Pages

Mt Kinabalu Revisit (via Mersilau)

Team Pacat at Mersilau Gate
 Aku rasa this is another backtoback yg agak hilang akal. 3 hari lepas Craze Ultra, aku n En Zul pukul dgn project 3 suku ni. Ikutkan Craze Ultra is not in the plan, trip Kinabalu ni dah set dari tahun lepas lagi. But bila Craze Ultra keluar around April so aku amek risiko to have backtoback. Yg penting fitness level kne up to par or else aku akan terkangkang in between this event.

1st attempt naik Kinabalu on February tahun lepas melalui Timpohon. Masa ni cuma 2 org ja sampai peak dari 6 orang. Aku sendiri sampai peak but in pain and tekanan minda yg amat sgt. Aku rasa smua sbb fitness level yg agak suram. So tahun ni 2 orang tarik diri (Amy isteri En Zul dan Suzie) dan kami berempat meneruskan perjuangan (Aku, En Zul, Sham and isteri beliau Mimi).
Mcm biasa amek gambau kasut ngan kawan2 baru

View terbaikkkk
Tahun ni kami naik dari Mersilau. Kalau ikut Timpohon jarak keseluruhan adalah 8.7KM dari bawah ke peak dan around 17.4KM 2 hala dgn elevation yg amat tajam.Kalau dari Mersilau, dia ada additional 2KM. So dari Mersilau ke peak dalam 10.7KM and turun balik ke Timpohon dalam 8.7KM. So total 19.4KM. Dari Mersilau akan dpt 2 sijil but Timpohon satu sijil je.
Mencanak2...
Kmi bergerak dari LCCT dgn penerbangan pertama pagi tu. So agak awal kmi kne keluar. Aku sendiri balik agak lewat the next day due to gathering Craze runner kat Alamanda. Citcat2 sblum masing2 bergerak dgn aktiviti masing2 for this 2 weeks. We will meet again in Singapore for TNF tgh bulan 10 ni. So sampai rumah dah tghmlm and sblum subuh dah keluar ke airport. Mood agak Kuchalana pagi tu. Futher diberitakan dari kawan2 yg baru naik kinabalu 2..3 hari lepas yg dpa xdpt naik sampai ke peak sbb hujan lebat membuatkan aku and the team dpt mood "pelangi angan ku musnah".
Kita minum luluuuu...
Kmi sampai KK, cuaca pon agak suram. Mendung kelabu dimana2. Kmi terus amek cab ke Kinabalu Park. Tu dia, all the way hujan mencurah2 tanpa tanda untuk berhenti. Lebat kaw2 punya, lepas Tamparuli, kabus dimana2. Driver cab pon xleh nak laju sbb xnampak apa kat luar. So dalam hati terus berkeluh dan kesah dgn cuaca persekitaran. Dalam hati dah confirm xdpt naik ke peak punya.

Lps register apa yg patut, kmi terus dibawa ke Kg Mersilau. Masa lalu kat town Kundasang ternampak satu spot which starting line untuk TMBT 2012. Then bila tgk balik jalan kat Kundasang ni aku terfikir, gila la, elevation dia kaw2 punya. Pickup yg kmi naik pon meraung2 naik bukit. Mmg best la, aku dah pasang angan2 dah klu dpt try event ni next year. Confirm bontot tonggek and betis bunting padi lepas kne route ni. Lol.
Pendekar Mustar
All the way ke Mersilau mmg mengujakan. Masa ni hujan renyai2 dah. Pemandangan sepanjang jalan teramatlah cantik. Xterdescribe dgn kata2, dgn cuaca yg sejuk, serius rasa mcm nak pindah duk sini ja. Lepas check-in hotel, kmi just relax and enjoy the atmosphere. Layan makan, borak2 pasal plan hari esoknya. Rata2 dari kami agak optimistik dgn cuaca yg akan memihak kepada kami sampai hari kmi turun. Masa diner we meet up dgn 2 more group yg akan naik sama2 dgn kmi dari pintu Mersilau. Satu group 5 org dari KL which lepas risik2 we have a same group of friend so we get a long sepanjang pengembaraan ni. Then meet up dgn satu mix group dari Petronas dan Singapore dalam 18 org.
Bernanah lutut and paru2

Jgn mnyesal cik salmah..
Malam tu aku tido dgn nyenyak skali. Kaki yg bengkak dah ok dari hari ke-2 lagi lps Craze. Hati pon ada tenang due to all work dah clear kat opis. Cuma kepala ada agak pening skit sbb kmi berada 2000kaki dari aras laut. Latitude agak tinggi so latitude sickness mmg terasa sgt. Futher cuaca amat sejuk. Aku rasa ini 2 perkara yg akan menentukan nasib kami sampai ke peak, cuaca dan latitude. Interm of fitness, body condition dan lain2 smua masih terkawal.

