Pages

Race Report - Craze Ultra 2013

Malaysia Contingent yg sempat amek gambar sama2..

* This is official report from me.. Suzie will write her own report soon and more on her self experience in this game.. her virgin 100KM.. ops it not 100.. it 102KM..

Pre-Game
After coming back from TMBT, we did do a lot of intensive recovery activities. Sebenarnya dalam hal back to back event ni, kita kne ada proper recovery plan, else kita akan terkangkang between the game. Kmi ada 5 hari sebelum another Ultra distance. So ini bukan perkara main2.
Are we Nuts?

After 30 Hours..
Sepanjang minggu kami xface byk issue. We did small recovery run and berkayuh. Untuk aku, mcm biasa busy dgn keje so xda la rasa sgt pasal game ni. So awal pagi Jumaat tu kami bergerak ke SG. Trip kali ni En Zul as team manager (seperti biasa). Dia mengawal hal2 transport dan segala logistik yang berkenaan. His spirit mmg betul2 meruntum jiwa. Dia xdpt nak lari disebabkan kes ACL dia but when he was there, aku dpt rasa how happy he is. Insyallah bro, lepas ko dah recover, we will pace u for any games u want.. hatta ke Badwater sekali pon.. 
Team Pacat

Tuan Manager dan Puan Manager
Mlm sebelum game tu ada berlaku drama skit with Suzi. Actually dia agak tertekan dengan game ni. Her 1st 100KM. Maybe ada yg terbaca pasal entry dia last minute in FB about she will pull out from the game. Tekanan yg dia dapat adalah dari keadaan sekeliling sebab aku dpt agak people put very high expectation to her. Issue lain is more on her. Actually this is 1st game yg aku suh dia handle dari A to Z. Including registration, logistic (food, hydration, money, emergency etc), Pre and Post plan, Game plan dan lain2 lagi. Ultra game is not straight forward, pakai kasut terus lari je. Kne study, cuaca, logistic, route, organizer, CP, WS, pacer dan mcm2 lagi. Smua kne ingat and put as consideration, else kita akan terkangkang nanti.

So there is a part yg dia xcover which aku yakin that could cause some big impact to her run and also me. Actually aku dah remind dia all this but maybe dia terlepas pandang. So for now she learn her lesson and i hope she will remember this forever. We cannot tolerate with basic mistake else screwed everything including pacer pon boleh terkangkang. Malam tu aku saja je buat2 xnak amek port. Aku just tdo awal and let her think what todo. At 4am aku bangun and kejutkan dia suh siap and get ready for this game. Aku ckp apa yg kurang apa yg xda apa yg xbwk kita adjust masa lari. Sebab kita berlari dalam town, klu game dalam hutan aku rasa mmg kmi berdua DNS dah. So dia happy and get ready to run.


Pagi tu saw a lot of familiar face. Biasa la, dunia ultra ni xda la besar mana pon. Pusing2 muka tu jugak. Malaysia contingent xramai tahun ni. Mungkin ramai yg insaf kot sbb byk sgt backtoback game bulan ni. So for this edition secara rasminya aku akan pace Suzi dan Fath. Both of them adalah virgin 100KM. Aku dah put all plan in my head on how to drag this 2 ppl to finishing line. Ni bukan kje senang ok, to play with people mind, physiology, logistic. Silap bawak boleh aku yg DNF nanti. Syarat yg aku knekan pada dorang ni simple je, "BERTINDAK MENGIKUT ARAHAN".. and alhamdulillah that is what they do during the game.

Tahun ni distance for 101KM adalah 102KM. Disebabkan ada extra 1KM nak ke CP5. Mcm biasa game ni punya reputasi adalah keadaan cuaca yg amat panas dan keadaan route simen yg akan membakar tapak kaki. 

0-30KM
So kmi dilepaskan few minute after 100miles bergerak. Plan kami simple, just run walk all the way and enjoy the scenery. This is good opportunity to learn SG by foot. At early 10KM ni Suzi and Fath duk selalu ajak berenti buang air. Rasa rama2 xhabis keluar lagi kot kat starting line. We did run all the way straight and down hill, uphill kita buat speedwalk. Masa ni cuaca dah start mencengkam. Kmi just go with simple pace. Berhenti amek gambar, chit chat. Sja nak amek mood depa sebelum start with the real challenge. 
Love this picture.. on the way to CP1.. at 90KM..we still running
Kami sampai CP1 with a minimum issue. Suzi and Fath still bertenaga dan xda issue to continue. All the way to CP2 cuaca dah start menggigit. At this point kami masih enjoy. We did refuel at each 1 hour. Aku just amek honey stick. For Fath and Suzie they all take gel. Masa nak sampai CP2 we decide to singgah satu kedai mamak. Kat sini we take a break, layan Magnum special edition lagi tu. Refuel some sugar and enjoy some food. Aku tgk Suzie and Fath really enjoy the moment. Nikmat giler makan aiskrim masa ni. We continue again after that to CP2. Cuaca mmg teramat panas. We reach CP2 with no issue at all. At this point dah sampai 20KM. So we go ahead to CP3 at marking 30KM. 


Masa ni kami dah start slow down. Panas dah start atas kepala. Nak bukak mata pon dah xberapa nak boleh. So kami decide to take lunch at Woodland MRT. Kat sini kami bump with new friends, Cheang. Dia ni Malaysian and low profile guy. Selalu lari dkt FRIM. Dia decide untuk join kami for this journey unofficially. Kami ok je as far dia boleh ikut perangai budak2 ni. So kami layan nasi dkt KFC and talk a lot about TMBT which Cheang dah buat 100KM last year. Then we decide to continue lepas masing2 dah kenyang. All the way mmg agak suffer bagi smua in the team. It damn bloody hot. We finally reach CP3. No issue at all. Kaki, energy, jiwa dan raga masih berada pada tahap par yg terbaek. Anyway aku masih xshare the real pain. It will happen between CP4 to CP5. Kat sini long streach, xda tempat berlindung dan amat panas, panas matahari mmg direct. 

30-50KM
So lepas layan pisang and tembikai dkt CP3, kami teruskan perjalanan. Between CP3 and CP4 kami lalu kawasan perumahan. So agak menarik melihat gelagat orang ramai. Some runners yg kami jumpa (yg xjoin event ni) keep encourage us to go further. So we just enjoy the people and view. Somewhere near to 40KM mark kami berhenti lagi to refuel. Another kedai runcit kami layan air bergula and eat some solid food. Masa ni aku dah stop amek honey stick, Suzie and Fath pon dah stop amek gel. They consume more sugar (water and food) and plain water. Cheang byk layan sugar water aku tgk. So finally we reach CP4. Masa ni jumpa dgn King Sam from The Freak SG. He is 1st runner for 101KM yg dah uturn. So semangat budak2 ni makin berkobar2 aku tgk. 10KM to go before uturn. At CP4 kami xrehat lama. Just refuel some plan water and off we go. Masa ni aku remind dpa tuk take more plain water sebab kawasan ni amat panas. 

Masa pertengahan nak ke CP5 cuaca bertukar mendung. Aku ckp mmg dpa ni beruntung la sebab xsepanas tahun lps. Kat sini mmg rentung la sebab nak bukak mata pon xboleh tahun lepas.  So bila masuk kawasan Punggol baru jumpa ramai runner2 lain. Some dah start uturn, some ada yg rehat nak ke CP5. So perasaan mmg amat teruja bagi kumpulan kami. At this point aku remind the team to take about 1 hour break. Makan ka, mandi ka, tukar baju ka or apa ja yg berkaitan. Masa ni jugak en Zul msg bgitau dia dkt CP5 and waiting for us. Dalam 5KM, aku suh Fath jalan dlu sbb dia masih bertenaga dan hyper kat sini. Cheang plak kne blister dkt celakang dia. So dia xleh nak laju. Aku just remind him to meet up at CP5 and we plan to take diner dekat 7E seblum keluar dari Punggol. 

50-80KM
We finally reach CP5. Again with minimum issue. Accept Cheang yg blister agak teruk. Suzie face some hotspot dkt kaki and aku mtk dia balut hotspot tu seblum pecah. At CP5 En Zul dah tunggu dengan makanan. Kat sini aku just change my shoe from Merrall to NB20. After game aku rasa this is not a wise decision. Tapak kaki aku sakit giler bila reach finishing line. NB20 ni mmg xsesuai main atas simen, it only for trail. Aku xpernah rasa burn sensation mcm tu at finishing line. So lps refuel smua we make a move. Xnak buang masa sebab the real challenge is 2nd half journey. Aku dah remind team awal2, ngantuk kasi tau, rehat xleh lama2 sebab xnak dpa start in recovery mood so badan pasti akan lesu. Kne refuel sekerap yg boleh, amek kafein and keep moving.
Terbaekkkkk...
We take diner dekat 7E sebelum keluar dari Punggol. Smua ada including Cheang. Kami layan nasi ayam segera. Refuel some sugar and kafein. Smua aku paksa makan which aku dpt tgk mmg solid food dpa xleh nak masuk dah. Aku learn dari kes tahun lepas. Sebab xmakan, terkangkang kat finishing. So we continue the journey to CP4. At this point dorang masih bersemangat untuk teruskan. Dengan Cheang berjalan mcm ketam, he really suffer tapi semangat masih kental. Near to CP4 Cheang dah hilang dari pandangan. Kmi xdpt nak tunggu lama sebab akan ganggu pace team yg lelain. So we keep moving but we will meet at each CP. So We reach CP4 again. Kmi refuel sekejap and make a move to CP3 pulak. 
KFC break..
All the way we become much more slower. Kami berhenti layan kopi lagi dekat one of the MRT. Then we move, masa ni Cheang totally lost dari pandangan kami. Aku risau dia sesat je sebab dia dah ckp awal2 dia xhafal jalan. But no choice kmi terpaksa bergerak a bit fast else kami akan tersadai. So we reach CP3 with minimum issue. Ngantuk ada sikit but we keep the adrenalin to max. So smua terkawal. Kat sini we meet Nyoman and he keep asking to move and not stop to long (Nyoman ask me when he say this.. i think i am in hallucination mode probably... hahahah.. ya i remember.. he ask to take kafein pill.. sorry Nyoman.. i think yes i am in hallucination mode..). At the same time we inform medical team about Cheang condition and they will look after him. So we make a move to CP2. Means 32KM to go. 

At this point Fath dah mula menunjukkan symptom halunisasi. Dia dah start berckp sorang2 and Suzi plak face a big blister dkt kaki dia. Hotspot dia dah pecah and she really suffer. But we don't have choice, we need to move. Sometimes all this is just in our head. Masa all the way ke CP2 we meet Cheang. At this point kami terkejut sebab dia dkt depan kami. Rupa2nya dia sesat. Salah masuk simpang and come out here. So we just ask him to continue sebab nak ke CP3 agak jauh. Dengan keadaan dia aku rasa mau berdarah telur. So we team up again and make a move to CP2. 

Almost 2KM to CP2, aku ask Cheang and Fath jalan dlu. It just straight road, Suzi dah xboleh laju sbb sakit dia dah mencucuk2.. mmg stim la klu kaki blister ni. Sakit dia mmg sedap. We reach CP2, aku jumpa Cheang but aku xjumpa Fath. Aku rasa dia dah kedepan sebab kami janji nak makan dlu dekat Woodland Check Point sebelum layan last 20KM. 

80-102KM
After CP2, we make a move. Masa nak naik ke Woodland Check Point, tiba2 Fath muncul dari dalam semak dengan keadaan berpeluh2. Aku pon pelik dengan dia ni, aku ingat dia dah layan prata and kopi O. Dia mai tergesa2 and keep asking about CP2. 

Fath: Man, mana CP2?  *dalam nada kelam kabut + berpeluh2
Aku: Apa kes ni bro?

Fath: Mana CP2 Man? *nada mendesak
Aku: Relax2, duduk dlu, citer apa berlaku..

Fath: Xboleh man, mana CP2?
Suzi: Tu depan sana.. *sambil tunjuk ke belakang kami

Fath: Ish yang mana wei? 
Aku: Ko terus je sana.. CP2 kat bangunan tu.. ada satu bangunan situ.. xkan ko xingat jalan ni.. kita mai td.. 

Fath: Camna aku boleh xjumpa?
Aku: Ko ikut simpang mana?

Fath: Kat trafic light tu la.. terus.. aku xnampak apa2.. 
Aku: Ish, ko mamai ni.. lps trafic light ada besar punya bangunan, seblah dia ada taman.. xkan ko xnampak.. org rabun pon boleh nampak bangunan tu.. dengan peta kat tangan.. futher kita dah mai sini tadi.. bla.. bla.. bla.. *Fath terus berlari ke CP2.. hahahahaha
Fath bercakap dgn tasik...
Terus hilang ngantuk aku ngan hal si Fath. Boleh dia sesat. Tu baru kne tinggal 2KM je tu. Aku rasa dia dah masuk fasa zombie sebab tu dia bergerak bawah paras sedar. Aku xsalahkan dia, probably it will be a good lesson for him. Sesat dalam game tu perkara biasa la. Cuma kita kne calm down and relax else kita akan sesat barat. Aku just make a move with Suzi lps tu, Cheang jauh dkt blakang kami but aku yakin dia akan habiskan jugak sebab he still strong cuma blister tu je yg agak membebankan dia. Masa ni aku dah rsa xselesa kat perut. Angin sudah naik and aku yakin it gastrik. Pedih perut aku, rasa masuk air gas byk sgt kot. So cepat2 kami ke maplay and layan nasi. Kat sini semua yg aku makan semua keluar balik. Muntah. Air masuk, air keluar, nasi masuk nasi keluar. Suzi dah risau. Perut aku mmg pedih giler. Aku layan gaviscon pon xjalan. So aku just mtk dpa keep moving. Just make sure xjauh dari aku and fokus with the marker. Masa ni Fath dah mai dari CP2. Aku just ask dia relax and fokus dgn last 20KM ni. 

Masa ni aku teringat madu, so aku layan honey stick. Aku baring and layan 2 honey stick at each 1KM for 3KM. Aku baring dkt setiap bus station yg aku jumpa. Suzie and Fath keep moving and lepas aku baring dalam few minute aku akan kejar dpa balik. It work. Lps 3KM aku dah ok. Hilang pedih perut and rasa sedap pulak. So we keep moving. Masa ni aku suh Fath follow the marker and tunggu aku kat CP1. So we keep moving. At this point Suzi mmg dah xleh nak bergerak. Blister everywhere. Dia stop and treat her blister frequently. Masa ni aku tgk masih ada byk masa lagi so aku just encourage her to move. Xkisah la walaupon small step. We reach CP1. Fath masa ni dah overdose air gula. Dia mmy hyper at last 10KM. So aku ckp, ko go Fath, finish strong. Aku kne seret Suzi ke finishing in what ever it takes. Dia dah sejauh ni xkan nak mengalah.
I am hot..
Untuk aku sendiri aku face burning sensation dkt tapak kaki sebabkan NB20 yg aku pakai. So aku pon kerap berhenti tuk urut tapak kaki aku. So we make a move for final stretch. Suzi dah kering air mata. Dari berlari.. berjalan.. berlari.. berjalan.. merangkak je belum lagi. Jiwa dia dah berkecai dkt CP1. All the way ke finishing dia ckp nak DNF. Aku just inform dia, kalau mcm tu kita naik cab je ke finishing. Xjauh mana pon pejam celik dah sampai. Aku keep toooak(org perak kata menipu) dia ckp dah dekat. So she keep moving. Bila pedih kaki dia berhenti. Aku xkisah yg penting dia keep moving after that. Mcm tu la sampai ke finishing. At last 2KM dia makin laju, aku rasa sakit tu dah hilang sbb nak habis dah kan. 
Muka paksa telan nasi...
We reach finishing around 29 hours. Fath sampai 3 hours early. So means we take about 4 hours for last 10KM. Giler. Kami xtido for more then 30 hours. Kat finishing En Zul dah ada menunggu dengan setianya. Cheang sampai few hours lepas tu. So misi aku tercapai kat situ. All 3 yg aku pace sampai dengan jayanya. 

Post Game
Kami balik immediate after game. Sampai KL, aku xface byk issue. Cuma dpt bengkak air but it manageable. Masih boleh berlari lagi klu nak. Suzi pon sama. Aku ajar dia tuk handle recovery properly. So dia pon boleh berjalan mcm biasa. Xda jalan ketam the next day. Cuma aku masih monitor on her mental recovery. So far xda la mimpi CP2 or bercakap masa tido. So aku yakin she is on track for her recovery. Untuk aku, aku kne lebihkan tdo dan lbhkan protein intake. Insyallah end of this week we will finish our final mission in this 35 days. 


Lesson
1. It not easy to be a pacer especially for ultra distance. Mental kne kuat and preparation kne betul. Plan kne ada, else smua terkangkang.
2. We need to have same objective antara yg berlari dan pacer. Ini penting, else kita akan menyusahkan pacer. Luckily aku learn about running couple from Andrew and Su.. so i know what needs to be done.
3. Ramai yg keliwon. Ada yg aku xjumpa kat starting tapi tiba2 muncul somewhere. Ada yang naik kereta bini, ada yang naik teksi sama la mcm tahun lps. Sudah2 la keliwon tu, lain kali klu jadi lagi aku post gambar korang kat FB.. biar la lambat asal xkeliwon..
4. Study about the game history.. ini amat penting... cuaca, peratusan dnf.. dan segala yg berkaitan.. so kita boleh prepar what to aspect..


Special Thanks.
0. Mak dan anak2 aku.. yg sporting dan sentiasa disana for us..
1. En Zul dan Amy. Tuan Pengurus Tegar untuk Pelari Tegar. He is everywhere during the game. Dgn terhencut2 lepas ACL. Dia keep asking us kmi kat mana this and that. Serius, kalau korang nak cari manager, aku rekomen En Zul. Jasa anda dikenang2.
2. Team Pacat.. Mikael Zinov yang sentiasa sensitif kepada perkembangan kami sepanjang game. 
3. Le Sabun Ultra.. Ray and the rest of The Sabun yang sentiasa bagi rangsangan dan perangsang..
4. Otai2 yang sentiasa berkata2 dan memberi nasihat.. just to say few name.. yg aku xsebut.. aku terpaksa sbb nak jaga hati smua org.. U know who u are.. Abe Yim.. Madam Karen.. etc..
5. Organizer dan All runners yg terlibat dgn Craze Ultra.. Ben Swee especially.. volunteer.. photographer.. u all are awesome..
6. Pada Suzi and Fath.. sentiasa sabar dengan aku sepanjang journey..

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

6 comments :

Yimster said...

Well done to the both of you. Next time wat checklist dulu ok. Although we are running around the city but organizer need to account for all bodies. Safety first always. Another tip is when you say you can't continue anymore, that's not true. Your body can do more and more. It's just your mind tell you to stop cause everything is broken down there and then. Find the strength, the courage and you will continue on. Till the next game installment!

gazimoto said...

Congrats to both of you..so proud of u guys la sampai teruja nak buat craze 2014 insyaallah!

kuchalana said...

Abe Yim... tq bang.. yup.. she still in learning process.. let her learn gradually.. i just help on basic things.. the rest up to her...

Ghazali.. tq.. mai2.. boleh kita kasi hangit skit.. hahahaha

IJAM said...

pergh!! gila punya kacang!! great write up bro ! lepas ni buat ultra-tangkap-udang

Mikael Z. said...

tahniah suzie! n arman!

kuchalana said...

Ijam.. onnnn..

Zinov.. thanks bro..