Pages

Race Report - The North Face 100 SG 2012



Yup i am done with this event. Alhamdulillah. Itulah kata2 terbaik yg aku boleh bagi lps aku sampai kat finishing line. Serius it not as easy as what we can think about. Actually this is one of must do event untuk aku tahun ni. The North Face 100 SG (TNFSG) is part of TNF series in Asia. SG yg paling dkt untuk aku cuba compare dgn region lain which is Thailand, Filipina, Taiwan, Jepun, China and Australia.
With Hong Kong Contingent masa amek bip.. they all ingat kmi dari Siam
So aku pon terregister untuk kategori 50KM. This event totally berlari dalam hutan and klu ada jalanraya pon it minimum. Secara dasar aku mmg lbh berminat berlari in trail dari road run. So i have confident to finish this game at least with minimum issue. Klu diikutkan berlari trail ni lagi penat dari jalanraya, some say trail run is double dia punya penat dari jalanraya but pada aku it subjective to trail/road condition, cuaca, organizer dan keadaan pelari pada sesuatu event. So it totally subjective.
With Malaysian 100KM runners and The Freak SG
Secara keseluruhan aku dpt maklumat yg SG series adalah antara yg tersukar dalam byk2 series yg hampir dgn Malaysia. Mengikut sejarah peratusan yg xhabis amat tinggi. Klu ada yg habis pon ramai yg akan kata the route is tough. Dari review aku on some of the blog, kebanyakan star previously pon almost kantoi dan ada yg kantoi. Bak kata sorg sahabat.. "U can see a lot of grown man crying at finishing line in this event".. So dalam hati.. aku berserah pada kehendak ALLAH seadanya..

Aku bergerak ke SG on Thursday tgh malam dgn Crazy Ray. Kmi amek bas dari TBS direct ke SG. We did reach SG very early. Kmi sampai kat Java Street at 4am. So aku n Ray bergerak ke Mesjid Hajjah Fatimah yg berada betul2 satu block dari jalan ni. Kmi bersihkan diri dan beriktikaf sekejap sementara nak tunggu subuh. Masa ni mata mmg liplapliplap le sbb ngantuk sgt. Lps subuh aku n Ray tido sekejap kat kaki lima mesjid smntara nak tunggu jam 10am tuk amek bip.
The Freak SG
Serius aku puji kariah mesjid ni. Mesjid awal2 lagi dah bukak satu hal, lps tu dpa xusik kmi pon pagi tu sdgkan dpa sibuk bentang sejadah tuk jumaat tghhari tu. Tinggal ruang tmpt aku baring je xda sejadah klu nak compare dpa dah cover satu mesjid. Klu mesjid kat KL sure kmi dah kne halau punya. Aku bangun dkt jam 10am, Ray dah siap2 awal. Futher siak2 situ peramah, siap keluar lawak Sarip Dol lagi dgn kami. Lps bersihkan diri we make a move to Marina Squere tuk collect bip. We meet a team dari HongKong. Masa ni dpa ingat kami dari Thailand. So kmi layankan je. Siap amek2 gambo lagi, serius meriah.

Then kmi layan makan2 n lpk2 dlu cari barang tuk event pulak. Dkt nak petang baru kmi sampai ke Macrichie (MR) which venue tuk event ni. Anyway, kmi xda amek hotel or hostel. Kmi plan komando je tido kat gazibo MR. Kat sini ada bilik air, ada kedai halal dan yg paling penting dkt dgn venue. Kmi just jamak apa yg patut sbb awal2 dah niat musafir, reload dan tido. Nasib kami baik sbb gazibo ni tertutup dgn pokok2 renek jd xda la obious sgt mcm homeless. 
Hotel MR..
By 10PM Crazy Ray dah siap sbb 100KM akan jalan at 11PM. Kategory aku jalan at 6.45am the next morning. Aku duk menunggu Cikgu Psiko xsampai2 jugak dia dari JB. Dia akan lari 50KM gak sok paginya. So kmi jalan dlu ke starting line. Meet familiar faces (Yim, geng2 freak etc). Serius the environemnt mmg warm. Suka aku tgk all this 100KM runner, very cool. At this moment, Cikgu Psiko smpi and ngam2 100KM flag-off. Kmi balik ke gazibo and tdo. Nak jadi citer at 2am tah mana datang a group of ppl. Smua melayu lelaki and perempuan dalam 20 org. They make noise dkt area kmi tdo. Aku mls nak melayan so aku ignore je. Asal jgn dpa usik aku sudah. Cikgu Psiko xleh tdo and complain the next day dgn kerenah budak2 tu.
Tgh layan Abg Yim.. kasi mood skit..
At 4.45am aku dah bangun and bersiap. Layan subuh and terus ke starting line. Serius aku nervouse sbb this is the longers trail run yg pernah aku buat and so called official trail event. As usual meet new friend and familiar faces. Kontigen dari Malaysia agak ramai kali ni. For 50KM, kategory ni ada ramai yg masuk secara keseluruhan berbeza dgn 100KM yg ada xsampai 50 org. We flag ngam2 at 6.45am.

From 0 - 10KM
Aku just go slow at this moment. Trail pon agak cantik lagi. Kurang batu and manageble at this moment. Badan pon masih sedap lagi. Aku just enjoy the view and crowd. Mood pon masih sedap dan aku xface byk issue. Timing pon sedap2 mcm dalam rancangan which pace 8-9 minit/KM.

From 10KM - 24.4KM
Aku xface byk issue jugak at this moment cuma cuaca agak kejam masa ni. Sblum sampai ke Mandai, aku rasa dalam 4KM lagi kmi ada lalu satu area berbukit yg agak boring. Area ni xda pokok so dgn kepala botak, it really killing me. Aku just go slow and steady. Aku keep monitor timing and pace aku supaya xtersasar dari target. Aku plan sampai CP1 which at 24.4KM at 4hours. So aku sampai a slight before 4 hours. Kat sini aku meet Kash. Serius aku duk baca blog dia ja slama ni and now know her personaly. Dia bukak kedai runcit and dpt le minum coke and buah2. Serius aku lapar giler masa ni. Thanks Kash, jasa anda dikenang.
Another komando of the day.. Cikgu Psiko.. ini budak mayak laju.. Sikit hali dia ada kejar itu Ahmad Lamcanak.
From 24.4KM - 31.4KM
Then masa ni aku xrefuel apa2 pon kat beg aku sbb aku aspect next 6KM would be the same mcm route dkt area xda pokok tadi. Ada la bekal dalam 5..6 sedut air lagi. Seriusly it more worst then what i can aspect. I can say there is 4 or 5 hills yg lbh kurang Steroid Hill kat FRIM. Dgn matahari atas kepala. Xda angin. Xda org lalu lalang. Aku terus down masa ni. Depan aku xda org, blakang aku xda org. Masa ni aku dah rasa nak nagis pon ada. Masa ni la baru rasa sakit kat kaki which dah mula blister. Masa ni la datang cramp kat peha and keting. Masa ni la air habis. Masa ni la cuaca panas giler2. Masa ni la aku rasa aku nak balik and duduk dpn TV layan astro. Masa ni la aku teringat anak2 aku n bini aku tgh masak n makan apa.

Serius mind aku jadi kuchalana masa ni. But kaki aku terus dgn slow run. Kepala kat lain tapi badan terus berlari. Sampai la ke satu pondok kat bawah satu kaki bukit. Aku duduk and take 5. Layan blues. Dalam kepale, patut ke aku DNF. Aku tgk Yim and Ray dah masuk 2 loop dpa boleh relax je. Aku yakin they know how to handle their mind. Aku dah sejauh ni. Xkan aku nak mengalah. Masa ni fikiran aku kosong.
Muka paksa senyum.. meleleh kuar air hotak.. panassssss..
Out off sudden aku dgr wisel and suara org ramai gelak2. Rupanya Mohan and his group sampai. Sekelip mata aku nampak cahaya. Terus aku  bukak beg and treat blister aku. Tampal plaster tebal2 kat jari yg melecet and aku plan tuk ikut group Mohan. Secara jujur aku ckp ngan Mohan aku dah xberdaya. Otak aku dah xleh berfungsi dgn baik. Dia gelak je and ask me to join his group. Rules is simple, laju ke slow ke make sure berkumpul kat waterstation or CP. So aku just follow them. Aku kenal dgn Jennifer, winnie and satu mato2 ni. They keep melawak, talking, walk and run. Serius hilang segala dalam kepala aku. Aku manage to survive Mandai up to the CP1 again. Masa ni aku ada 3jam 45m lagi for the next 18KM.

From 32KM - 42KM
Aku rasa aku xdpt nak meet the cutoff which aku kne sampai by 7hours dkt next CP which 10KM away. Aku ada 1jam 45m untuk 10KM. Dgn kaki melecet, cuaca dan kepenatan. Masa ni Mohan approach aku to relax and enjoy the run. Just make sure free my mind  before we really want to run again. So aku just keep running with Jennifer. Bila penat or sakit aku buat fast walk. But we not stop. Method Mohan mmg berjaya ubah mind set aku. It no harm tuk rehat kejap and talk with others. As far we can free our mind and we will get 2nd air to boost again.
Dgn  Corporate Athlete.. dpa ni tiap2 tahun mai..
We manage sampai the next CP at 1.48PM. Which lbh 3 minit dari cut off to this CP. Masa ni aku duk pki boleh ke kami sampai at 3.45pm in remaining 2 hours for 8KM. Sbb masa ni masing2 dah nmpak semput. Again we take our own sweet time dkt last CP ni. Masa bergerak we meet the satu runner yg buat 100KM. So Mohan stuck dgn dia + with others in the group. Masa ni aku ada angin lagi so aku plan to move a bit faster dgn uncle mato2.

From 42KM - 50KM
At this point uncle mato2 keep encourage aku tu move and not stop for long. So aku hentam berlari dgn dia all the way. Masa ni mcm2 dalam kepala aku. Aku rasa 8KM yg cukup panjang dalam hidup aku. Bila jumpa bukit we did speedwalk and turun bukit we run mcm kne kejar hantu. Masa ni xda istilah blister, bengkak kaki, sakit jiwa or sakit hati. Aku nak habiskan and hope sampai during cutoff. Futher aku lapar giler masa ni. AKu perlukan solid food. Sampai padang golf uncle mato2 terus suh aku pace dia. Dia kat dpn and aku polo kat blakang. We did well sampai la about 1KM to finishing. Uncle mato2 bukak langkah n tinggalkan aku. Dia xckp pon dah dkt cuma aku dah dgr bunyik kenderaan disebalik hutan. So aku expect we are close.

Futher MR runner yg aku jumpa smua encourage aku to move on sbb dpa kata dah dkt sgt. So about 400meter aku keluar dari kawasan hutan dan aku dah dgr suara dari stage. Masa ni tuhan ja tau how release i am. Masa ni menitik gak air mata sbb aku dah terfikir nasi lauk ayam kat kedai makan MR. Serius lapar. Ppl all the way in 600meter smua clap and makin berjurai2 air mata aku kuar. Serius sedih, happy n mcm2. Sampai finishing aku tgk jam 9j5m. Just lbh 5 minit dari cutoff time. Ok la tu. Klu org lain masuk 2..3 kali baru dpt habiskan. Some masuk byk kali pon lbh cutoff time. Pada aku at this point it not really about  the timing, but how we handle our mind and emosional to finish it.
I did it..
Uncle mato2 keep peluk2 aku n encourage aku lagi lps dpt medal. Aku dah xsedih masa ni sbb aku dah nampak dia makan aiskrim. So aku terus cari makan. Aku hentam aiskrim sampai 8 batang, limau sebijik, sandwich, pisang and air. Serius lapar, at the same time aku duk tunggu Mohan and lain2 dalam kumpulan kmi. Dpa sampai about 30 minit lps tu.

Overall, aku puas dgn sakit yg aku cari sendiri. Serius, the satisfaction is different. 1st person aku update lps sampai finishing is my wife Suzi. She is my number one fan and dia patut jadi org pertama yg tau aku sampai dgn selamat. Mungkin aku xlaju mcm org lain but alhamdulillah aku manage to finished it and best part i learn a lot in 4 hours from the man that already run 166 marathon worldwide.  Gilak and priceless.

So, insaf? Rasanya aku perlu lbh byk 50KM in trail baru aku berani nak try 100KM and i blve i need more ilmu to handle things in ultra. Aku percaya ALLAH dah tentukan yg terbaik tuk aku.

Ole.

* Uncle Mato2 is Tejinda Peh (as name in FB) and he is mato2 in SG.
* Picture taken from several people. Credit to them.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

7 comments :

Khairul said...

Congrats!.Tabik springlah!!

June Malik said...

feat after feat, you are unstoppable .. congrats again .. but do take care, jangan overdo eh?

Zaki O said...

Tahniah bro!

RaYzeef said...

congrats dust dust!
Bukan senangkan TNF SG? Be proud, stand tall now u conquered 50km of TNF especially with killer Mandai area.
Siapa cakap aku dgn yim tak nangis, lepas Mandai kami nangis ramai2 depan Kash..hehe.
More to come bro, especially our project 2014 :)

kuchalana said...

KA.. u are part of this insanity..

KJ.. thanks kak.. insyallah.. so far i still listen to my body..

Jaki.. Tq bro..

Ray.. thanks bro.. the best trip so far.. aku percaya setiap 1st time mmg myakitkan.. dustttttt

Kam said...

Hi there,

Congratulations on the great work!

50km tu bukan dekat.

My stomach hurts from just thinking about the distance.

What an inspiring story and thank you for sharing your experience.

Well done! :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.