Pages

Post - Craze Ultra and Mt Kinabalu

Tu bateri dah charged penuh tu,. bersilau2 dada..
Currently aku xmenghadapi sbrg masalah pada mental or fizikal selepas melalui satu fasa ketegaran dalam dunia endurance yg aku pilih. So far recovery berjalan dgn begitu baik skali untuk setiap event yg aku pergi dalam 2 minggu ni. Mmg ada sengal dan keletihan tapi aku yakin dgn proper recovery akan membantu untuk aku lbh bersedia untuk next event.

Lps Craze aku dpt byk feedback dari kawan2 tentang event ni. Ada yg memuji, menggalak, yg nak aku jadi mentor pon ada hatta ramai yg mencaci pon ada. Actually aku xamek port sgt la sbb aku berlari bukan untuk sesapa. Untuk kepuasan diri aku sendiri, so in whatever it takes aku xberapa kesah sgt pasal mulut org. Yup, aku dpt no 53 dari 56 org yg menghabiskan event ni dan 53 org dari 81 org yg muncul means 25 org DNF which hampir 30% dari keseluruhan yg berlari. Timing aku 28jam 40minit which masa yg xdpt diterima oleh sesapa pon (sma ada yg memuji atau yg mengeji). Adil skit pada aku la, aku baru setahun setengah berlari, no harm to try right? There is a lot of space to improve.. Insyallah.. bg la semangat skit..

As apa yg aku plan xjadi mcm yg aku nak, so the last choice yg aku ada is to finish it walau apa pon yg jadi. Dan kawan2 aku berkorban untuk bersama aku sepanjang 29jam walaupon aku tau dpa boleh habiskan lbh awal dari aku. Aku xpaksa but i blve that is friendship all about. Aku rasa lbh baik untuk menghargai org yg boleh susah dan senang bersama dalam keadaan yg betul2 terdesak. Mental, fizikal jadi taruhan dan persahabatan. Serius, aku sure akan sebak bila teringat keadaan kami masa tu + semangat juang dan kesetiaan yg ada. Korang ada sahabat2 yg nak sama2 dgn korg masa susah senang? Tepuk dada tanya iman. Serius aku hargai kawan2 aku tu encik2 superfriend. It not only about the medal, the finisher T, the proud and pride.. it about what we are inside. Yup.. what we are inside..

Balik Craze.. aku terus pi kedai urut siam and amek ubat bengkak kat klinik. In 1 day lps urut smua bengkak susut but ngalir air mata la jugak kne picit ngan acik siam tu. 1jam sengah tuk satu kaki ja dia picit. Betul2 punya realligment dia bikin. After 2 days aku dah boleh melompat and 4rd day aku dah ada kat Mt Kinabalu. .

Main issue kat sini is cuaca dan latitude. Interm of fitness and fizikal, smua in top condition. Again friendship is everything here. We keep encourage each other walaupon ada yg menagis cause by pain and latitude issue. Xda malu, xda kata2 nista sbb pada aku kita manusia dan its normal. Failure is normal, pain is normal, penat is normal, mandom is normal, happy is normal. Klu kita xda all this kind of sence then we are not normal. Binatang pon menagis. Org yg paling berjaya dalam dunia pon smua pernah melalui process kegagalan. So xkan xsampai peak kinabalu kita nak kutuk and ngata kawan kita mcm2. Masing2 ada hari masing2 so be positive in life. Alhamdulillah super friend yg ada disekeliling aku mmg berhati waja.. SALUTE...

So all backtoback dan ilmu yg aku dpt dari kawan2 dalam dunia larian ni byk membantu untuk aku sustain in this 7 days backtoback. It not easy, but smua tu dtg dari ilmu dan kemahuan. So next to come is TNF SG 50KM. Aku xda buat apa2 latihan pon sbb to much backtoback dalam 3 bulan ni. Target tuk kejar cutoff time je. Klu aku gagal, xbermakna aku akan mengalah. Yg penting aku akan cuba, xkisah la klu aku perlu bertongkat pon. Bukan mudah untuk membuat langkah pertama dan aku sentiasa belajar dari setiap kegagalan dalam hidup aku.

Manusia yg sentiasa menang xkan mudah menerima kekalahan. Tetapi manusia yg pernah kalah akan sentiasa menghargai kejayaan.

