Pages

Leisure Backtoback (Entry Malas)


Seriusly bulan ni aku busy kaw2 punya. I've been travelling almost every week. So milaege bulan ni akan jadi yg terendah so far. Bulan depan xtau apa nasib sebab to much activity in SG and HK. Anyway, aku cuba jugak cari2 masa tuk berpeluh.

********************************
Cyberjaya MTB Trail Exploration

Dah lama aku nak explore trail ni. Slalu lalu ke office just nampak marking. So pagi tu aku decide nak redah trail ni. It unplan activites. So dengan Suzi, Kneth and Adam kami bergerak ke trail ni. 

Trail ni terletak betul2 depan Petronas baru diCyberjaya. It about 5 minute walk dari Lim Kok Weng Kolej. Yg aku tau some MTB Jambori happen last few month dkt sini and marking smua masih elok. 

So we just go with slow pace. Marking is everywhere. Setiap 200meter ada blue signboard anak panah which pada aku xkan buat kmi sesat. Trail dia semak agak tinggi. Ladang kelapa sawitkan, So jalan agak clear all the way. We manage to cover about 3KM satu loop. Ada kawasan terbuka tidak berpokok dan overal berbukit2. Actually ada byk jalan tikus which aku yakin boleh bawak kami more futher tapi disebabkan aku bawak anak bini so aku xrasa bagus untuk amek risiko ni. 

Total aku rasa boleh cover >5KM dengan mukabumi yg berbukit dan berpusing2. One thing yg au rasa aku xkan dtg ke trail ni sorang2 in the future is, a lot of wild boar. Yup, ada few area yg agak bersih dan berpaya. So aku yakin byk binatang liar kat sini. We did found kesan tapak kaki boar and xtau kucing, anjing atau harimau akar sebab kesannya agak besar. So klu ada langkah berani, mungkin boleh dikomersialkan. Sebab binatang2 ni klu ada ramai orang depa akan lari dari situ.  

********************************
POJ50K (May)

Malamnya aku ke Sabun Series. Yup nih dah masuk 4th edition dan jumlah kehadiran meningkat dari masa ke semasa. Mcm aku pernah share, we just want to have a regular activity which boleh jadi a good platform pada pelari2 tegar dan yg bercita2 untuk menjadi tegar untuk berletih. 

So 34 people turn up which 8 darinya wanita. Malam tu kmi ada muka2 podium dan muka2 berpengaruh yg muncul such Edan, Alex, Ray etc. So total mileage cover from 7km to 50KM. On top of all this we come with special award to encourage them to run beyond what they can aspect. So

Most Outstanding Mileage - Khairul Anuar (50KM twice)
Most Outstanding - Shymala (30KM in barefoot)

For June, we will have Nuang50 on 1 June and POJ50 on 15 June. So mrk your calendar.

********************************
Barefoot Clinic

Aku xtido pon malam tu. Reach home at 3am, lepak layan makan2 and tgk TV and by 6am aku dah muncul di Lakr Garden. Actually aku dah lama nak turun such clinic. AKu nak belajar the correct form bila lari kaki ayam or minimalist. On top of that aku nak learn how all this guy doing it in trail and excersize yg dorang buat untuk kuatkan join, kaki and badan by kaki ayam.

Klu yg ikut history aku, aku mmg face byk issue dengan kasut dan stokin. Selalu je blister. After change to Adidas adizero problem blister aku jadi minimum but dpt issue lain such lutut and angle aku selalu sakit. Masa Craze Ultra, angle aku bengkak teruk in 50KM. Aku lari pakai minimalist for the remaining distance. So aku keep looking for permanent solution. 1st aku change to minimalist for trail so aku xface any issue for 2 event in 50KM. Serius, xda bengkak, xda blister xda sakit2 melampau. Abis game aku boleh jalan and balik dengan senang hati. 

So slowly aku sambar another minimalist for road and for now aku masih dalam menyesuaikan diri. So far aku xface byk problem and somtimes aku go for barefoot masa sessi meletih. So pagi tu Wah Sing and Siew Kong both legendary in barefoot runner in Malaysia jadi sifu2 aku. They show how to run in proper, how to training, how to exercise etc. Aku just know that Siew Kong already run >100 FM and Ultra world wide from 1980. Run in 7 continent + artik and his name dalam Malaysia Book of Record and Hall of Fame in running community world wide. Dan aku rasa bertuah sebab dapat learn direct from them. Wah Sing pon sama, he did >50 FM in barefoot and his is podium runner in his category. 

On top smua ni there is Rich Chai and also few others yg aku kenal dan biasa tengok during FM and Ultra around ASEAN. So, it a good clinic and yaa, i am going to try my 1st 50KM (road) in barefoot soon.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

3 comments :

RaYzeef said...

Bertuah dapat jumpa Seow kong tu. living legend in ultra running. Bulan Depan dia lari Badwater..gulp...

eezard_vazz said...

Steady lah Ultra Arman, u can nail this down effortlessly.. =D

kuchalana said...

Ray.. dia pon jarang ada sini.. so it an honor to learn from him..

Ezad.. insyaallah..