Pages

Race Report - Climbathon 2013


Game ni agak unik sebenarnya. 1st sebab aku mmg xnak pi game ni sebab i know how suffer climbing Mt Kinabalu, 2nd aku mmmg xda masa nak training for climbing or hiking and 3rd klu aku enroll so ni trip yg ke 3 ke Sabah dalam tahun ni, agak membosankan sebenarnya. Nak jadi hal Zinov and Ray lambung aku. So aku pon teregister la event ni. Sebab ada la kawan kot nak bersuffer bersama2.

So nak jadi lagi hal, lepas ja SCKLM aku xda berpeluang langsung nak berletih. To busy dengan work. Aku kne pi SG for some project. Jadi aku berkuchalana nak pegi ke idak game ni. Actually reputasi climbathon ni agak tinggi sebab cabaran dia agak tough with route, elivation and short timing. Jadi pada aku klu xda training mmg saja pi cari sakit ja. Nak lagi jadi hal, Zinov pon xdpt turun sebab kne kerje. Nak lagi berganda jadi hal, Ray pon xdpt turun sebab ada family matter. So dah la terkuntang-kanting aku sorang2.
The Coslow

The Kubis

Actually mlm seblum pegi KK baru aku decide nak pi ke idak sbb dkt opis pon ada few more project delivery on weekend. So lps bincang dgn Suzi, we just go and see, aku akan decide to run or not dekat sana nanti. Futher aku bwk smua laptop aku kemana2 incase opis perlukan apa2. So dengan xda training, dengan kesibukan, we just redah je. Klu xpi pon rugi sbb hotel and flight dah beli for 2 ppl.

Sampai ja LCCT, we bump with Jeff Oii and Mun Ngai. So we decide to move together seems kmi nak ke game yg sama. Sampai Kinabalu Park, we meet up pulak dengan Puzi. Jadi kami lepak sekali and do a lot of citcat about the game. Actually all this really encourage my mood. Lps makan2 we go to collect our bip and listan to race briefing for elite. Tahun ni game format tukar lagi. Tahun ni ada elite category which akan lari dari Timpohon, peak dan turun ke Mersilau and finish dkt pekan Kundasang. It about 34KM. Kategori Adventure pulak dari Timpohon, Mersilau dan ke Pekan Kundasang. It about 24KM.

For now status sky series ni dah bertukar. Now they call Asian Sky Series. Which ada Mt Fuji, Mt pinoy dan Mt Kinabalu. Rasa tahun depan more gunung akan masuk dalam list. Sebab tu big2 name xda tahun ni. Anyway, they said Killian did come a week before Climbathon to training for his game.


Day 1 - Elite Category
Awal2 pagi lagi aku dah bangun. Suhu mmg sejuk. Suzi having a problem pagi tu sebab sejuk terlampau. At 6.30am Jeff call bagitau dia dah sampai kat starting line to watch the elite game today. Actually Jeff and Mun tinggal kat luar Kinabalu park so dpa kne berlari naik to watch the game. Elite cuma ada 46 orang je and kebanyakannya orang luar. Yg aku kenal cuma Safri dan one Japanese yg menang Mt Fuji Climbathon. Lelain smua muka xfamiliar. They start very fast sebab cutoff ke peak is 3 hours and turn back ke pekan kundasang 3 jam 30 minit.

Lps flagoff we when to Kundasang town which kami melepak at the finishing line. There is live update on position. Kmi dengar masa tu Jepun ni leading and Kenya 2nd dan sorang local runner masa dekat Layang2. Then dekat Laban Rata kmi dengat Malaysian 1st, Jepun 2nd and Kenya DNF. So it really interesting. At final call kami dengar cuma 13 orang je sampai ke peak dan yg lelain kne patah balik ke Timpohon gate. So David from Bundu Tuhan win the race. He is local porter and very young. 2nd by the Japanese and 3rd is Safri.
Champion of Screwwww

All d mat saleh semua come after that. Fabian no 5 which top 5 sapu by Malaysian and Japang. They are damn strong, even David sampai finishing boleh gelak2 lagi. I foresee he will be a legend in the making, itu pon kalau ada pihak2 yang dapat push dia further. Seriously Sabah mmg byk talent but i am not sure apa yg badan2 sukan kita buat kat atas tu.
Safri and David.. they make us proud

Habis ja game we make a move back to hotel. Disebabkan Puzi xnak amek bilik Ray n Zinov, so aku offer Jeff and Mun stay with us. At least easy for us in term of overall logistic. So they make a move in, dpa burn duit hotel depa sebelum ni. Petang tu Jeff and Mun pi recce the route up to Timpohon gate. Pada yg pernah hike Mt Kinabalu from Timpohon gate they will know berapa tajam bukit yg ada nak sampai ke gate tu. So Jeff dah start berkira2 balik on his overall plan.

Malam tu again kmi pi dgr briefing untuk kategori adventure pulak. Ada dalam 4++ runners in this category. So dewan mmg penuh. We meet up dgn kawan2 yang mai and citcat about the race. Actually lepas ja abis Elite category mood aku sudah mari. Cuma aku xberapa yakin aku boleh abiskan ke idak sebab this is not easy game. This game not for everyone. Masa jumpa Zas and Razis, satu teksi smua kaki2 climbathon series depa turun dari KL. Smua mmg tegar main gunung kat semenanjung. Itu pon dpa agak gaban jugak. Kne dekat aku, mmg berganda2 la rasa gabannya.

Day 2 - Adventure Category
Malam tu aku xleh nak tido sgt. Duk berkira2 apa nasib aku today. Aku plan to go 1 hour to Timpohon Gate (4KM), 1 hour to Layang2 (5KM), 1 hour to Mersilau Gate (6KM) and 2 hour to Pekan Kundasang (9KM). Actually dari pengalaman aku naik Mt Kinabalu, route Mersilau yg perlu diberikan perhatian. Sebab ada satu part tu sampai 2KM menaik ja. So it not fun ok.
At 1KM

She bring all adventure race to Sabah

At starting line, mcm biasa aku relax je. Sebab mmg xput any high expectation even finish teh game. Posibility aku DNF mmg amat tinggi. Suzi now how i feel, she just ask me to do it. At least aku cuba and yg penting having fun mcm biasa. At 1KM, aku go a bit fast. About 7minit in 1st KM. So aku slow down in 2nd KM to Timpohon gate. Aku xface any problem, dia naik ja, aku buat fast walk, dia turun je aku hentam laju2. Manage to reach Timpohon Gate in 40 minit which agak laju pada aku. Ahead of plan.

So aku tekan lagi from Timpohon Gate to Layang2. Aku reach Layang2 in 1jam 50 minit. So ada balance 10 minit. Aku really having fun in this area sebab aku mmg dah biasa route ni. Aku xface byk issue which aku still can keep moving. After Layang2 aku start having a problem. Dekat sini aku start rasa pening2. Aku check elevation dah reach 27++. Agak tinggi, so aku xleh nak push byk sgt, takut pitam. Udara pon agak nipis. So aku go a bit slow. Dekat sini kebanyakannya downhill, mana2 area yg aku rasa boleh tekan, aku tekan. Tpi kebanyakannya ada tangga dan keadaan tangga agak kecik, licin dan tajam. Banyak kes depan aku dpa tergoleh dog kaw2 punya sebab xleh nak kawal kaki.
Rakan2 Tegar

With Race Director

So aku keep continue dengan plan, tekan turun and slow down bila dah rasa pening and go with walk bila mendaki. At 2.5KM nak keluar ke Mersilau Gate, betul2 lps waterfall, dia kasi mencanak naik. It about 2KM ok. Aku jadi blur kejap. Aku stop kat WS before climb and layan roti yg aku bawak. Relax jap sebelum tekan this climb. Ramai bersandar kat pokok dah kat sini. Aku tekan naik, but failed. Naik 3..4 langkah.. pening.. stop.. naik lagi.. pening.. so aku continue la ngan routine tu.. sampai la ke peak. Kat peak ada satu WS. Boleh plak aku terserempak ngan poter yg bawak aku naik ke peak Mt Kinabalu 2 tahun lps kat sini. Layan dia kejap, at least aku normalize kan balik heart rate aku. Masa ni dah boleh dengar heart bit ok.

Lps dari sini all down hill about 500meter ke Mersilau Gate. Dang.. aku reach this gate at 4jam30 minit. 2jam 30 minit for 6KM. Chi sin. Masa ni dalam kepala dah berkira2. Kne tukar plan. Aku ada 9KM lagi. For sure xleh meet the cut off 5 hours. But who cares, aku datang bukan nak medal sgt, dah sampai Mersilau Gate ni pon dah kira bagus pada aku. So i am not going to give up here. So aku plan tuk tekan all the way 9KM. Yup, whole out kasi muntah. Dah alang2kan.
Insaf

Muka terbakar smua

Keluar ja dari Mersilau Gate is down hill dekat satu area padang golf. Aku tekan 5-6minit/km. Kat bawah bukit ada WS terbaek dari Kundasang. Erwan and Fabian bukak WS kat sini. Ada 100+ and roti. So mmg terbaek la, aku load gula and roti lebih skit for last push. They really safe my day. Masa ni aku tekan non stop with average pace 7-6minit. Naik ja bukit, aku fast walk. Sampai la ke last 1KM. Masa ni aku nak menangis tgk last hill yg ada. 1 KM mencanak sebelum sampai kefinishing. At this point aku just say to myself, senyum.. xperlu kata apa2..
Finally

Aku layankan je bukit tu.. at this point peha aku dah mula tangkap. So aku reach finishing at 5jam 3+minit. Masa ni Jeff and Mun dah sampai. Aku sampai je, peha aku terus cramp. Mmg drama betul. Anyway, overall aku boleh kata

1. It short but kejam
2. Well Organize
3. Cheap fee, nice view, nice people, nice food.

So aku advise la pada sapa2 yg cintakan kesakitan dan cabaran untuk enroll next year. Aku dengar dpa kasi medal sampai la medal tu habis. Same like other game la. Masa aku sampai Suzi kata xramai lagi sampai probably around 20% je dalam keseluruhan yg ada. Even woman category pon boleh kira dgn jari yg dah sampai. So aku assume it tough and challenging with route, elevation, timing etc.

Keseluruhannya, Alhamdulillah aku dpt habiskan dalam masa yg agak reasonable. Dengan all those drama aku rasa that is good enough la. Aku xkan serik, klu ada rezki insyallah aku akan datang lagi. It worth.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :