Pages

Race Report - KL Heritage Explorace 2014

3 tahun berturut2 dpt placing

This event sebenarnya xda dalam kalender aku tahun ni. Bila registration keluar, few ppl pm aku tanya aku pi ke idak. So lps talk ngan Suzi, Suzi nak enroll. Actually aku just suh Suzi manage the timing. So Suzi kata xda apa dalam kalender then aku ok je le. Masa ni aku busy ngan kje so xda la aku nak tgk sgt kalender. So bila nak dkt2 dgn TITI baru aku realise yg game ni probably clash dgn TITI. So aku tanya Suzie dia pon kata game ni clash ngan TITI so aku ckp xda rezki la jadi kita pi TITI je le. Fee smua dah byar actually.

Then lps TITI organizer KL Heritage call aku kata maklumat aku xlengkap. Dung, baru kmi realise the game is on 22 Feb. So silly mistake lagi. So aku ckp klu aku xkje weekend ni kita turun. Then Kak June pon ada sms aku remind pasal wedding anak dia wekend yg sama. Sampai la ke Friday bila aku tanya Suzi dia kata wedding tu Sunday. So kmi pon plan la logistic sabtu dan ahad camna nak ke dua2 event ni. Nak jadi best, aku ternampak Ray pump kat FB kata sabun series happen this week. Aku tgk date is Saturday. Damn. Awat smua jatuh sabtu. Aku mati2 ingat Ahad. So Aku pm ray ckp aku xdpt nak turun sbb ada game. Then ray tanya aku pi wedding anak kak june x on saturday. Damn, baru aku realise the date is not sunday. 

Cool people... Maman and Saiful.. no 7 overall tahun ni..
So aku plan balik ngan Suzi, we will go to KL Heritage in the morning and xdpt turun Sabun and lps game terus ke klang. So barang smua aku ltk dalam kereta. So pagi tu lps subuh kami bergerak dari bangi. Mood xberapa nak sampai sebab kepala agak busy memikirkan hal kat office. So kmi set the expectation to finish the game and make a move to Klang makan2. Pagi tu tgk xramai familiar faces. Mungkin ramai yg main game luar kawasan. So sebabkan ni edisi ketiga aku, jadi boleh kenal la muka2 regular dalam game ni.

Tahun ni format xsama mcm tahun2 yg sudah. Ada 7 CP wajib dan ada 2 CP misteri. So kne langgar 6 CP baru boleh pi langgar 2 CP misteri tu. Starting kli ni dpa kasi clue paper before dpt race pack. So kmi xface any issue with the clue and terus make a move to our mandatory CP wich is Padang Merbuk.


Menongkah kayu

Padang Merbuk
Kami berlari all the way dari KL TOwer ke Padang Merbuk. Jarak dalam 2KM. Kat sini dpa suh berjalan dgn 2 kayu. So pijak kayu tu dan menongkat dan menongkah dgn kayu tu. Kmi xface byk issue kat sini. But fun to see a lot of people kantoi main game ni. Actually kayu tu xberapa kuat so ada la kes2 kayu tu patah. Lepas dapat cop, aku replan balik kmi punya langkah. Xnak jadi mcm tahun lps kami silap plan dan tertinggal satu CP. So kli ni we go with proper sequence dan at the same time aku gunakan kelebihan aku dibesarkan kat KL tuk gunakan shortcut route tuk sampai each CP. So lps Padang Merbuk we move to Taman Botani di Tasik Perdana.

Main Stick

Taman Botani
Dalam map they just state dkt parking sebelah taman botani. Melilau aku mencari kat parking. Rupa2nya kat dalam kawasan taman. Aku rasa some people pon xdpt nak cari CP ni. But still ok la sebab i beliave it part of the game. So kat sini dpa suh main jump stick. Ala game masa budak2 dlu. Campak stick dan kuarkan satu2 and xleh tersentuh stick lain. Aku kasi Suzi main game ni sebab aku xberapa ok main game ni. Sub2 soy suzi kasi habiskan. So xlama, we make a move to Planitarium negara. Here kmi amek jalan shorcut dari Tasik Perdana ikut jalan taman dan terus kuar ke Taman Burung. Xpayah nak patah balik amek main road. So kmi terus ke parking planetarium negara.



Planetarium
Kat sini aku kmi kne main teng2. Agak mudah but we make a careless mistake on petak 5 dan 6. So xleh nak continue futher else boleh dpt extra mark. So agak kecewa kat sini. We make a move to Muzium Polis.

Main Guli

Muzium Polis
Muzium ni sebelah planetarium je. Masa ni kmi meetup dgn Daud aka Che. Dia pesan, main guli kne sabar. So aku dah agak confirm main guli atas simen. Lps check in then mmg betul main guli atas simen. So lps baca arahan kami pon main. Mmg byk la yg aku baling kne dan keluar. Dia ada 2 kotak dan satu bahagian kyu yg halang guli tu. So lps habis dpa kira tgk guli aku sikit je yg dia kira so aku tanya balik why sbb smua dah kuar dari kotak pertama. Then budak yg jaga kata kne kuarkan dari petak kedua bukan petak pertama. Then aku like, apa ni xda tulis dalam instruction pon. Yg lagi best, dpa letak kayu so xhalang guli tu pi jauh. Yg xbest guli yg rebounce kne kayu tu dpa masuk balik dalam kotak pertama. Kmi xleh baling but kne golek but actually ramai yg baling. So we lose a lot of point kat sini. Aku just inform Suzi, xpala we just come to enjoy the game. So we make a move to MGS.
CP yg paling xcool

MGS
Dari Muzium ke MGS xjauh. So all the way aku cek kmi dah siapkan 4 CP in 1 hour. So ada remaining 4 hours untuk CP2 yg lain. So sampai MGS kmi kne main amek getah dari kotak yg ada org main pukul batang paip. So kaki kami xleh nak sentuh patang paip tu sementara budak2 ni hentak batang paip tu. Ala mcm alat musik kat sabah tu pakai buluh. 

So kmi kne amek sebanyak yg boleh getah dalam tu. Aku tgk getah dalam tu xda la byk mana pon. Dari instruction kata 5 getah dapat sengah point 50 getah dapat full mark so dpa patut ltk getah lbh dari 50 so ppl can try to get that full mark. So aku xrasa org leh amek lbh dari 10 sbb getah dia skit satu xlbh 30 pon. Nak jadi lagi kelakar yg main paip tu punya la laju dia main. So mmg dia nak kenekan paip tu ke kaki kita.

So again we lose a lot of point here. Then aku ckp Suzi, xpa kita cover balik dkt CP lain. So we make a move to CM.
Dance Malaysia Dance

CM
Dkt CM, kmi kne jawap soalan dkt kertas. Lps tu dpa kasi hint word suh kami cari kat Jln Hang Kasturi. So merayau la aku ngan Suzi tgk sigboard and matchkan balik dgn soalan dia. We made it very fast sebab soalan dia agak berterus terang. So lps jawab smua soalan kami kene prepare keperluan untuk menari bangra pulak. So CP ni la yg paling byk task untuk kami. 

Kejap ja kmi learn. Buat topi skit, practise skit and terus naik stage menari. It fun here dan yg jaga CP pon happening. Aku rasa the most happening CP so far. Then kami dah siapkan 6 CP in less the 2 hours. So kmi baca balik hint untuk misteri CP so aku rasa CP7 should be Kelab Sulatan Sulaiman in Kg Baru or Kelab Diraja Ehsan (KDE) di Dataran. But CP 8 aku yakin mmg dkt Dataran Merdeka. So we make a move to Dataran Merdeka.

CP 7.. CP misteri katanya..

Dataran Merdeka
So telahan kmi betul. Kat sini ada CP 8. So kat sini kmi kne jawap soalan in paper dan main game susun batu. Actually sekejap ja sbb ni mmg kemahiran aku main susun batu sungai ni. Sub2 soy terus kami bergerak. 
CP 8.. CP paling jauh... mmg betul2 misteri..

Padang Kelab Sulaiman
Masa ni kmi ikut jalan belakang dkt KDE just to make sure kmi xke kg baru blindly. So lps KDE kami confirm it was Kelab Sultan Sulaiman. So kmi amek shortcut berlari dari dataran terus ke Jalan TAR. Dpn skit dari kudu restoren ada jalan blakang ke Kelab ni. So ramai yg amek LRT or ikut jalan jauh. For me sedap lagi berlari. Budak yg jadi jurugambar pelik tgk kmi sampai dlu dari dpa. 

So kat sini kami kne lari atas tayar. Ni kacang putih la. Less the 30 saat kami habiskan. Budak yg jaga tu ckp kmi antara yg terlaju. So aku ckp la, smua ikut ataskan? Kmi ikut laluan tepi yg rendah. Lagi sng nak manage. So done with all related CP. Tinggal last CP. CP 9.
Post wajib tiap tahun dkt Muzium Telekom..

Muzium Telekom
Kami berlari all the way masa ni. Ikut jalan dalam and terus ke CP 9. Kat sini kne jawab soalan. Soalan2 dia kami google je. Then kne main game lompat getah. Suzi mmg mahir game ni. Kejap ja kmi siapkan. Lps ja habis, kami terus bergerak ke KL Tower. 

Kami sampai KL Tower around 11.30am so still early. Kmi pasukan ke 11 sampai dan command center xbukak lagi. So ken la tunggu sengah jam. Dpat ja masuk aku n Suzi decide nak gerak ke Klang but borak2 ngan kawan2 dpa mtk tunggu sebab ada posibility in top 30 sbb sampai awal and muka kami pon familiar. So kmi tunggu la kejap. Skali tgk dpa drag sampai 2pm baru call pemenang. So we manage to get no 29 overall or dari 280 peserta. So 2012 no 27, 2013 no 26 and 2014 no 29. Jadi la. 
wowwww...

Ada few improvement can be done antaranya
- Yg jaga some CP xberapa friendly. Nak tanak je kasi arahan dan lbh bersifat kedivaan. Mcm xsesuai je. So byk yg berborak dari jaga masa or layan pertanyaan participant.
- Ada CP yg xikut spec game yg ditulis dalam arahan. So agak mengelirukan pemain. Sebab tujuan all this game is to get the highst point. Bukan yg paling pantas. 

So lps game kami terus siap2 untuk ke event KJ. Nak jadi hal kami sangkut dkt KL for some heavy traffic dari midvalley lagi. Amek masa 2 jam and it already reach more then 5PM. So kmi decide tuk patah balik sbb majlis sampai jam 4pm ja. Xsedap la kan nak menyusahkan KJ sebab kmi yg lambat. So terlalu byk drama in this game. Segalanya atas kelemahan kami sendiri dalam menguruskan jadual kami yg agak padat ni. So byk perkara yg perlu diperbaiki insyallah.

* Picture credit to Maman, official game photographer and RMM.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :