Pages

Hiking - Mt Datuk Revisit 2012

Muka fresh sblum bergerak..
Secara kasar naik Mt datuk ni xda dalam list aku tahun ni. Patut minggu ni aku buat some very longgggg run dkt Bukit Aman. Tpi last minute changed decision sbb

1. There is request dari kawan2 yg naik Mt Irau ritu.
2. There is request dari kawan2 aku yg sedang berhempas pulas dgn program Biggest Loses yg dpa arrange kat office.
3. Some gathering between ibu2 dalam Team PACat
4. Adik aku Farah mati2 nak naik and nak sampai jugak ke peak which dia pon dalam program kurangkan berat badan.

So aku pon changed plan and bawak dpa ni ke Mt Datuk. Anyway, dari list aku sepatutnya ada dalam 20 org yg akan turun but last minute cuma 10 orang je yg muncul but it still ok sbb 10 org pon dah kira ramai. So 2 org dari Prudential (Alam and Kamar), 4 org dari Bangi (aku, Suzie, Zinov and Farah) dan 4 org dari Shah Alam (Syam, Mimi, Sharif and wife).

1st climb.. muntah..
Anyway aku meet new friend bro Sharif dan wife. Dia ni silent reader blog aku dan kmi just communicate melalui email je. Dia ni giler main trail but xda kaki, so insyallah lps ni dia akan dikerapkan untuk bersama kami dalam meredah trail. He did Climbathon this year in cutoff time. Dasatttt.. keepidup bro.. lps ni upgrade skit for more challenge in endurance.. Wife dia pon runners which so far main half marathon. Serius i like to see all this husband and wife yg mempunyai minat yg sama expecially in running or endurance.

Model tali kasut..
Kmi sampai kaki gunung agak kesiangan due to team dari Pru yg sesat. So we meetup again kat tol senawang. They use GPS (Gerenti Punya Sesat) and it takes them ikut LEKAS Highway rather then PLUS Utara Selatan. So kmi memulkan pendakian agak lewat. Anyway, there is few new rules klu nak naik Mt Datuk kesan dari kes minggu lepas which ada yg kne sambar petir kat peak.

1. Ada breifing dari renjer klu datang dgn big group.
2. Now dah ada renjer yg jaga kat peak. Klu hujan, awan mendung atau lebih dari 2PM dia akan tutup peak and kita boleh naik had camping site je.
3. Now by 2pm smua kne turun bawah, xda yg boleh melepak or camping atas tu.
4. Nak sambung naik Mt Rembau and Mt Gagak kne amek guide and diwajibkan trip 2 hari 1 malam. Aku dah tanya klu nak runners nak lari, dpa xlalu nak kejar so kne ikut rules dpa. Now dari peak Mt Datuk ke Mt Rembau, simple pace amek 45 minit and dari Mt Rembau ke Mt Gagak pon amek 45 minit simple pace. So klu runners aku rasa boleh buat dalam 3 jam max untuk 3 gunung skali jalan kat sini.

So masa kmi naik ada dalam 100++ orang yg dah naik dulu dari kami. It not fun sbb peak sure crowded, trail sure lunyai dan kotor. So kmi pecah pada 2 kumpulan. Kumpulan 1 which yg laju aku suh jalan dlu. Dan aku hold dalam kumpulan 2 untuk team dari Pru and adik aku. Seriusly yg 1st timer mmg excited giler. They just go slow until middle area sblum kem runtuh. Alam pitam. Muka dia pucat giler. Masa ni aku suh dia berenti lama skit. Yg lelain aku suh jalan dlu in 2nd group.
Farah adik aku made it.. no turning back.. sblah, kakak ipar yg setia  mengetuk dari belakang...
Lps 5 minit keadaan dia xberubah and still dizzy, so aku push dia turun. Aku xnak ada injury or penyiksaan diri untuk badan yg xboleh terima penyiksaan. So aku mtk Suzi jadi sweeper tuk group aku and aku sendiri eskot alam ke base. Aku just inform Suzi aku akan kejar dpa nanti. So perlahan2 aku bawak dia turun. Masa ni dia masih pening2 so kmi benti banyak kli. Aku xleh nak biar dia turun sendiri, takut dia jatuh or pengsan mana2. Sampai base aku suh dia tido je dalam kete. Actually alam ni agak fit, dia ni pakistani dan mmg kaki sukan. Mende yg dia learn is, kne cukup tido dan rehat at least few days sblum activity mcm ni. Dia duk layan movie and tdo lambat tiap2 malam so ini la hadiah dia.

