Pages

My Way - Be Selective

The way you are today is what your parents are...
Lps habis WG16H, aku tgk ramai yg still in running high for few days. Byk entry positif yg aku dpt dari kawan2 yg enroll. Dan xramai yg bercerita tentang post game. So aku yakin mungkin xramai nak share kesakitan yg ditanggung lepas game. Actually don't be shy, dah jadi ultraman xsemestinya kita ni  kebal. Kat entry ni aku nak tambah few point sebagai ingatan kita bersama. 

1. Kalau nak move forward, please be selective in game. Be realistic.. jangan ingat kita dah buat few ultra game terus kita nak buat game yg agak susah. Study about next game, elevation, statistic, logistic, cost dan segala yg bersangkutan. Further commitment kita nak training for that game. Kalau rasa xtercapai, jgn enroll. Ada byk game yg mudah lagi untuk kita. Gradually kita prepare diri kita.

2. Jangan terus jump dengan mileage yg lebih besar terlalu cepat. Kata la ritu dah buat 50KM, xpyh nak jump terus buat 100KM. Pelan2 tekan. Buat few more 50KM, biasakan badan. Biasakan dengan plan dan logistic. Then baru tekan game besar skit. Else akan dpt mental and physical injury very fast.

3. Game ultra ni bukan murah. Event fee, logistic, makan, minum, beg, pakaian, kasut. So careful. Salah enroll, nyesal mak ngah.

4. Training.. training and training... seriously ultra runners run not because of the goodies or game.. as what i can see.. because they really love running... so kalau xda game pon dpa akan cari masa untuk berletih dan cari pasal... so xpyah nak tunggu game baru nak training... go and just run...

5. Jaga makan n minum.. air kne minum cukup setiap hari.. karbo kne amek ikut jadual.. tidur kne cukup setiap hari.. so kalau xleh nak berdisiplin.. susah kita nak bergerak lebih jauh...

6. Cari guru yg betul.. ni bukan perkara main2 dan ikut.. ikutan.. ada org boleh main bola dengan baik.. tapi dpa xleh ajar org lain main bola dgn baik.. same in this situation.. so carilah guru yg betul.. baca.. belajar dan amalkan..

7. Learn different teknik.. cari ilmu pasal perkara yg kita boleh perbaiki.. contoh tentang kasut.. tentang teknik larian.. tentang makanan.. tentang beg.. smua ni memainkan peranan dalam game nanti.. so LSD is the best way to test all this ilmu...

8. Jangan rasa diri kita lebih baik dari orang lain.. belajar untuk tunduk kebawah.. sebab setiap orang ada keistimewaan masing2.. ada yg kuat masa naik bukit tapi turun bukit failed.. ada yg kuat masa jalan lurus tapi naik bukit failed.. ada yg xlaju tapi mental power.. hujan ribut setan dia xheran.. ada yg laju mcm ribut tapi bila kaki blister je habis dnf.. so all this subjective.. so jgn kita nilai org lain.. it better kita learn how to handle diri kira baik2.. 

9. Jangan kita ikut2 orang.. ada kawan kita boleh lari laju mcm ribut.. kita pon nak ikut.. sedangkan kita ni jenis slow runner.. better improve gradually..again in ultra is not about how big u are.. how fast u are.. how slow u are.. it about endurance and mental game.. 

10. Encourage kawan2 kita.. jgn kasi dpa down.. ada aku dgr pasal ni but it in different group.. seems berlumba2 sesama sendiri or put other ppl in other group as a benchmark.. at one level ok la kalu xkacau org.. but lama2 jadi xsihat bila dah jadi burden plak pada diri kita sbb nak kne meet some non logic target.. so again.. pilih la kawan2 yg baik.. yg sentiasa encourage kita dalam cara yg lebih bermoral.. dan jgn lupa kita pon kne encourage kawan2 kita to move in proper way...

11. Sifat2 terpuji kne dipupukkan.. learn about it.. jangan buang sampah merata2.. plastik gel tu masukkan dalam palstik or beg or buang dalam tong sampah.. berhenti dan tgk keadaan kawan kita yg dalam kecemasan.. jgn tgk kawan kita duduk.. buat bodoh je masa game.. ask.. are u okay... kalau xok bantu dia.. tegur rakan2 yg berselisih.. it will reduce your stress.. ucap terima kasih pada tukang photo dan volunteers.. senyum pada semua org.. jgn serius sgt masa game.. tanam sifat2 ni.. game is just a game.. friendship forever..

12. Jangan terlalu perkauman dan ke"gender"an.. aku tgk some runners tinggi sikap perkauman dan kejantinaan dpa.. kita boleh perhatikan.. this is not good.. xperlu dibezakan jantan betina atau cina.. india or melayu.. masing2 penting dan istimewa.. masing2 ada keperluan dan kepentingan.. masing2 saling melengkapi sesama kita... jadi jgn diletakkan kasta dan perbezaan ni dalam game.. byk yg buruk dari yg baik.. please take note on this.. 

So again.. this game is not for all.. kalau kita dah buat mcm2 event tapi moral dan sikap kita masih xberubah.. it not going to make any different.. so lagi byk game.. lagi jauh kita pergi.. kita perlu lebih merendah diri dan bermoral.. so learn about this.. lets spread the positive vibes to have more positive people in this arena.. 

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

3 comments :

pyanz said...

Satu nasihat dan panduan yg bagus.. Terimakasih bang..

kuchalana said...

sama2 Pyan... sama2 kita ingat mengingati...

@nannoor said...

setuju sangat2 arman. great advise. sesuai diguna-pakai bukan hanya untuk ultra-runnning je, utk semua secara amnya.
*thumbs up*