Pages

Race Report - Beaufort Ultra

Finally...
Game ni sebenarnya jadi perhatian aku dari 1st edisi lagi. Reputation dari 1st edition amat menggoncang jiwa. So bila Aman bukak ja registration for 2nd edition aku terus enroll tanpa byk soal. Dari cover last year, banyak yg DNF + cuaca melampau panasnya. So another challenge untuk aku to handle. So aku enroll dengan Suzi pada awalnya. Things happen, Suzi dpt new shop and kami amat busy dengan process setup kedai baru ni. Jadi a week before the game she decide to DNS the game, futher she still having some issue dengan lutut dia. So this round aku akan lari sorang2.. Suzi will help as volunteer. That is the arrangement.

So untuk aku sendiri, mmg less mileage. Agak sibuk dengan P50K dan juga WG16 jadi jadual aku agak padat termasuk hal kedai baru, keje dan anak2. So aku tawakal je. But good things about this game aku xrasa byk sgt tekanan mcm game2 yg lain. Until the night before the game aku boleh tidor berdengkor2. Jarang aku dpt situasi mcm ni. Selalu mlm seblum game mmg susah nak tdo. Kmi sampai KK pagi sabtu, kali ni kami sewa kereta and senang nak kemana2. KK ni teksi sehala kemana2 flat RM30, so klu nak ke dua tempat dah RM60, baik sewa kereta ja. Kancil dalam RM80 sehari. So sng kami nak merayau. 
At race kit collection

starting line..
Seblum ke KK aku dah buat few review pasal game ni. Aku just ada high level info about the game from few blog. Almost all talk about cuaca yg amat panas. Beaufort ni dah keselatan Sabah. Dah dekat dgn Labuan dan ditepi pantai. Jadi panas pantai ni lain mcm skit. So 1st thing yg aku buat, aku review weather forecast. So the real day, pagi panas, tghhari hujan renyai dan petang ribut. So aku kne prepare all this situation. Jadi aku bawak jaket ringan incase ribut so aku leh handle keadaan sejuk melampau, aku bawak lebih vaselin dan plaster for any blister. Cuaca ni klu panas melampau lepas tu balas dgn hujan, confirm blister. Aku dah rasa kat TUC last few years. So better be prepare then sorry.

So pagi tu kami drive ke Beaufort. It about 2 hours from KK. Cuaca pagi tu amat cantik sebab a day before dah ribut petangnya. Dari jumlah participant yg muncul xramai. Jadi keadaan agak terkawal. Kmi dilepaskan ngam2 at 7am. Kat Sabah ni 7am dah mcm 9am dkt KL. So dah mula panas. Plan aku just want to sustain the game and go with 7-8 minit pace for 1st 30KM. For 2nd half aku akan plan after reach 30KM, bergantung pada keadaan semasa. Again aku face problem at starting line. Byk sgt makan ketam kot, mcm biasa keting aku mcm nak pecah. Aku ni klu xwarm up byk confirm kne hal ni. So aku suffer dgn sakit kaki and peha sepanjang 5KM. At this point aku number 3 last dari smua runners. Aku buang byk masa kat sini. Lesson learn.
winner

hangus
So lepas 5KM, badan aku dah cukup panas, so aku tekan laju skit. Kunun nak kejar masa yg aku hilang td. Aku tekan all the way sampai la marking 20KM. Masa ni timing dalam 3jam. Masih dalam target time. Waterstation tuk event ni setiap 10KM at 1st 20KM, lepas 20KM dia jadi tiap 5KM. Masa ni cuaca mmg amat panas. Highest 35' at 11am. Lepas marking 20KM, aku dah start ada symtom cramp. Agak suffer jugak la, sebab aku xamek any garam a day before. So another lesson learn. Selalunya aku akan pakai compression tuk peha and keting but this time aku nak tgk at what level aku akan cramp. So aku tau dgn current pace + xda refuel garam aku boleh sustain for 20KM. At 25KM aku refuel ORS, but still xpakai compression. At this point aku run walk je. Mula2 aku lari 2KM walk 500meter, lepas tu run 1KM walk 500meter, lepas tu run 500meter and walk 500 meter. So aku manage to reach 30KM in 5 hours+-. 
Aman and Arman
At 30KM aku revise back the plan. So aku pakai compression, so aku boleh lari tanpa rasa2 nak cramp. Klu ikutkan timing aku mmg xkan dpt sampai in cutoff. Aku makan sikit and push a bit hard. Aku stuck dgn plan run 500meter and walk 500meter. Serius suffer. Panas mmg atas kepala. Masa ni aku just amal zikir ja and enjoy the pain. Kadang2 aku senyum je pikir pasal panas ni sebab teringat gurauan aku dgn Suzi about panas lagi dekat akhirat nanti. Worst ada few area ada byk anjing. So ada few time aku kne cross jalan sbb nak mengelakkan anjing2 ni menyalak kat kaki. Actually dia xkacau pon cuma perasaan tu agak kuchalana. Jadi aku keep continue, mata mmg xleh bukak sebab panas teramat, pokok mmg xjumpa la sepanjang tepi jalan tuk berteduh. At each WS aku akan basahkan kepala dan badan. Just to make sure xkne heatstroke. Aku maintain sugar and kafein level a bit high supaya aku boleh bertahan. 
tu dia.. tidak keseimbangan hormon..
Sayup mata memandang... xda pokok..

So at each WS mcm2 update aku dpt. So rasa ramai yg DNF sebab heatstroke. Aku keep moving, sampai la ke marking 40KM. Masa ni hujan pon turun. Hujan renyai2, at this point aku dah nampak cahaya. Actually aku a bit hyper berlari dalam hujan. My favorite part tu berlari dalam hujan expecially ribut. So at this point ramai yg kuchalana, maybe depa xexpect akan hujan. At this point aku potong ramai runner lain. They already start slowing down. At 50KM, aku push a bit hard. Masa ni kaki aku dah pecah sebab blister but seriusly i miss the feeling. Sakit blister ni mmg sadap. Serius aku enjoy last 10KM dgn blister dkt kaki. Finally aku reach finishing, more or less 10 hours. But mcm biasa it still good enough for person like me yg sibuk melampau ni. As far aku sustain and enjoy the race and pain dah cukup baik. Best part, aku sampai je ribut turun... terbaekkkk...

There is few ppl yg aku nak state kat sini, maybe we can learn from them..

Aman the race director, now i know why u are unique, at least u already explain why the game like this and like that. So now i understand the objective.. Respect..

Hong Lan, aku jarang berckp dgn dia ni.. this is her 1st Ultra, i heard she want to DNF at marking 20KM. Seriusly aku xtau, but she is strong, she wake up and keep moving until the end.. that is Ultra.. kalau rasa nak DNF.. relax dlu.. 2nd air will help u to move stronger.. i learn this from Masterji Mohan..

Suzi.. walaupon dia xlari, dia secara sukarela bantu Aman and the team dkt WS.. at least she can give back walau pon dia xdpt nak lari..

So antara perkara menarik yg boleh aku share...
1. Aku totally guna madu stick all the way the game
2. Aku cuma makan buah (sepotong nenas dan sebungkus grape) sepanjang game.. xda solid food yg lain and alhamdulillah better and boleh sustain lbh lama..
3. Aku guna 1 tin Mountain dew.. 1 botol ribena.. 2 tin coke dan 4 electrolyte tablet 

So another great game and experience.. Kalau nak cari kelainan.. boleh enroll next year.. 

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

Kam said...

Next year SAC bro.

kuchalana said...

Kam... SAC n TMBT 2015 bro.. insyallah kalau ada umur.. 2014 ada pojek lain..