Pages

BacktoBack - Mt Tok Wan & 2XU Run

**********************************
Hiking Report - Mt Tok Wan


Perjalanan pon bermula..
Actually dah few month aku xberhiking dengan anak2 aku. So aku decide nak pi minggu ni dengan depa. Depa pernah ikut aku naik Bukit Broga, Bukit Apek, Bukit Ketumbar, Bukit Ayer Hitam, Mt Angsi dan Mt Dato. Mt Tok Wan dpa xpernah lagi, so why not we go sebab dekat pon dgn rumah aku.

So mlm seblum tu aku tgk ujan agak lebat so aku aspect jalan akan koyak besoknya. So at 7.3o0am kami sampai ke parking di kaki Bukit Broga. Kat sini parking penuh, aku kne pusing few round baru jumpa parking kat ceruk rantau. A lot of change kat sini. Dah ada byk kedai kat sini yg jual mende makan. Aku tgk dpa jugak tgh buat bangunan bilik air dan tempat persalinan. Pon jugak dah ada gazibo and guard. So aku rasa tuan tanah kedaung ni dah menjalankan tugas dgn baik. Mungkin ramai yg xtau, trail head ke Broga and Tok Wan ni ada atas tanah orang. Dan tuan tanah ni cuma kenekan bayaran RM2 je tuk parking. Selain ada org jaga persekitaran ni, ianya juga bersih sbb ada org kutip sampah kat persekitaran ni. On top of that, aku rasa tuan tanah ni pon bayar org kutip sampah kat peak broga sbb aku tgk ada 2 org yg bertugas bawak sampah turun ke gazibo kat parking. So it good.


So kmi plan nak buat 5hours max. Naik ke Peak Broga (4th peak) in 1 sengah jam, ke peak Mt Tok wan in 1 sengah jam dan turun in 2 hours. So kami xface byk issue ke kaki Bukit Broga. Ramai yg tgk pelik je bila kami berlari naik. Satu mungkin budak2 ni bawak keperluan mcm pro runners. Siap ngan water beg apa smua. Kedua depa berlari. Plan asal mmg nak buat hiking tpi disebabkan anak2 aku ni berlari so aku kne la polo. Anyway, they really love running in trail. Satu mslh kat Broga ni is ramai hero. Dpa xfikir pasal keselamatan. Ada kes yg tertonyok2 jatuh sebab berlari dari atas dan tergelincir. Biasa la budak2 muda nak tunjuk hero pada budak2 pompuan. Kasut tu dah le kasut berjalan + track lecah. So sendiri mau ingat la.



Kami xface issue to 1st peak. Here kmi bump degn Steven another ultra buddy. Last aku jumpa kat Climbathon and he probably do some recover run here. We also not face any issue to 2nd.. 3rd and 4th peak of Broga. Cuaca pagi tu mmg cantik. Berkabus dan agak sejuk. Broga mcm biasa la, ramai giler orang. We reach here in 40 minutes. After peak Broga we make a move to Mt Tok Wan. Trail amat terang kalau nak compare last aku naik. Aku rasa ramai yang naik kot recently sebab tu agak terang dari biasa. We meet up 2 group dkt kawasan pokok bertali. Dalam 10 org for thsi group so kami xberhenti sbb akan slowkan pergerakan kami. So kami sambung perjalanan until we reach satu kawasan terang. Actually this is new route. Sebesar laluan kereta kat sini. Xpasti dpa nak buat clear trail atau apa but aku mmg xpernah ikut sini. 


We just make a move and follow marker sepanjang route ni. Meet with more hikers group kat sini. Kami xface any issue. Budak2 ni keep running. Adam start having a problem lepas dari kawasan air terjun kering. Kat sini dia start ada unsur2 bonk. Pi laju sangat so aku just ask them to slow down. We stop few times to refuel more sugar. We manage to reach the peak in 1 hour. Kat sini ada ramai group hikers yg naik lbh awal tgh berehat. So we don't take long. Aku ask the kids to refuel puas2 and we make a move. Sebabnya xnak beratur ngan group2 hikers ni nanti. So we don't face any issue all d way down.


They love downhill and really enjoy running down. Kmi cuma berhenti skali je tuk refuel. We even meet dgn 1st group yg sama2 naik td and they suprise kami dah turun. So we reach back parking ngam2 3 jam termasuk rehat. Aku rasa it a good timing for 1st timer. Total mielage is 11KM which 5.5KM sehala. They don't face much issue for recovery. So far Adam ada skit problem on uphill and some weight issue. So lps ni amie dia kne bantu skit dalam hal ni.




