Pages

Race Report - Craze Ultra 2012

Malaysia Contingent
Alhamdulillah, i am done with my 1st 100KM and best part is not 100KM but 101KM. So far this is the only ultra running yg pi 160KM dalam single stage (32 jam) yg ada kat Asia Tenggara ni. So i am part of the 1st edition but i am only go for 101KM. Belum cukup kental to go for 160KM.

Senang? Best word i can give is "GILER". Sapa yg dah lari dpa tau apa maksud aku. Dgn peratusan DNF yg tinggi, cuaca yg amatttttttt panas, dgn route yg turun naik bukit (sapa kat SG xda bukit membunuh) dan mcm2 lagi factor yg boleh diklasifikasikan sebagai "GILER". Congrats pada Ben and his team. Dia ni sentiasa creative to give something different to runners. This game mmg ada dalam kumpulan dia tersendiri.
With Freak SG
As plan aku turun SG agak awal which pagi Jumaat a day before the game. Aku berkelana dgn Azrul adik aku merangkap pacer aku yg akan berbasikal dan tunggu aku kat tiap check point (CP). Plan asal dia nak tunggu kat kete je but dah alang2 dia turun why not cycling and enjoy SG in different way. So he did. Zinov pon car pool dgn aku and also En Zul as Zinov pacer. So seawal 12PM kami dah sampai kat Tuas. We did stop byk kali layan makan sana dan sini. Kmi plan to enter SG in right time sbb minggu yg sama ada F1 SG.
Capsule Hostel.. menarik..

By 3PM kmi dah check in backpacker hostel. Anyway, Ray dah bantu tuk booked hostel ni which kmi berempat tambah si Ray and Kam. Masalah timbul kat hostel ni. Kmi ingat dia jenis katil double decker, skali di kasinya capsule bed yg mcm kt Jepun tu. Nak jadi lagi haru, tokey hostel kasi kami  katil share which 1 capsule tuk 2 org. Sudah, jgn wat giler. Finally lps discuss dpt le satu capsule sorang satu else ada la plak kes "drop sabun".

1st 50.5KM
Kmi sampai dkt Macrichie (MR) seawal 5am. Xramai lgi masa ni. Amek bip and prepare apa yg patut.  Lps subuh baru ramai. Meet a lot of familiar faces, star, non star dan mcm2 jenis, mcm2 gaya dan style. Berkesempatan berkenalan dgn geng2 dari SG, Indonesia, India etc. Persekitaran mmg agak hangat dan bersemangat. Aku sendiri just layan blues je pagi tu. Adik dah ready dgn basikal dia, Zinov and En Zul mcm biasa buat muka nohen dpa. Aku yakin ada rama2 dalam perut depa pagi tu.. hahaha..
Last preparation before the event
By 7am sharp 1st group dilepaskan. Kmi dilepaskan mengikut pecahan number supaya ada org dpan dan belakang. So aku dalam 1st wave for 101KM. For 1st 21KM aku xface byk mslh. Still enjoy running with 5-8m/KM. Lps dari CP2 which marking 21 ke 30KM kaki aku mula buat hal. Cramp few times kat bahagian keting. Masa ni aku dah xleh laju. Aku just ask Zinov to go with his pace sbb aku xnak kacau momentum dia. Aku layan run walk all the time. Sbb klu laju terus tangkap nak cramp. Aku layan ORS and electrolite drink but xjalan. Masa ni keadaan masih terkawal. Aku masih lagi boleh lari but aku tukar strategi, do fast walk satu tiang lampu and berlari 2 tiang lampu. So this thing happen sampai ke CP4. Serius aku xrasa amat selesa. Aku aspect more worst condition will happen after CP4.
At starting line
Masa ni matahari dah atas kepala. Serius panas. Aku just berenti at CP and trafic light jer else aku akan terus run or walk. Between CP4 to CP5 yg paling mencabar. Aku rasa aku amek masa terlalu lama kat sini. Serius tersiksa. Laluan ni xda org sgt, kawasan kilang then masuk taman. Aku amek masa overall up to 10hours tuk sampai ke CP5 which u turn for 101KM dan aku buang byk masa between CP4 and CP5. Jauh dari target asal 7 hours. I did learn something for this 1st 50KM

1. Jgn bawak air byk sgt masa letih, it will drown u.
2. Cuaca panas, kne basahkan kepala selalu.
3. Klu kita berpeluh byk kne hati2, kne refill garam and air cepat2 else lagi cepat cramp.
4. Makan.. makan and makan.
5. Need to think fast to change to plan B base on scenario.