Budak opis aku tanya.. budak baju kelabu tu xda jantung ke?
So aku kne patah balik tuk kejar last group. Aku berlari all the way sampai pondok runtuh. Tgh dpa xda dah. So aku keep run sampai jumpa dpa half way sblum sampai ke peak. Tgk Farah still in mood and semangat yg tinggi. Kamar dah hilang which aku percaya dia dah sampai ke peak dgn 1st group. Dasat budak ni. 1st timer tapi cool.. 1st group reach the peak more or less 1 hour ++. Kmi 2nd group close to 2 hours. So Kamar and Farah manage to get there as 1st timer in hiking.
At camp site.. muka belum insaf..
Kmi xlama kat peak sbb renjer dah tutup peak due tu cuaca dah mula gelap. So lps refuel, we make a move down. Masa ni zinov lead the pek and lelain ikut dari blakang. Aku dgr dia berlumba dgn Sharif, korang saje je kan, mentang2 la aku jadi sweeper. Xclimbathon la mcm ni. So aku menjalankan tangujwb aku mcm biasa. Kli ni aku sapu (sweeper) smua yg aku jumpa all the way. Expecially few group budak2 yg obes yg ditinggalkan kumpulan dpa. Kejam diorang ni. Organiser mana tah dpa ni, patut dpa xleh tinggalkan budak2 obes ni. Takut jatuh ke, pitam ke, pengsan ke. Kne ada at least sorang yg follow. So sbb dah xda org, aku sapu smua bawak turun.
Arif and wife.. 

Sham and Mimi..
Dpa naik lenggang je, dgn air xda, makan xda. Hatta pakai pon xproper. So pada aku mmg kje bunuh diri je. All the way aku kasi input skit pasal smua ni at least kasi dpa semangat skit tuk improve next trip. Aku kasi dpa minum air yg aku bwk and keep encourage them. Serius smgt dpa amat tinggi. Tpi xda ilmu. So they manage to reach the base. Kamar awal2 dah hilang sbb aku yakin dia boleh sampai bawah. Lps pondok runtuh hujan mencurah2 turun. Keadaan amat licin. Farah cramp kat sini. So masa ni mental dia dah down. Aku pon psiko je, kasi air garam kata lps dia minum confirm terus baik. It work, dia ok lps tu sampai bawah. Actually air garam tu amek 30 minit jugak nak berkesan but at this point psikologi kne dimainkan dgn betul. Bukan sng nak bawak big group with big size people.

Buddy from office.. Alam and Kamar..
So they manage to reach the base dgn jayanya. Farah hilang cramp, budak2 yg aku sapu kebawah smua ucap terima kasih berkali2. So aku rasa this trip memberikan kelainan yg amat sgt.

1. 2 loop naik turun untuk aku which manage to chase the last group.
2. Sweeper naik dan turun yg maha sabar.
3. Manage to bring up 2 overweight ppl to the peak and down with minimum problem.
4. Not only encourage my team also manage to encoureage smua yg overweight tuk naik dan turun.

More to come for me in December. So hooyahhhh.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

5 comments :

KAM said...

Terbaek!

Zulkiflee Zainal said...

next trip wajibkan tiap2 org bwk beg plastik pulak.. kasi pungut semua sampah...

so amacam jadi sweeper? best kan?
hahaha

Unknown said...

Sweeper adalah termasuk daripada golongan org2 yg sabar...

eezard_vazz said...

Cayalaa abg sweeper yang berdedikasi tinggi n penuh sabar dlm dada... =D Aku xpenah lagik bpeluang naik Gunung Datuk nih, nak join gak la, mmg xda kaki...

kuchalana said...

Kam - mmg terbaekkk..

En Zul - xpyh kutip kat Datuk ni.. fee dahnaik RM5.. better campak sampah byk2.. sweeper? trip GBB lg teruk.. dkt 30 orang bang.. and aku kne sapu smua turun..

unknwon- tau xpa..

EZard - jom skali ikut trip kami.. jadual trip ada dalam FB. Team PACat Adventure... sbulan skali.. daytrip..