By 9am kmi mulakan perjalanan. Kli ni kami dpt guide yg agak sempoi. Xda byk ckp dan lbh membantu compare dgn last guide tahun lps yg byk ckp dan selalu menjatuhkan smgt kami sekumpulan. Kmi just start slow sbb dari breafing sblum bergerak, aku dah agak xleh nak laju sbb route dia mmg mencabar. Turun naik je manjang. At one level menaik xsudah2. Boleh menanah lutut and paru2. Aku n En Zul stick together all the way and Syam and mimi go with their own pace.
Serius rasa nak buat rumah kat sini..
Secara jujur, view route ni mmg cantik. Dgn sejuk, dgn track yg bersih. Serius jatuh cinta. But bukit dia yg buat patah hati tu. Kmi mendahului pack dari Mersilau lepas dari jambatan gantung. We just go with our non stop pace walau pon gunung disana sini. Kmi berenti few area tuk lepak2 and makan2. Seriusly we just enjoy the track and view. Kmi sampai Laban Rata around 3pm which kami start at 9am. Dlm 6 jam trip makan angin. Sampai Laban Rata terus pekene kopi Tenum. Perghhh.. mmg nikmat le. Sham n Mimi sampai dkt2 jam 6pm. They suffering from latitude sickness. Other group sampai lbh kurang Sham and Mimi.

Kmi enjoy diner and tido awal mlm tu sbb jam 2am nak bangun tuk ke peak. Mlm tu mandi lap2 ja apa yng penting. Sejuk giler. Tahun lps aku layan mandi, tahun ni xlalu la nak mandi. Boleh kne report frost kepala hotak.
Enjoy the sun at Laban Rata

Bersama guide terbaik.. Azlee Donald.. aku rekoman korg cari mamat ni...
At 12am, aku dgr org menagis dalam bilik. Dalam hati, sapa plak yg menagis ni. Tgk2 si Mimi. Dia kne latitude sickness agak teruk + dia demam. Aku rasa demam urat kot. Si Syam duk pujuk dia. Seriusly aku xadvise dia naik ke peak pagi tu sbb condition dia mmg teruk. Else takut dia kne pikul turun plak the next day. So they decide Mimi just rest je kat Laban Rata. Lagi la sayu tuan doctor kita ni sbb dah 2 kali xdpt naik ke peak. But things happen for reason. Kinabalu ni akan ada kat situ sampai bila2 so insyallah ada rezki lain kita akan naik lagi.
Eh.. mcm dalam duit singgit..

Donkey Ear....
At 3.00am, kmi bergerak ke peak. Masa ni smua org berkobar2 semangat. Cuaca amat baik skali. Pada aku, aku just nak enjoy this trip so aku pi dgn mood yg berbunga2, relax and cool. Ada group yg berlumba2 nak ke peak, ada yg  relax, ada yg gaban dan mcm2. Pada aku nak naik dari 3000kaki ke 4000kaki xleh nak laju2 else ko akan pitam due to latitude.  So kne naik perlahan2. Aku advise menda yg sama pada team kmi yg lain.
Sojuk giler masa ni..

Kanak2 riang...
So aku xface any issue untuk sampai ke marking 8KM (which 700m lagi ke peak). Aku tgk jam baru 4 lbh. Giler awal. So aku duduk tunggu yg lelain. Kli ni aku nak make sure smua sampai peak in what ever it takes. Xnak jadi mcm tahun lepas smua sangkut kat marking 8KM ni. Aku duk tunggu dkt sejam lebih baru En Zul and Sham sampai. Reput frost kejap la misai2 and bulu2 yg ada. Serius sejuk. Pakai baju 3 lapis pon aku rasa lagi sejuk dia.
Aksi wajib.. YeeeMongggggg

Nyeh2...
Bila dpa sampai, keadaan masih gelap lagi. It around 5 something. So kmi bergerak perlahan2 ke peak. Masa ni tgk berkobar2 group2 yg lain tuk sampai ke peak. At this point En Zul kne latitude sickness agak terus. Dia jalan kejap and berenti tuk amek napas. Aku n Sham alhamdulillah dpt minimum issue in latitude. Lepas bertungkus lumus, finally we reach the peak at 6 something. Masa ni aku n En Zul agak sentimental. Nampak titik2 air mata. Aku sendiri control macho je n lap air mata bila org tgk2 aku. Serius, sbb sapa2 yg dah naik Kinabalu they know how hard it is. Futher aku n En Zul baru balik dari Craze 3 hari sblum tu and the psikology pain masih ada lagi dalam kepala. Selain pengorbanan anak bini dalam melayan kegilaan kmi ni. Mcm2 dalam kepala masa tu.

Aku sendiri wat live update dgn Suzi. Just to make sure dia pon rasa apa yg aku rasa kat sini. Another great experiance and achivement actually. Lps amek gambau puas2, we make a move down. Masa ni EN Zul kne latitude sickness lagi teruk. Kepala mcm nak pecah katanya. Aku duk tunggu dia supaya dia dpt sampai Laban Rata. We just go slow and enjoy the view. Masa ni terik dah walau pon baru jam 7 lbh.
Team Pacat.. 2nd time at the peak..
We manage to reach Laban Rata dgn selamat. Lps bersihkan diri dan sarapan, we make a move down to Timpohon. Masa ni kmi kne bekejar ke bawah sbb nak kejarkan office Sutera yg tutup at 5pm. So aku n En Zul plan tuk berlari turun. Xnak jadi mcm tahun lps kami sampai lps jam 5pm and makanan dah habis and face problem tuk ke KK. Si Mimi masih demam but ok skit dari malam smlm. So dia akan go slow dgn Sham ke bawah.
Aksi bebas...
So kmi pon berlari turun. Sebelum jam 1pm kmi dah sampai ke Timpohon. It takes about 1j30m je. Target asal dalam 3 jam tapi kmi dpt buat laju lagi dari tu. Smua hikers tgk kmi dgn muka pelik ja. All the way pon ada terserempak dgn geng2 yg nak buat Climbaton. So kmi dpt seatlekan smua hal dgn lbh awal such sijil, medal, transport ke KK, makan dan lain2.
Amek semangat je le...
Overall aku boleh kata

1. Trail Mersilau xlah semudah yg org kata. Klu xbiasa main hill, lupakan trail ni. Naik kot Timpohon je le.
2. Trail Mersilau, view and persekitaran mmg superb. Sini klu geng2 kamera boleh layan trail ni. Sure dpt gambar cantik2 punya.
3. Fitness level kne ok klu nak naik sampai Laban Rata else mmg suffer la mcm kami naik tahun sudah.
4. Nasib jugak memainkan peranan, fit pon boleh kne latitude sickness yg akan membantutkan perjalanan. Same goes to cuaca. Camna prepare pon klu hujan, mmg xda rezki la nak sampai peak.
5. Aku learn something about sutera or KK park. Actually kita boleh naik ke peak walaupon hujan. Tapi kne tanggung sendiri klu jadi apa2.
6. There is a lot of hidden track and trail yg kita boleh redah. Dpa just publish standard trail so trail2 lain tu kne tanya. Dari guide aku, ada few legend and hidden trail selain timpohon and mersilau. Dia dah buat few of the trail. Ada satu trail tu dpa berjalan bawah air terjun and jumpa few gua. Really interesting.
7. Trip kali ni amat berjaya. Walaupon Mimi xsampai atas, aku yakin dia akan repeat lagi in next few years.
8. Aku learn pasal Singaporian, serius they all mmg agak 5K (kiasu, kiasa etc). Klu jalan dalam track mmg dia xkan kasi kita potong dia. Sanggup dia halang jalan dari kita potong dia sampai la guide bersuara baru dia beralih. For Malaysian pulak xreti rules hiking. Laju je potong and xda signal. Agak bahaya sbb kawasan2 situ smua gaung kat bawah dia. Klu Europian pon satu hal, dpa suka borak2 sampai ganggu pace org lain.
9. Makan and Minum. Ni kne dan perlu dalam setiap aktiviti. Ada few ppl yg xmakan and minum yg cukup. So ramai yg DNF sbb xda tenaga.
10. Mental pon kne sihat else additional tekanan tuk sampai ke peak.

So enough for now. Insyallah ada rezki aku akan repeat lagi ngan Suzi and anak2 in next few years. Let the kids betul2 ready sblum pergi.

Ole

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

June Malik said...

Tak terkata kan?? I scaled it when I was 21 ke 22 hehe .. Masa muda kj active outdoor, tapi bila training jogging, pengsan lol .. My lutut tak terbawak dah ke Atas ..nak cari my sijil lah frame lol .. Congrats. This is indeed a beautiful feat !

Mikael Z. said...

Aku nak naik mount kinabalu 2 minggu lagi lah... Hahaha

Mohd Syamaizar said...

Terbaik dr Kuchalana, Mesilau trail..., trail yang cantik, menarik, menguja hati tp...jgn main2...he3

kuchalana said...

KJ... cayalah kak.. saya rasa kepuasan for each activities (running and outdoor) berbeza.. klu campur dua2.. terbaekk dari ladang.. lol

Zinov... jgn lupa register jadi porter..

Syam.. jgn lupa kita ada deal to repeat dgn pacat junior in next few years..