Pages

Resepi - Chilli Crab Crash Diet


* Resipi adalah untuk makan 3 orang

Keperluan
Ketam - 8KG (dipotong 2 bahagian, make sure sepit ketuk sampai retak else susah nak makan)
Minyak Masak - 5 sudu
Cili Kering - Segenggam (potong halus)
Cili Kecik - 15 biji (potong halus) *kawal jumlah cili kalau terlalu pedas
Halia - 1 buku besar  (potong halus)
Bawang Putih - 3 biji  (potong halus)
Bawang Besar - 3 biji  (potong halus)
Daun Sup - 1 ikat  (potong halus)
Tomato - 5 biji  (potong halus)
Bawang goreng secukup rasa
Garam - 1 sudu besar
Ajinomoto - 1 sudu besar
Kicap Manis - 1 sudu besar
Gula -  1 sudu
Telur Ayam - 5 biji
Taucu - 2 sudu besar
Udang Kering - 1 genggam (make sure rendam dlu else masin melampau)

Kaedah memasak
1. Panaskan minyak
2. Masukkan cili kering, cili kecik, halia, bawang putih, bawang besar dan tumis sampai naik bau.
3. Masukkan Tomato, Daun sup dan Ketam. Gaul dan ditutup dalam seminit.
4. Lepas seminit, buka dan masukkan garam, gula, ajinomoto, kicap manis, taucu, udang kering bawang goreng dan telur ayam. Gaul. Boleh la rasa klu nak. Klu kurang garam tambah le garam. Klu nak kering lagi tambah jumlah telur. 

Sedia untuk dimakan. Resipi ni turun temurun dari arwah atuk aku yg datang dari Taiwan. So pakcik aku dpt resipi ni dari dia. Dan today aku pulak dapat resipi ni. So klu rasa nak masak special skit boleh le try. 

Menu boleh diadjust, kalau xnak kering dan ada kuah, smua item 2 tu diblander dan ditumis. Masukkan air skit. So ada la kuah. 

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

5 comments :

.::WaNiE::. said...

bro 3 org makan sampai 8kilo ketam bro. hebat hahahaha


erghh feveret sungguh ketam !

kuchalana said...

Power x.. 8kg selalu tuk aku sorg je.. Hahahah...

@nannoor said...

nampak sedap!! aku nak cuba lah.... x penah masak ketam lagi ni. heee

kuchalana said...

silakan nannoor..

Blogger said...

New Diet Taps into Revolutionary Idea to Help Dieters Get Rid Of 23 Pounds within Just 21 Days!