Pages

Race Report - Watergate 16 Hours


Alhamdulillah finally our 1st game in 2014 berjalan dengan lancar (probably 1st game in Malaysia running calender aswell). Ini adalah 1st official game organize by Team PACat. Dan cabaran untuk menguruskan game ni agak panjang. Lepas berguling, merangkak, kne hentak, kne lompat etc, finaly ianya menjadi kenyataan. It not easy as what we can see. Game ni adalah kesimbungan dari Putrajaya Ultra Challenge. Plan asal nak jalankan LSD je untuk game ni. So kami pon open registration with LSD price and format. But En Zul optimistic untuk try dptkan skali lagi approval dengan pihak berwajib. Jadi dia pon rebranding and approach but at the same time kami stick untuk open registration with LSD format. So kalau xdpt venue approval (sebab nak gunakan facility yg ada dkt Taman Seri Empangan) kami akan guna gazibo je dan jalankan as LSD. 

But nasib bersama kami. Finally pihak berwajib approve game ni. So kami akan pergi as official game dan akan gunakan format yg lebih formal. No change on the fee but we we will have few additional give. Yup, again we are not profit base organization. So it more about runners to runners event. So kmi xkan sediakan finisher goodies as it totally no frill event. Kami nak runners remember the game in their mind and not the goodies. Mungkin agak kalas, tapi we try to bring something different in this scene. Okay, the format is simple, run from Taman Seri Empangan atau Watergate (WG) ke Palace of Justice which consist of 2.5KM and turn back. Dpt la 5KM satu loop. All the way mmg flat dan terkawal except ada sikit tangga berhampiran Watergate yg mmg saja kami kasi sebab nak tengok berapa tegar hati dan perasaan pelari2 kita ni. 
Volunteer... Pacat Junior and Ibu2 xda dalam gambar...
Seminggu sebelum game we have a lot of meeting and discussion just to make sure all item for pre game in order dan ikut rancangan. Nak jadi hal, masa last review the route, ada pulak construction atas bridge so depa tutup satu side of the bridge. Jadi we decide to divert the runner ke the other side of the bridge. But on the real day depa bukak pulak jalan yg dah ditutup tu. So we will back to original plan but still need to put xtra cone untuk cater ada sikit area yg masih dalam pembinaan. So done. we are ready to go. Berckp pasal goodie pulak, idea asal mmg xkan ada any give on the real day sebab fee yg ada teramatlah murah dengan support yg akan kami berikan in 16 hours, mana nak dapat. But aku rasa we need to give someting to the starter, sebagai sagu dan hati kenang kenangan. The idea come bila aku discuss dgn Suzie and there come anak patung Ultraman. Seems this game kita nak melahirkan lagi ramai pelari ultra so kita buat tema Ultraman. So we make all the goodies ourself dari A to Z and that you can see in the real day. Kami xnak stick dengan standard semasa, by doing everything dengan kasih sayang.. it will give us more feeling pada game ni. Lebih bermakna. 

Jadi we are ready for the real day. Malam sebelum kejadian kami dah ada dkt WG untuk hantar all related logistic. Final meeting just to make sure all check list dah in order. Even kami berjalan sepanjang route just to make sure xda apa2 halangan seblum esok. Mlm tu lambat aku sampai rumah sampaikan trip aku ke Bukit Dinding kne cancel sbb kesiangan. Petang tu around 3pm kmi dah ada kat WG, setup all ground task and open registration counter. Zinov dipertanggungjawabkan untuk layan runners dkt depan. Zul more to volunteer and CP1. Dan Zul jugak floor manager that day so smua final decision akan datang dari dia. Aku pulak jaga CP2 and all related issue along the route. So masing2 ada keje yang perlu diberi perhatian. Aku sendiri sibuk dengan pasang marker and blinker. Lps tu setup CP2. So aku xberapa pasti apa yg berlaku di CP1. As we agreed we will use online update by call, sms or whatsapp. So mmg info sampai uptodate.
photo credit to Mohd Azfar
Nak jadi lagi best petang tu ribut. Habis banjir putrajaya. But bagus jugak sbb sepanjang malam cuaca amat nyaman sekali dan aku jangkakan runners xkan face byk mslh. Masa flag off aku dekat CP2 so aku xtau apa berlaku di CP1. Masa 1st 3 hours agak suprise jugak sebab kebanyakan runner amat laju2. Ada yg aku dgr xpernah buat FM pon ada.. ada yg really fresh, yg lack of training etc. But they are perform well that night. Mungkin sbb route pendek dan agak sng untuk diuruskan kot + cuaca yg baik. At CP2 ada aku, Suzi, Kneth, Adam and Reimie anak Marlina. Lewat malam sikit Rashid, Aizat dan Azri ada singgah and bantu sikit2. So agak meriah + runners pon agak bersemangat malam tu. 

After 2pm aku tgk keadaan jalan masih panas dengan runners. Kebanyakannya masih mengguling dan berguling untuk mendapatkan extra mileage. Masih xnampak tanda2 keinsafan. Some even run non stop sampai kepagi. One things yg aku rasa amat teruja adalah muka2 baru. Yup, objective PACat mmg nak keluarkan bakat2 baru in Ultra and we can see a lot of them in this game. Dari 64 yg muncul, cuma 7 org je yg xdpt 50KM. Yg lelain semua do minimum 50KM. Ada few new comer yg manage to clock sampai 100KM dan secara jujur aku amat berbesar hati dengan perkembangan ni. Terlalu byk talent2 tersembunyi kat Malaysia ni. Cuma xda platform untuk mereka ni mengukur kemampuan mereka. Jadi during this game mmg nampak kehebatan mereka2 ini. Bukan tu ja, some yg xpernah bergerak dari 42KM (FM distance) pon smua sonyum lebar sebab manage to clock 50KM in good timing. See, now u all know u can do more then what u can. What we need is just a platform... 
photo credit to Mohd Azfar
So some fact about this game
- Eldest 64 tahun and youngest 24 tahun
- 64 starter from 91 registered
- Highest mileage men is 110KM and women is 90KM
- Almost all starter (97%) manage to get 50KM as set as ultra distance.. 
- Only 10 official volunteer in this games and they are working 24 hours round the clock.
- Only 15 people order the event T from registered participant (91 people), so can we make assumption people only need the run and support rather then the give?

Special thanks to:
- Sponsorship
* Perbadanan Putrajaya for venue sponsor (Taman Seri Empangan).. expecially Abg Izzudin.. Jerry.. Kory.. Musa dan lain2..
* CS Brothers Sdn Bhd, Jalan Reko, Kajang for Mineral water.
* MZM Printing, Jalan Reko, Kajang for bip and banner. 
* KShop Solution from Kolej Keris Mas, UKM for sponge and printing.
* Kedai Runcit Pak Abu from Kolej Zaaba, UKM for ultraman goodies. 
* Mikael Zinov & Zul Entertainment for PA System and music.
* Razif Yahya for energy bar
* Abg Rustam Pacesetter for Milo

- Support
* Kedai Ikan bakar Taman Seri Empangan.
* Staff pengurusan Taman Seri Empangan.. pak guard.. cleaner.. tukang baja.. tukang cantas pokok.. tukang kutip sampah etc..
* Team PACAT Junior dan Ibu2 PACAT.

- All participant (hope you guys having fun.. jangan insaf)
- All volunteers 
* Mun Ngai, Fathudin and friend from Le Sabun Ultra
* Izwan from Malaysian Hikerz
* Angah and Friend... 
* Suzie and Team PACat Junior for taking care of CP2... Love U all.
* Reimie (Marlina son helping in CP2)
* Mohd Azfar as official tukang photo
* Rashid and Aizat yg bantu sekejap dekat CP2

- All Sabun guys, fellow runners and friend who come to support... Azri.. Milly.. Gloria dan ramai lagi nama xdpt nak sebut smua.. 
- Jeff Ooi from Ultra Running - Malaysia for FB cover and event page. 
- Penonton, Carirunner, LYN Runner, Chap Ayam, Kuching Runner for event cover in FB.
- Penonton, SportHub, Carirunner, Kuching Runner, the-world-through-running, Fat Old Man Running, Raymau, Marlina for event cover in blog.
- Any personal people or group (FB, Blog, etc) for cover related (good or bad review.. :P).
- All runners and friends who give an idea or input either running or not running the event. 

So for now we are done with 1st quarter project and move to 2nd quarter project which will be King Of Bukit Larut in April. So see you there...


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

1 comment :

RaYzeef said...

awesome event. thanks to all Volunteers Army Team Pacat