Ole..

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

6 comments :

RaYzeef said...

Teruskan pandang ke depan Arman. Tak perlu pandang belakang dan tepi, yang ada hanyalah monyet monyet yang tau buat bising je.

Kalau bising sangat, kau tibai je dengan tongkat sakti kau tu...hehe

Kam said...

Sape yg kutuk ko tu bro? Dia pernah lari 100km ke? Apa2 pun you have the right to brag. 29jam ker, 19jam ker it doesn't matter. You are officially an Ultramarathoner!

KA said...

Siapa tukang urut tu? Aku pun nak kena pi ni, dah lama tak meraung kena urut sakit. Asyik kena urut sedap jer...lol!!

From MM point of view, a finish is a finish. Stipulated time is 32 hours, so it's perfectly fine. If yang kutuk tu MM jugak, I think that person should consider throwing the sacred vest away. Maybe aku poyo, tapi once u belong to something, u need to stay loyal. We are Maniacs, first and foremost.

Envy and jealousy are inevitable. With more posers in the game, makin parah la. I felt this way since 2010 lagi. That's why aku suka lari kat Siam before it became common. Kalau boleh aku pi Israel je, lepak dgn awek2 Jews tepi pantai, lagi climax!
Tapi seriously, since I've been there before, you just think in a fee ways aje. First, there are people that you may not like to hang out with in the first place but you are somehow with them, because you love running. Just maintain a distance with them. Once the boundary is overstepped, go away. No point pursuing. These are nit the people that have any insignificance to u, other than the sport u are in. I hate Umno, but as long as we don't talk politics, we can run together.

Secondly, these poor souls don't have anything else to look forward to. You have a lovely family, and a busy career too. U don't need acceptance through running, or perhaps anything. U been through a lot I know. Those people need validation. Kesian. I have always maintained that running is not everything, in fact nothing is. That's why I don't run much, and I can DNS any marathons if I don't feel like it, even if my friends are doing it. Hell, if marriage can be postponed, what's so special about running events? Fuck, I can just DNS even NY Marathon. Try me. Not even God can make me do it.

Thirdly, everybody warm themselves to a different fire. These bastards might not share your goals, yet they think you aspire to be like them. I don't know your goal, so I can't comment. These people think they know you well, when in fact they don't. Sometimes I run for PB, sometimes I run to pace someone, sometimes as a tribute. Did it 3 times already. But ppl don't understand. As for goals, for me, I don't care if u sub here sub there, where u ran, u can 1000km or what, doesn't bother me. But if running can give u a fitter body with perut kotak2 and gets u laid, I'd pay money to learn from you. That's me. I don't strive to be everything.

Lastly, people do talk. Let them be. I've been accused of many things. I was disappointed before, but no more. I was labeled a womaniser before. Do you see me dating runners? I proudly thump my chest and say, I DON'T DATE RUNNERS. I train with hot moms whom i call my sisters, even that people make it an issue. Why? Jealous? Like I care.

Stay strong Arman. Just smile and laugh at it. See u in Maniac vest soon!



KA said...

Sorry if aku berleter and spelling kelam kabut. I had a lot to say, yet I'm pressed for time.

Khairul said...

Respect bro..sy pun baru jer start seriously dalam dunia endurance nih since last June (kira mmg noob jugak lah) and TBH, those yang don't understand the satisfaction and the experience yg all these runners,traithloners lalui unless they themselves cuba lalui sendiri.
Anyway, all the best! and of kos, tunjuk ajarku sifu!~~ hehe..

kuchalana said...

#Ray, Kam and KA..
Sory guys.. aku just berckp dari apa yg aku nampak, aku dgr dan aku baca.. this case happen to my group of friends lately.. aku yakin kawan2 aku ni xbersedia lg dgn jenis sukan mcm ni. probably diorang bagus dalam sukan masing2 dan agak pening bila dgr sukan2 mcm ni.. so there is a conflict..

Aku xpernah amek port pon sbb aku positive dalam apa yg aku buat.. mcm aku ckp.. aku xnak prove apa2 pd org lain.. only to myself.. and u guys byk membantu aku dalam menangani byk issue..

Really appericiate that guys...

#Khairul
Thanks bro.. smua perkara perlukan ILMU dan KEMAHUAN.. pengalaman akan datang menyusul..