Pages

Hiking Mt Irau (Revisit)

Team PAcat and Shin- Etsu Team di base
Expidisi kali ni adalah ulangan dari expidisi yg gagal tahun lepas. Tahun lepas kmi naik dan xjumpa peak. Disebabkan kurang maklumat, keadaan fitness yg hampeh dan keadaan cuaca. Kmi gagal jumpa puncak. So kmi simpan plan tuk cari peak dia oneday and it happen last weekend.

Plan asal, this is reunion trip which involve all couple in Pacat Adventure Team. Aku n Suzi, En Zul n Amy dan Sham n Mimi. But last minute, anak dara aku ada graduation tadika dia, lps tu Mimi pon bla belir nak pi. En Zul sendiri koyak lutut dan perlukan rehat so dia pon xdpt nak naik. En Zul pon dah boked apartment, so patut kami ada gathering for this but smua terpaksa dicancel. On top of this, Sham ada bawak 4 org opismate dia, so aku perlu kotakan janji aku tuk bwk dpa. Jadi the trip is on. Suzie akan intertain Aida and aku akan balas bawak dpa berjalan on Sunday.

So awal lagi kami dah bergerak but we still reach Brinchang agak lewat. At 11am, kmi dah siap2 tuk naik. Kmi naik berenam. 4 org kawan Sham which totally new comer in outdoor but some of them ada main MTB. So expectation kmi akan naik in 3 hours and turun in 3 hours. Aku tgk platform yg ada dkt base track dah cantik dan jalan pon clear. Pada yg xtau, kmi start kat base ni kmi dah berada di puncak Mt Brinchang. So kmi mmg dah tinggi, dari situ kami bergerak ke Mt Irau.

Jarak dari base ke peak is 2.3KM dan jarak keseluruhan dalam 4.6KM. So serius we all enjoy the view. Sini pokok2 dia diseliputi lumut. Serius mcm citer Lord Of The Ring. Bdk2 ni stop byk kali  tuk amek gambar. So far dpa xda face apa2 problem. Smua masih bersemangat. We reach anak irau ngam2 2 jam dan another 30minit ke peak. Masa ni kmi manage tuk potong satu group dari Putrajaya. Masa sampai tmpt yg kmi u turn last year, aku dah aspect peak dah dkt and it true, it about 15 minit dari situ.

Kmi rehat dalam 30 minit, refuel dan amek2 gambo dan terus kmi bergerak turun. Masa naik td, aku jadi sweeper and Sham lead the way. Masa turun aku lead and Sham sweeper. Masa sampai anak irau, cuma 3 org dgn aku. Sham sangkut dgn 2 org lagi. Masa ni hujan dah turun. Bila sorg sampai dari group sham, aku decide tuk teruskan perjalanan. Sbb, sejuk dan aku xnak sangkut dalam hujan yg makin lebat. Masa ni sorg ja yg nak ikut aku and lelain nak tunggu Sham. So aku ok je sbb aku yakin Sham is a good sweeper.

So aku gerak terus turun. Masa ni hujan makin lebat. Track dah jadi anak sungai. Dgn sejuk, dgn lapar. So aku just berhenti skejap2 tuk lps lelah sahabat yg ikut aku. We reach base dalam 5 lbh. Masa ni hujan dia lebat giler. Seriusly aku xpenat dan xrasa apa2. Just sejuk, itu je. Masa berjalan dan closed to 6pm Sham n the group xsampai2. Aku dah mula risau sbb hujan makin lebat dan cuaca dah gelap. Masa ni few time aku naik ke platform tok cari klu2 ada tanda2 dpa dah sampai.
Signboard pentipu..

Lord Of The Ring..

Peak with team dari Putrajaya
At 7pm, group putrajaya sampai. Dri maklumat dpa group Sham jauh kebelakang. Dalam sejam estimation dorg. Sudah, aku aspect sure ada yg injured. So aku msg Sham tuk keep moving, pakai headlamp and make sure xmiss dari marking merah putih. Just make sure group bergerak dalam kumpulan dan jgn berhenti lama2. By 9pm xsampai aku call resque. Aku ada terfikir tuk turut dpa but it really dark. So xnak aku plak yg hilang nanti. Luckly at 7.30pm dpa smpai. Aku punya release masa ni. Else kne menjawab aku dgn bini2 dpa ni nanti.
Yeahhhh..

Sayup ja kat bawah nun..

This is for En Zul..
Mlm tu kmi terus shoot balik KL sbb aku kne keje malam tu. Anyway, aku yakin this is a great experiance pada kawan2 aku ni. 1st time dah naik gunung tinggi dan sampai pon dah gelap. So it should be a good memory. Salute aku pada Sham yg dpt bwk dpa keluar dan dpt handle kerenah group. Sweeper ni kne byk sabar and xleh panik sgt else habis sesat or ada yg kantoi keluar. Now they ask for more.So insyallah aku akan arrange lagi trip tuk dpa lps ni.

So trip cari signboard ke peak berjaya for this edition.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :