Pages

Race Report - Gunung Nuang Endurance Run 2013


The Sabuns Ultra
Another drama happen for this game. Minggu sudah mmg byk sgt hal. 1st issue dkt office and 2nd issue dgn babysitter. So aku n Suzi dah berkira2 mmg kmi akan DNS game ni. Until the night before the game we decide how to go about this. Disebabkan aku kne keje sampai jam 2am, so last2 minute kmi decide aku akan turun and finish the mission. Suzi terpaksa DNS sbb babysitter ada issue pulak. So dgn berat hati aku turun gak pagi tu. Dgn xcukup tdo, dgn lapar, dgn letih. So aku xaspect anything good for this time. Futher aku kesian dgn Suzi sbb dia terpaksa DNS but aku percaya things happen for a reason. Lps ja game baru aku realise decision yg kmi buat tu mmg betul. The route very2 difficult. Aku xrasa it a good game for her. 

So pagi tu, aku ping En Zul and decide tuk carpool dgn dia. Anyway this game Team Pacat decide tuk bukak camp. So kmi akan sediakan makanan and support station untuk budak2 Ultra Sabun. So ada air, ada makan, ada tmpt letak barang hatta ada tmpt nak solat. So agak selesa untuk kmi dalam game ni. Overall En Zul become a team manager again this time. Pagi tu, Ultra Sabun start lambat. Org lain dah flagoff at 6am, kami flagoff at 6.30am. Alhamdullillah smua subuh ramai2 dlu sblum berlari. Anyway, game ni sbnarnya just LSD tuk Ultra Sabun, ada yg akan ke Twilight Ultra (TUC), Sabah Adventure Challenge (SAC), TNF100 Pinoy dan game2 lain dalam 2 bulan ni. So kmi xda la in preasure mood. It just part of the training.
Dia buat dah...

Sabar je Fath dgn kerenah aku..

So untuk aku sendiri, aku just nak abiskan mana yg terdaya. Dgn keadaan aku yg serba Kuchalana so aku kne relax supaya xstress. Kmi xface byk issue untuk 1st 10KM. Route dia mencanak dari base up to 500meter elevation. So mmg siksa skit untuk menaik. Tapi balik agak relax sbb total down from 500m ke 100m. Anyway, aku, Zinov and Fathudin stick together all the way dari mula. Xda plan pon but kmi prefer xbergerak jauh dari kumpulan. So we done up to 30KM tanpa byk mslh. 

Actually kmi akan berhenti setiap 10KM. Kmi akan refuel, mandi dan relax sblum bergerak for the next loop. We did average 1hour untuk naik dan 30minit untuk sampai ke base. So kmi ada balance 30minit tuk setiap loop. Plan kami 2 jam untuk satu loop. So we just enjoy the day. Kne plak toilet dekat so sampai base je kmi akan mandi2 dlu tuk sejukkan badan. Seriusly it really work. Bila start next loop serius rasa fresh. 
Another spoiled finishing... poco2..

Play with my wisel after 3rd loop
So at 4th loop aku suh budak2 ni jalan dlu. Aku plan nak amek gambo. So aku naik dgn wisel dan camera. Masa ni la baru sedap nak snap picture. Baru ada aksi smula jadi. So aku buat bising with my wisel all the way just to keep runners awake. After that aku snap picture. Seriusly at this moment aku tgk ramai yg dah ada symtom zombie. What i learn from past experience and Mohan Master Ji , they need someone to cheer them up. Either dgn wisel, honk, berckp dgn depa or ambik gambau. So i did that and i can see more smile in their face. 
Team PACat Camp

Another happy face... with Kam
Afer 4th loop, aku tgk ada balance dalam 3 jam lagi. So aku decide tuk cukupkan 5 loop which 50KM. So aku terus bergerak. Masa ni atas jalan dah xramai sbb aku yakin ramai yg buat 4 loop je. So tinggal la kaki2 yg nak buat extra mileage. Aku xface any issue at last loop. Badan masih bertenaga, kaki masih boleh bergerak dan mood masih sedap. Sampai base ngam2 5PM. So cukup la tuk hari ni. So, overal aku xface byk issue untuk game ni. Xda sakit2, xda lecet, xda sakit jiwa. Smua under control. Recovery pon berjalan lancar.

50KM for everybody

At starting line
Anyway, aku yakin byk perkara yg boleh diimprove untuk game ni. Aku percaya xkan ada kesempurnaan dalam tiap game but there is a space to improve. Tapi overall, aku kasi tumb up pada organizer. Smua berjalan lancar dan yup, smua yg biasa buat ultra akan kata route dia mmg sedap. Total elevation boleh dpt 2000++ klu buat 5loop and hope buat tiap2 tahun game ni...

So overall, Ultra Sabun (Zinov, Ray, Cikgu Syed, Kam, Fathudin) smua dpt buat 5 loop except Mun Ngai dpt buat 6 loop. Smua enjoy dan smua having fun in this game. Million thanks tuk Tuan Manager En Zul yg bertungkus lumus pastikan smua berjalan lancar tuk budak2 sabun. Tanpa anda siapa la kami. 

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

10 comments :

lina said...

Memang dasat!
Congrats!

Matjoe said...

geng sabun hebat2 belaka. aku gunung ni pon taktau kt mana

kuchalana said...

lina - dasat? baru 50KM.. winner that day buat 90KM.. lagi dasat..

Mat Joe - Mt Nuang gunung tertinggi diselangor.. kat semenyih.. lagenda gunung ni dgn kisah2 mistik.. org ilang.. injury dan sesat.. :)

Matjoe said...

haha, dulu la taktau, tp masa dah bc blog runner aku dah google dah tang mana. tak pernah smpi lagi walau semenyih x jauh dr umah aku. someday, someway

kuchalana said...

Mat joe - hang kne try skali skala.. ada air terjun.. chalet.. sedap klu dpt buat bbq.. klu nak lari pon boleh.. kasi bengkak peha.. hahaha

eezard_vazz said...

Tahniah Bapak2 Ultra Sabun... Insya Allah nak join gak la wat Ultra nih dlm thn nih gak.. Be one with Mother Nature... hehee... =D

kuchalana said...

ezad.. u can bro.. it about what in your heart.. a lot of event after Sept.. plan and execute one by one..

RaYzeef said...
This comment has been removed by the author.
RaYzeef said...

Kenapa gambar aku takde masa start line?
Tak aci ni!
Oh lupa, masih tido zzzzzzz

kuchalana said...

ray.. hahahahha.. lu gambate.. lain..