Pages

Race Report - TNF100 Thailand 2013

Muka2 belum insaf

Pre 
As a plan this is my 1st official event in 2013. Klu ikutkan aku nak pi for 100KM but aku duk pikir pasal keadaan aku in year end. AKu yakin training aku sure kuchalana punya. So aku sign for 50KM je and Suzi go for 25KM. And more best part, aku plan nak pi for LSD je + honeymoon trip dgn Suzi. Anyway, sepanjang perkahwinan aku, we alway did a crazy things in our anniversary and this year we run TNF100 together.   
With Puzi and Mohan.. smua org2 kuat nih
Trip kli ni kami berkelana 4 orang which is Aku, Suzi, Zinov and Mung Ngai. We reach Thai a day before the race and we need to take a bus to the race venue. Luckly organizer ada sediakan bus so kmi bayar je and join the rest dari Don Muang Airport ke race venue. It takes around 3 hours for this journey which consist of 200KM. A good things is Thai ada highway 3-4 lane and it totally free. So xda la jam sgt bila dah keluar dari Bangkok. 
Tgh tunggu bus... muka letih smua..
Dalam bus mcm2 gaya ada. Mcm biasa, jgn tertipu dgn gaya. Sampai2 PakChong, kmi terus amek race kit. Actually keadaan agak kelam kabut sbb bilik dia agak kecik and mungkin bahasa antara penyebab utama. Rata2 xboleh berbahasa inggeris. Lps amek bip kmi check in hotel yg berada dalam 10 minit berjalan. 1st impression aku is superb. Hotel dia amat bersih dan special. Dia amek concept English Cottage and  serius aku enjoy stay kat sini. 
Sawadikapppp..
Mlm tu ada carbo party tapi kmi xjoin. Kmi carbo load kat cafe hotel je. So boleh la kmi rehat awal sikit sbb pagi tu awal nak kne bangun. 


The day 
Aku seawal 3am dah bangun. Siap2 and terus ke race venue. Suzie plak bangun lambat sbb game dia start lambat. So pagi tu agak sejuk. Kat starting line jumpa muka2 familiar and kmi dilepaskan skali dalam kumpulan 100KM and 50KM. At 1km aku dah hit dgn problem. Last aku kne masa PBIM 2011 my 1st FMV. Keting aku mcm nak pecah. Kne plak start2 je elivation dia menaik dari 100m ke 300m. Dengan cuaca sejuk so mmg lengkap la mslh aku ni. Aku dah streaching and warm up but aku rasa xcukup. So aku runwalk in this 2KM. Masa ni aku no 3 last. 
3 Abdul berada dimana2.. 
Masa masuk 3KM, aku nampak group of runner yg naik bukit. Aku tgk marsyal bagi aku direction tuk ikut depa. Actually aku agak confius sbb aku nampak marking kelaluan lain but marsyal suh ikut yg lelain. So aku ikut je le marsyal and the rest. Dalam 1km group ni jumpa satu lagi simpang and marsyal suh ikut satu simpang lagi and kmi menaik terus kekawasan bukit. Dalam hati aku ckp dah sesat ni. Ada dalam 20-30 runner masa tu. Mohan pon dalam group ni. Masa ni ramai dah complain sbb xnampak marking. So Mohan call organizer. At the same time marsyal suh kmi naik lagi and the rest pon ikut. At this point Mohan suh patah balik cari last marking yg kmi jumpa. 
Part time bawak beca...
So kmi pon patah balik. At this point kmi dah buat dkt 4KM and 40 minutes melayan "kesesatan" yg ada. Masa sampai bawah bukit aku nampak marking and terus aku tinggalkan yg lelain. Masa ni xda sorg pon kat dpn aku. Aku pulun kaw2 sbb nak kejar org dpn, at least the last group. Masa kat route ni geng2 25KM and 10KM dah mula masuk track. Aku dah malas nak fikir and enjoy je sbb aku yakin category aku dah jauh sgt. 40 minit klu laju dah boleh cover 10KM tu. Masa ni aku duk enjoy the view, serius mmg cantik. Cuaca pon teramatlah cantik which maintain 20-24 darjah. Kdg2 ada angin and buat feeling sayu je. 
Clasiccccc...
Tgh2 aku berlari ni aku terserempak dgn bini aku. Dia pon enjoy je aku tgk. Beehenti amek gambar and talking to other runners. Dia agak terkejut sbb aku kebelakang sgt. Aku pon story la pasal "kesesatan" yg berlaku. So aku xborak lama sbb misi nak kejar at least sorg dua kat dpn. At CP1 alhamdulillah aku manage tangkap satu group 50KM. Masa ni aku tgk dpa dah start leasure. Amek gambar all the way. 
At starting line..
So aku follow group ni. Masa kat ladang tebu aku potong depa and continue my journey dgn satu untie dari Thai. All the way aku xface any problem. At CP3 aku jumpa Aini and Kim Lai. Aini face problem dgn kaki dia but i can see she still strong. Aku just enjoy the run. At last water station aku tgk jam aku dah show 50KM but tanda2 penghujung jalan masih xda. 
Amek mood.. serabai je berbulu kat muka..
Aku just keep running and meet Aini and Kim Lai nearly to finishing line. Laju dpa ni walaupon sakit. Aku reach finishing in 9hours 19minutes with 54KM. Klu tolak kesesatan yg ada aku patut reach there at 8jam sengah or maybe laju lagi sbb semangat berlari dalam kumpulan dia lain skit dari lari sorang2. 
She meet her mentor.. 
Sampai finishing, Suzie tgh tunggu aku. Dia buat 4jam for 25KM in leasure run.  Zinov and Mun pon clock a good timing for this event and aku bangga dgn depa ni. Humble and sempoi. 


Post 
Seriusly aku xface any problem in this game. Antara perkara menarik yg aku nak share 
peace..

1. 1st time buat ultra mileage dgn minimalist. Xda sakit2, cramp, lecet, bengkak2 etc. Aku rasa aku dah syok dgn minimalist ni and ada harapan road race pon aku pakai minimalist. 
2. 1st time aku sampai finishing xrasa penat. Mood berbunga je sampai finishing. Siap poco2 kat finishing lagi. Rasa aku xpush to maximum kot. Sibuk enjoy the scenery. 
3. Antara honeymoon yg paling terkesan pada aku sbb smuanya fun kat Thailand ni. 
4. Makanan agak menjadi issue but we try sehabis baik tuk dptkan yg boleh dimakan. 
5. Cuaca amat cantik, mendong sepanjang hari and sejuk. Mmg sesuai untuk berlari jauh2 ni 
6. Anjing byk giler. Boleh kata tiap rumah yg aku lalu ada anjing and some tu mmg ganas la rupa dia. Aku klu anjing comel2 ni mmg suka la, tapi klu dah saiz org tu aku rasa anjing sendiri pon takut. So ada few area yg aku xdpt nak lari sbb agak kuchalana dgn anjing2 ni. Ada tu menyalak2 kat kaki + angkat2 ekor lagi. Mmg kecut perut jugak la. 
Running with LOVE...

Stakat ni xda tanda menyesal lagi tuk run TNF100 Thai ni. Insyallah ada umur kami akan muncul lagi tahun depan. 

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :