak kejar pon so just folo the plan. Jadi we go with simpel plan, move 7/6KM perhour. 

Actually lps CP3, mood aku dah mula down. Mungkin sebab cuaca dah mula sejuk dan aku pon terlalu letih. Sib baik jugak ada bro Zack, ada la jugak teman berbicara. Close to CP4, aku mmg ngantuk giler. Masa ni kmi ada 2 hours to CP5. Sub 8hours aku kelaut. Pada aku kalau aku sampai CP5 in more then 8 hours aku akan face big challenge for 2nd half. Kne pulak dengan keadaan aku yg xberapa cukup rehat + ngantuk. Masa ni aku dah mula berkira2. Sebabnya from CP3 ke CP4 aku hilang about 4KM in timing dan aku jangkakan akan jadi lebih perlahan untuk ke CP5. Masa ni aku kesian dgn bro zack sebab dia mmg nak buat Titi ni lama dah dan dia training very hard for this. Masa ni mcm2 dalam kepala aku. 

Nak tinggalkan dia or just stick with him and decide again at CP5. Sampai CP4, ada kurang 2 jam untuk kami sampai ke CP5 in cutoff time (9hours). So apa aku buat, aku just test bro Zack. Aku makan and refuel dan terus ask to go. Kalau dia nak ikut dia akan ikut else aku akan tinggalkan dia. Muka dia berubah masa ni dan terus dia bergerak dgn aku. So at that point aku decide just to finish it at CP5 and call it for the day sebab no use to push hard in 2nd half with remaining probably 8 hours. Mungkin Jepp boleh tolak ansur kalau aku sampai 19 jam pon but untuk aku, it to much to push myself. Dengan keadaan aku yg xberapa nak okay ( i mean mental and stress at work) i risk myself to start the game and probably more risk if i push to much in 2nd half. Aku xkisah apa org nak kata la, aku start the game pon dah kira baik dan reach CP5 itu dah kira bonus. Mungkin aku boleh habiskan dan mungkin dpt 2nd air for next 50KM but apa yg aku nak prove? I have 4 kids and lovely family, so aku xrasa aku patut risikokan dorang dalam hal mcm ni. Game kan wait. So from CP4 aku dah decide aku akan stop at CP5. 

Masa ni aku xckp ngan bro Zack pon sbb aku nak dia terus bergerak. Klu aku ckp aku nak stop mungkin dia akan pegi dengan leasure pace. One thing about bro Zack, he is fast runner but dia xberapa boleh nak kawal pace dia. Selalu dia buat silap sbb pegi terlalu laju sampai bonk awal. So aku plan just to drag him to CP5 and meet the cutoff. At least meet 50KM cuttoff time. Actually dari CP3 lagi bro zack dok keep talk about to rethink at CP5. So aku yakin dia akan stop at CP5. Jadi kmi terus bergerak. 
At CP4.. 2 org ni aku tunda sampai CP5..
Laluan dari CP4 ke CP5 ni takes about 12KM. Dan laluan dia agak mencabar. There is 2 things happen dkt route ni. 

1. Jalan dia amat gelap. So masa sampai dkt Jeram Gading aku keep dengar suara budak2 perempuan mandi dan gelak2 kat jeram tu. Siap ada splash2 air lagi. Actually masa tu dah pukul 10 malam dan agak xmasuk akal ada org mandi2 at that hours. Aku bagitau bro Zack just listen carefully to the sound. So aku xtau dia dgr ke idak. Actually masa ni aku xda rasa letih pon just ngantuk but suara yg aku dg bukan dalam keadaan aku separa sedar tpi mmg aku sedar. Lps aku kasi tau bro zack suara2 tu hilang.

2. Lpas 500meter dari kawasan jeram tu ada satu kawasan hutan buluh dkt sblah kanan jalan. Masa ni dengar pulak suara mengilai dari dalam semak. Ni bukan perkara main2. Real mengilai. Aku perasan bro zack lari dkt ngan aku. Aku buat2 bercakap agak kuat. "Wah, happy yer gelak2". Then suara tu hilang. Actually dia ngilai few times sampai la aku bersuara.

Lps tu bro Zack diam je all the way, aku yg byk berckp just to make him feel easy. So kmi terus bergerak. 5KM sebelum reach CP5 bro zack keep asking about the time. Aku ckp dgn pace kita skang ni kita xkan smpt sampai ke CP5 in cutoff. Lps tu laju skit dia bergerak walau pon masa tu aku rasa kaki dia yg kene plantar tu dah boleh disapu pada roti. 3KM sebelum reach CP5, kmi meet up dgn Stephen. Aku tgk lmau ja dia bergerak. Aku tunda dia skali seems dia dah give up masa ni. Aku keep encourage they all to move and finish it. Bro zack keep saying xsempat sampai in cutoff. But aku tau dgn pace sedia ada kmi akan sampai ngam2 cut off time. So we reach CP5 ngam2 9hours. Jam aku clock 51KM. 

Suzi sambut aku and ask aku nak sambung lagi ke idak. Aku just firmly said, cukup la. Otak aku dah xleh nak digest apa2 lagi. So done at CP5. Dari review yg aku dgr ada beberapa perkara yg aku yakin boleh diimprovekan lagi. Seems this is 1st edition so aku xaspect any perfection. Antara perkara yg runners highligh..

- Race kit collection on real day to slow. System yg ada xberapa effision. Ada yg kene tunggu 30 minit.
- at CP5 ada runners yg mengamuk sbb drop beg xsampai. So aku rasa it again about the SOP.
- Xda coke from CP3 ke atas. So ramai yg lemau after CP3.
- Xda transport collect runner yg DNF. So ada yg tumpang runner lain yg berkereta or tumbang bus budak2 pengakap. Aku rasa ini perkara yg agak penting untuk diambil kira. 
- Xda heat spray + 1st aid kid at each CP. Seems ada runner complain geng2 ambulan kata itu organiser yg kene sediakan.
- Marker xberapa nak betul.

Untuk aku, i need to prepare myself for the game so aku xberapa mengharapkan 1st class treatment. Cukup ada air untuk aku refuel. So far aku still rasa the game is okay. Anyway, for Suzi she manage to take care CP5 dengan jayanya. A lot of complain jugak yg dia dpt but part of the organizer team dia pandai to answer and make the runners happy. So aku rasa it a good learning process for her for a bigger game. 

Post Game.. kami sampai rumah at 5am pagi tu. Aku tdo xsedar apa sampai tghhari. Aku bangun and no injury at all. Masih okay dan aku rasa boleh sambung berlari. At one level aku rasa menyesal pulak xcontinue for next 50KM sebab aku mmg xface any issue pon bila reach 50KM. Yeah things happen for a reason. Maybe it another good learning process for me. 

Ole.

* Thank to all tukang photo.. 



kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

3 comments :

Nick Phillips said...

Good job, bro! Yang penting, have fun or as much fun as a 100k will allow.

ijam said...

pergh!! azab...!! congrats arman, susah tu nak buat 50KM...

kuchalana said...

Tq Nick and Ijam... xcukup rehat la.. kne kasi respect pada badan n jiwa jugak... klu meragam terus.. susah pulak nanti...