Pages

Race Report - Makna Founder's Run 2013

Tukang sapu of the day

Actually event ni xda dalam list aku. Things come bila my cool buddy Ng ping aku klu aku berminat tuk jadi volunteer event ni. Lepas berkira2 which aku xturun Twilight Ultra Challenge this year, so no harm untuk terlibat. Lepas lobi melobi then En Zul and Zinov pon agree tuk turun sbb masing2 xda event on this week. Cuma Zinov kne withdrawn last minute sbb opis hantar dia pegi kursus that week. So aku and En Zul je yg akan melibatkan diri. Nak jadi lagi best Amy pon turun tuk last LSD dia sblum MWM. 

Actually malam sebelum game ni aku turun POJ tu do some speedwork. I am doing 21KM fast work. Dapat le 2j10m untuk distance ni, so aku agak berpuas hati dengan kejadian terbaru ni. Tu pon aku xpush byk sgt sbb simpan kaki tuk Makna Run. Insyallah more improvement akan menyusul. Malam tu actually ramai yang berlari kat POJ, Alex and Xtramiler pon ada turun for their LSD. Ilma, Apek and Izwan pon turun tuk sessi pemanas badan untuk SCKLM. So lepas  LSD aku terus balik sbb pagi nak ke KL pulak for Makna Run. Nak jadi hal, aku xboleh tdo la pulak so tercegil ja mata aku sampai la jam 4am. 
With untie Astro and the rest of volunteer
Aku start kerete and terus ke KL. Sampai Padang Merbuk tgk dah ramai volunteer. So aku terus bantu mana yang patut. At 5am, badan berpeluh2 macam berlari berbatu2. Mmg best. At 7am, 12KM runners dilepaskan. Actually aku dipertanggungjwbkan untuk jadi sweeper 7km. So dapat le amek gambar byk skit. Karen and satu uncle ni sweep 12KM. Ada satu untie yg dah buat byk marathon (yg masuk astro tu) jadi sweeper 3KM. So aku sorg2 menyapu untuk event 7km. En Zul pulak jaga simpang untuk traffic and keselamatan runners. 
Tony and the roda volunteer
Aku xface byk problem pon menyapu dorg ni. Cuma incident happen bila 3KM runner mula potong aku. Aku jadi last runner in 7km group so bila ada org potong aku tu dah jadi xbetul. Aku rasa mcm xkne sbb setau aku route dorg xkan merge dgn 12Km and 7KM runners. So aku keep tanya marshal yg naik moto why dorg ikut route ni. So confirm yg dorg ni sesat. Smua ikut org depan so smua kelaut. Masa ni aku jumpa Karen which bawak mana2 group yg dah sesat balik ke pangkal jalan. So aku take over kje Karen tuk cover 12KM last runner. So far 7KM xda byk issue. Dpa akan merge dgn 12KM runner so lps dorg merged aku start sweep 12KM runner. 
En Zul and Aini
Aku kne lari lawan arah untuk dptkan last runner in 12KM group. So aku sweep depa slowly, keep encourage them to move on and make sure dorang sampai ke finishing line. Actually it not an easy job. Some ada yg dah nak menagis sbb xpernah buat 12KM. So aku mula merapu citer pasal event ultra yg aku dah buat. At that point aku tgk dorang start berlari balik (kebanyakannya berjalan je) sebab aku keep ckp everything is in our mind. Some of them keep asking about ultra and aku share la few tips dan ajaran sesat yang patut. So they keep moving dgr penglipur lara merapu.
Menyapu sambil amek gammbar
So finally manage to sweep them to finishing without any injuries and major accident. So far aku dah jadi volunteer untuk 2 event and aku rasa a lot of things aku learn. Antaranya

1. Kebanyakan fast runner xstudy about the route map. So byk kes yg sesat barat. They all laju so amat penting untuk tau mana simpang, sign atau keperluan lain yg berbangkit.
2. Slalu organizer dah put all consideration dalam smua hal. Tapi kadang2 berlaku volunteer yg mamai dan pelupa tahap gaban. So it can cause big issue mcm kes 3KM masuk route 7KM. 
3. Sweeper mmg penting. Klu event lain kebanyakannya pakai polis or volunteer beroda tapi Makna Run special skit sbb sweeper come by foot. So we are close to the runners.

Insyallah aku xserik lagi jadi volunteer. Klu ada yg nak pakai sweeper lagi kasi tau. Klu kne date aku turun. 

Ole.

* Special thanks to Ng for the invitation and exposure.. 

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :