Pages

Mt Nuang Lagi Dan Lagi

Rajin renjer2 kat sini berkarya..

Last week aku sibuk dgn LSD dkt Black Water and become a volunteer in Malakoff. Aku xsempat nak publish story about that game. Simpan je la entry tu, later ada mood aku publish. This week plan asal aku nak buat few backtoback to feel some elevation gain. 

So aku decide hike Mt Nuang on Christmas. Lps kira2 balik dgn workload yg aku ada tuk year end ni, aku kne tarik awal event ni sbb takut opis call aku. So aku naik on saturday. Nak jadi hal kawan2 lain pon ada event on saturday, so yg confirm naik aku and Zinov je. Aku sendiri tuk sepanjang minggu agak sibuk dgn issue Hong Kong which dalam process bawak keluar data centre dpa dari MY ke HK. Patut aku ada kat HK sampai year end, tapi aku mtk work from Cyber je. Mls nak pening2 else kelam kabut aku nanti dgn hal game, hal anak2 nak masuk skolah, so better kat Cyber je. 
1st time Zinov main track ni..
Tu dia.. lubuk buaya..
So pagi tu seawal 6.30am Zinov dah sampai umah aku. Kmi sarapan dlu and start perjalanan kami at 8.30am tajam. Plan asal kmi nak jalan je, sbb mmg nak enjoy elevation. But kmi boring plak jadinya, so for 1st 5KM nak ke Lolo tu kami berlari for any straight and turun bukit. Klu climb kmi fast walk. Track pecah rabak. At some place xboleh nak lalu pon sbb berlumpur dan lecah yg amat teruk. This due to heavy rain almost tiap2 hari. 

So far ada dalam 30 org yg register naik and on top of us ada satu team lagi yg nak ke peak. Lelain smua hat Pacat je. So we just go easy all the way the route. Timing agak baik which we clock very fast move for each camp which as a target. Nak jadi hal masa nak sampai ke Pacat, opis call aku. Siut betul, mmg kacau masa and mood aku. Some issue dgn branch MY. So aku kne instruct shahrul to look at this. Nak jadi lagi ngarut, bos aku call aku. Nak jadi lagi best, coverage mcm haram dalam hutan tu + batery handphone aku dah nyawa2 ikan. 
At Kem Pacat

All the way to peak..
Luckly last msg yg aku send ke Shahrul dia tau apa nak buat, cuma part bos aku, aku xdpt nak layan dia sbb batery aku terus kong. So all the way trip ni hati aku xsng langsung. Nak patah balik dah separuh perjalanan. Lagi pon aku patut xkerja hari tu sbb aku dah pasang kaki tuk support. Probably some big issue so big bos trus cari aku. So dalam hati mmg xbest rsa slagi aku xberckp habis2 dgn big bos aku ni. 

So bila reach Pacat, kmi xrehat lama and teruskan perjalanan. Dari Pacat ke Kem Pengasih perjalanan agak perlahan due to byk pokok tumbang dan keadaan track yg licin. Then dari Kem Pengasih ke peak pon slow due tu jln yg berlopak dan berbatu. Kmi reach peak at 12.30pm. Ngam2 4 hours. Aku buang byk masa tuk intertain kes opis tadi. Siut betul. Kmi meet a group dari sunway yg naik dari Janda Baik. Kata depa track Janda Baik clear dan 50% lbh mudah dari Pangsoon. Jarak sehala 8KM. 
At the peak.. muka atak senyum..
So aku n Zinov dah berkira2, klu naik Pangson ke peak take 12KM, turun ke Janda Baik akan jadi 20KM, klu patah balik ke Pangson so akan jd 40KM + elevation gain akan jadi lebih dari 3000++ WOWWWWW... We plan to do this next year insyallah. Kmi xrehat lama, lagi pon keadaan kami masih ok. Xda sakit2 dan masih bersemangat yg tinggi. We make a move down lps refuel. Lps Pengasih kmi jumpa satu group yg kata nak naik sampai ke peak tu. Masa tu dah dkt jam 2pm. So aku advise they all tuk patah balik. Sbb dah lwt sgt. Futher dorg buat daytrip so xpyh nak siksa diri. Later boleh repeat. 

Masa turun ni hujan turun renyai2. Aku jatuh few times and the worst aku jatuh tersembam for the 1st time sepanjang aku berlari n hiking ni. Nak jadi lagi best, terus cramp peha aku. Ni xda cramp main2 punya, tangkap tang peha. Mmmg sedapppp. Aku layan kejap kesakitan tu. Giler stim. Hahahaha. Zinov duk kelam kabut tanya aku ok x.. Actually aku ok je, cuma dah nak cramp + bukan slalu so layankan kejap. 
Habis kasut baru color kuning tu..
Zinov kasi aku pinjam sebelah Quad compressport dia and it really help. Kmi teruskan perjalanan, kmi just enjoy je. Fast walk all the way. Meet more group lepas dari Lolo which aku rasa dpa nak camping kot. All the way ke parking we make +-8 hours. Faster then my 1st trip dlu which is +-11 hours. No injury except lecet skit2. Sampai parking aku terus charge HP aku n make a call to my bos. Dia membebel mcm2, pompuan la katakan + baru masuk. Finally baru aku tau actually xda issue apa pon, cuma dia ni yg xpaham pasal business flow. Xpa la, salah aku, so aku telan je la. 
En Zul dpt tatoo sauh lps operation
Lps bersihkan diri, we make a move ke rumah En Zul plak. Tgk keadaan dia lps bedah lutut dia. So far he is doing good and we will ready after 6 month rest. Lps ni kmi ingat nak masuk relay triatlon plak. Suh En zul main basikal or swim je lps ni. Ada gak dia mende nak buat. 

More to come, next week will be my last event for 2012. MR25.. xtau apa nasib. 

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

eezard_vazz said...

UltrArMan perghh misi turun naik Pangsun - Nuang - Janda Baik - Nuang - Pangsun tuhh bunyi sgt menarik... Konpom nak join nanti... Tuh mmg kena grak awal2 tuh, mahu 14jam++ nih... Hehee...

Aku xpenah lagik naik Nuang lg nih... Nak train utk TMBT thn dpn nih... Hehee

kuchalana said...

EZad.. ko leh tgk jadual FB team kmi.. Team PACat Adventure.. jadual hiking for half year dah kuar..