2nd 50.5KM
So masa sampai CP5, smua dah ada sana termasuk En Zul yg akan pace from here. Dpa rehat and layan blues kat sana. Aku sendiri makan, mandi and bersalin. Aku tido dalam sejam jugak to refresh. Bangun agak segar but one things happen. Ankle aku bengkak dan rasa sakit. Sudah, kne tukar plan lagi. Futher tumit and jari2 kaki aku plak melecet. So aku tukar pakai selipar (huarache version). That help but not long. Sampai marking 70KM bengkak kat ankle aku dah mencucuk2. Actually Zinov, En Zul and adik aku dah plan to finish this together. Xkira apa berlaku. At this point serius aku rasa bersalah sbb dah xleh laju.
Still happy
Aku approach dpa tuk teruskan and xpyh tunggu aku. Sbb aku akan slowkan they all. Aku janji pada depa tuk hbiskan in what ever it takes. Klu xleh lari, aku jalan, xleh jalan aku merangkak dan klu xbleh jugak aku naik cab. But aku xtau dpa nak jugak habiskan sekali dgn aku. Masa ni aku dah xdaya nak menapak pon. Aku akan stop kat tiap stesen bas yg ada tuk sapu minyak panas kat ankle aku. Masa ni tuhan ja yg tau berapa sakit kaki yg bengkak ni. Ada gak pkir nak DNF but bila aku tgk bro Blade lari satu kaki aku rasa aku xpatut DNF.
Boleh senyum lagi
So aku dah xkisah pasal masa lagi. Yg penting aku akan habiskan jugak, sib baik cut off time 32 jam. Masa ni kmi berenti byk kali. Kmi tido tepi jalan few time in 30minit for each stop. Ada skali tu kmi tido btul2 kat depan MRT Woodland. Sib baik xkene tangkap sbb dah mcm homeless. So we did continue, sampai la at CP2, Zinov bagi idea suh aku pakai tongkat sbb bila turun bukit aku kne mengesot berjalan mcm ketam. Serius bisa sakit dia. Then from there we continue to CP1. Masa ni En Zul and adik dah hilang sbb dpa ngantuk. En Zul tunggu kmi kat CP1 and adik terus ke MR. So Zinov yg teman aku.
100 meter ke finishing.. bertongkat..
Masa ni aku rasa nak nagis pon ada sbb

1. Kesakitan yg amat sangat kat ankle aku.
2. Kaki abis melecet smua.
3. Kawan2 yg keep encourage aku walau pon dpa bleh pi dulu tinggalkan aku. Serius it touch me inside.

Tapi air mata dah xleh nak kuar sbb aku xleh jadi sentimental at this moment. Aku kne terus kuat untuk habiskan apa yg dah aku mulakan. So dgn bertongkat aku teruskan jugak. Aku pon dah jadi xbyk berckp sbb aku kne control pergerakan aku supaya aku boleh teruskan. So far dari kira2 kami amek masa 1jam tuk 4-5 KM which is not good. Tapi dalam keadaan aku yg handicap aku rasa itu dah cukup bagus. Last 12KM mmg aku rasa mcm nak patah kaki. Bengkak makin besar. But aku keep going sbb Zinov and En Zul pon keep moving. Finally we reach MR. Sampai2 ja smua clap and wat kecoh. Smua salam and kasi kata2 semangat. Masa ni aku xdpt nak kata apa2 lagi. Hanya tuhan ja tahu sakitnya ankle aku ni. But aku happy sbb dpt habiskan jugak.
Patah sayap.. bertongkat kayu..
Kmi sampai around 12pm. It about 29 hours. Giler punya timing. Klu mana2 game kat luar ni dah kira kne naik sweeper bus. Aku rasa Ben dah bleh agak sbb tu dpa ltk cut off 32jam. So far byk yg review kata event ni antara yg paling sukar dpa pernah buat, jadi aku yakin this event ada class dia sendiri. So what did i learn in last 50KM..

1. Keep moving.. jgn rehat lama2
2. Tido klu rasa lemau.. makan bila lapar dan buang klu rasa nak buang.. jgn delay
3. It all about mental, pain.. sleepy.. tired.. lapar..
4. Support each other mmg penting..

Kmi balik KL petang tu jugak sbb kaki aku xleh nak berjalan lagi.. so masa kuar kete ke rumah aku xleh jalan dgn betul.. luckly drive.. klu naik bus xtau apa nasib. Serik? Nope, i'll do this again klu ada hayat..

Special word aku nak kasi
1. Ben and his team for a great event. Serius, he know what runner need.
2. Ray.. Kak June.. Yim.. Karen.. Kam.. Cikgu.. and all runner yg keep encourage aku kat luar sana tu.. u know who u are.. tanpa korang sapa la aku..
3. My superfriend En Zul, Zinov and adik.. korang terbaek.. jasa korg smua aku kenang..
4. Suzi.. dan anak2 baba.. thanks for all those doa.. i am back in full piese..
Done.. insaf
So recovery time.. aku kne seatlekan hal bengkak ni sblum Khamis or aku akan face problem tuk hike Mt Kinabalu on Friday. Balik the next day, aku xrasa penat pon.. sengal2 pon xda.. but ankle aku bengkak.. tu je pon problemnye.. selalu lari jauh2 xda apa problem pon.. dari maklumat doktor merangkap kawan yg selalu treat aku. bengkak dan cramp tu boleh disebabkan oleh beberapa perkara
Team Pacat.. Rocksss
1. Aku bwk beg yg berat in 100KM tu, kesan berat jatuh pada lutut dan ankle .. it true..
2. Aku byk pakai kaki kanan untuk tampung berat badan dan berat barang.. posture larian gagal berfungsi dgn baik..
3. Cramp tu sbb garam lambat refill, bila panas peluh kuar byk so garam dan air keluar.. aku kne refill byk air + garam skit tuk otot berfungsi..
4. Aku kne sentiasa basahkan kepala dan badan tuk gagalkan heatstrok..
5. Makan.. Makan dan makan.. no excuse..

So next please..

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

10 comments :

June Malik said...

Adoi!!! Baca pun dah rasa perit, tambah yang buat .. Congrats lagi. Not easy like I said. You should be more than proud!! Hope your ankle dah better, rest lah sikit eh hehe

kuchalana said...

KJ.. thanks kak.. serius kak.. what we plan kdg2 xkan jadi.. now i know how all this crazy people feeling by doing this.. training je pada saya xcukup klu jiwa xkental.. ramai DNF due to route and cuaca.. bila kenang2 balik.. menitik jugak air mata.. teringat kawan2 yg setia menanti.. dgn kesakitan.. but i blive pengalaman ni xbleh dijual beli..

angkle dah ok.. smlm dah pi pasang angkle baru.. buat alligment apa smua..

Bibot said...

congrats!

kuchalana said...

Bib.. thanks..

RaYzeef said...

Arman setinggi tahniah!!! 101km!! Officially Certified Ultraman, proven at brutal, toughest, badass UltraMarathon in Southeast Asia. Ironman Kam cakap 101km ini lagi tough dari buat Ironman Langkawi!!

This is the toughest race among 6 Ultra i've done! Dah macam Badwater, dengan kepanasan dan heatwave yg gila. No wonder ramai runners termasuklah kategori Ironman DNF!

Memang buku bertemu ruas! Kat CP6 lepas aku complete 65km, masa makan nasi Kash dan jumpa korang semua, aku rasa kesian sangat dgn kawan-kawan yg buat maiden 101km - u guys did a very tough Ultra as your 1st! Sundown Ultra 50 % less tough dari Craze!

Bangga aku dengan kawan-kawan berjaya habiskan Ultra ni, congrats again Arman, Zinov, Cikgu Syed and Kam. Meh aku belanja Big Gulp sorang satu! hehe

Sky is the limit, recover well ok! Nanti kita buat Taiwan Ultra 2014 :)

kuchalana said...

Ray.. i blve this will make us stronger.. things happen for a reason.. we are positive on this..

mmg ramai yg DNF dan ramai star yg terjelir.. dan aku yakin next year sure ramai yg repeat sbb xpuas hati..

anyway.. tq for all those effort and kata2 smgt tuk kami terus berjuang sampai ke titisan gulp yg terakhir.. :P..

more to go bro.. we will learn and get all those experiance to improve.. we will go to taiwan in 2014.. insyallah..

KA said...

Ya ampun! Aku memang gila, tapi tak la segila hang! Tahniah berkali2, kalau aku sah dah angkat tangan, tido atas tikar, lepas tu berborak dengan awek...lol!
Have a good, long rest! Long may u reign, just don't drop the soap :P

zulhassan said...

Ko bagi tahu BEN tolong jangan buat race giler-gila ni lagi. Baca pun insaf... tolong bagi tahu dia. Jangan sampai aku buat Team Insaf lak ....

kuchalana said...

KA - hahaha.. dah aku yg cari penyakit..

zulhassan - klu ko buat aku nak join.. hahhaha

Kam said...

Kalau tak insaf jgk tak tau la bro. Mmg sakit race ni. Part fun tu dah hilang lepas CP4. Apa2 pun, well done! Tahun depan boleh buat 100 miles pulak.