**********************************
Race Report - 2XU Run


Lepas balik Mt Tok Wan, aku did normal recovery plan. Just to be prepare for next event. Actually aku telah di invite oleh by cool buddy Cheong Hin to help him as 2XU (ayat yg betul is 2 times U) inspirator atau dalam bahasa lebih mudah is sweeper by foot. This is 2nd times aku buat such job dgn beliau. Sebelum ni masa MAKNA run. It new concept which we need to make sure last runner sampai safe and in targetted timing. So bukan kerja mudah sebab kita deal dgn very2 slow runner and sometimes injured runner. Even worst probably 1st timer. So tahap kesabaran dan nilai positif dalam diri mmg kne tinggi.

Kje menyapu ni bukan asing untuk aku. Kne ada byk tips dan idea untuk menaikkan semangat they all ni untuk terus bergerak. This job is not pacer job, it more about sweeper job. Selalu dalam game kerja ni dibuat oleh polis atau unit berbasikal. But Cheong Hin put some new interesting way which we come sweeper by foot which more close to runners. So pagi tu awal2 lagi aku dah ada kat Padang Merbuk. Dgn hujan agak lebat so seriously aku agak ngantuk. Lepas lapor diri aku melepak je dalam kereta tunggu hujan reda. 


Ada 2 kategori, satu 15KM which start at 6am and 8KM jam 7am. Aku look after 15KM dgn Choi Wan, Kelvin and Eddy look after 8KM but we will merge at one of simpang to look after 15KM together. Actually kami dah servey the route a week before and apa yg aku boleh ckp the route is hell. Bukit disana sini, even aku baru tau tentang route after Stadium Hoki yg mencanak2. Organizer kali ni dtg dari SG which they will bring a long their support team such bikers, cyclist and few other related area. Sampai ambulan pon dari sana. 

So kmi start bergerak at 6.30am. Kmi follow wave 15KM and make sure last runners bergerak and sampai ke 3KM marker. Ni untuk elakkan 8KM runners berlanggar dengan 15KM wave. Masa dkt 2KM kmi terkujat sekejap sebab 1st and 2nd runner for 15KM dah sampai. Giler laju, 45 minit je dia hantam all those hill. Actually kami gilir2 dalam hal menyapu ni. Kalau sorang tunggu belakang, sorang lagi akan lari kejar group dpan and kmi akan bertukar2 amek giliran supaya kmi sempat tarik napas. 

So mcm tu keje kami, gilir2 to make sure last runner terus bergerak. Expectation time yg organizer kasi is 3hours so kmi kne clearkan smua runners ke finishing. Actually sampai dkt marker 10KM ada simpang tuk divert 15KM runners. Aku duk melepak amek gambo sekejap sampai lupa last runners 15KM dah hilang dari pandangan aku. So kami kjar dpa sampai la jalan duta baru jumpa. Kat sini agak bahaya sebab lari atas highway so ada satu long streach yg kami kne make sure runners xapa2.. Dkt sampai Stadium Hoki cuma ada 5 org runners dpn kmi. Actually ni different runners yg kmi follow kejap td. Probably dorang laju kedepan or dpa ikut 8km runners. 

So kmi push satu budak ni tuk clearkan satu hill ni. Depan kmi ada 4 org lagi but they keep moving so kmi xrisau sgt. So simpel tips kami kasi, naik bukit jalan, turun bukit lari skit, jalan lurus lari or jalan. So dia ikut and dia manage potong sorg lelaki depan kami. So nak kne push pulak lelaki ni. Dia face issue dgn peha dia. So aku tanya nak teruskan ke idak else aku tahan sweeper car. Tgk dia merintih2 so dia decide dnf. So tinggal ada 4 org lagi dpan kami. So kmi gilir push dpa ke next WS. So kat sini mtk depa decide nak teruskan ke idak. Ada 3 KM lagi so dpa kata nak teruskan. So we just follow them until reach mayor house. Kat sini ada 2KM lagi to finishing. After all 2 org lagi kata xlalu nak naik ke mayor house so kmi suh ja dia pi kemah medic kat bwh bukit sblum naik mayor house. So aku xtau apa status dpa. So tinggal la 2 org ni nak habiskan jugak. Sorang lutut bengkak dan sorang lagi 1st timer. 

So kmi just ask them to keep moving sebab dah xjauh sgt. They keep moving and best part abg2 polis and volunteer pon ikut kami skali to run for the last 1KM. Sampai dkt area finishing smua jadi riuh mcm biasa when last runner sampai. We manage to get them reach finishing in 3 hours 5 minutes which still ok la. So no injury but we are having fun doing this job. Aku puji Kelvin sebab dia mmg jenis happy go lucky. Gelak je dia all d way. Buat lawak xhabis2 and it really fun. Balik je game mcm2 sumpah seranah aku tgk kat FB ckp pasal route. One things good is, aku rasa 2XU try untuk letak satu benchmark. Sebabnya, people selalu register base on brand dan kebyanyakannya xfikir tntang route. So it good to have something like this so next year org akan fikir 2 kali expecially for beginners. 

So what is my next adventure? 

Mt Angsi this Saturday and Mt Tok Wan again on Sunday... hoho..


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :