Pages

BackToBack - Puchong Hill + Giant Kids Run 2012

Puchong Hill

Team PAcat Senior and Junior
This event mmg sengaja dicreate untuk Team PAcat. Sebabnya..

1st untuk anak2 yg akan lari Giant Kids Run esoknya.
2nd untuk mak ayah yg akan naik Mt Kinabalu lagi 2 minggu
3rd untuk superfriend yg akan buat keje giler next week.
4th official gathering untuk member Team Pacat Senior dan Team Pacat Junior

Jadi activity kli ni mmg terbaik la dalam konsep ukuwahnya. So as early 8am, smua dah berkumpul kat kaki Bukit Ayer Hitam atau kmi lebih suka panggil Puchong Hill je. En Zul mai dgn Amy and anak2 (Akil dan Hatta), Syam mai dgn Mimi and anak (Adib) dan juga opismate si Sham, Zinov mai jalan kaki ja sbb bukit ni kat blakang umah dia je dan aku main dgn Suzi and anak2 (Kneth and Adam).

Ni baru warm-up
So plan asal smua akan pegi satu round simple hiking pace anti clockwise dan Craze Team akan balas dgn fun run pace for another loop in clockwise. Anyway, pada yg penah naik bukit ni dia tau kesan clockwise and anti clockwise. So at 1st loop, anak2 smua dah lepas kedepan. Mmg laju dpa ni. Dari hiking pace terus buat trail run. Sampai peak xsampai 30 minit. Then sampai kebawah balik pon agak laju. Kne cicir la mak ayah. Aku n Suzi yg kelam kabut ngejar depa sbb takut depa masuk salah simpang. 

Rancak depa berborak.. plan UTMB 2025..
They really having fun bila sampai keluar. Boleh gelak2 dan borak2 lagi. Semangat budak2 kan. Then lepas Sham sampai (as sweeper) kmi balas satu loop lagi. Masa layan 2nd bukit tu, aku dah start muntah angin. Serius rasa nak terbakar paru2. Zinov kat depan dah hilang dan En Zul kat blakang pon dah hilang. So aku maintain dgn small pace masa naik bukit. Kmi xda rehat kat peak . Kami terus balas tuk abiskan loop ni. New record for anti clockwise tuk kami which 24 minit for Zinov and 26 minit tuk aku and En Zul 30 minit.

Lps ni plan nak buat 5 loop plak anti clockwise, ada berani?
********************************
Giant Kids Run 2012

Team PAcat Junior
Pagi tu awal kami dah bergerak. Hujan all the way dari Bangi ke Kepong. Masa kmi kuar ke venue hujan dah renyai2 kat area ni. Budak2 mmg semangat la pagi tu. Xda issue sakit kaki etc dari event trail run smlm. So aku aspect budak2 ni boleh enjoy dgn event hari ni. Kmi sampai2 je kat venue tgk budak2 for 1st category dah masuk dalam kandang. Sharp at 7am. Mmmg betul2 ikut jadual punya sbb depa dah remind byk kali pasal dpa akan start at 7am.

So Suzi and Aida kelam kabut ke kandang. Aku sendiri terus cari port tuk melepak. Lepas event Aida, aku lepaskan Adam plak. Untuk Adam n Kneth aku xrisau sgt sbb dpa dah besar n pandai uruskan diri. So dpa tau nak kemana bila dpa panggil. Anyway Aida finish in 1st group. Same like last year. Adam kantoi this year, dia berjalan je dgn Akhil. Kneth improve better then last year. Tahun lps aku escort dia, tahun ni dia dalam 1st group jugak sampai (top 30). Overall a big improvement tuk ketiga2 depa.
Aida with her medal
Anyway, anak2 En Zul pon mantap2. They really enjoy tahun ni. Sampai luka2 la jatuh. Budak2kan, mmg xda break. Secara keseluruhan event, aku rasa more worst then last year. Ini personal opinion aku. Boleh baca entry aku tahun lepas kat sini. Anyway byk complain dari parents expecially yg dah layan event ni tahun lepas. Antaranya.

1. Mak ayah smua jns degil. Sibuk nak duk dalam kandang pelari dan sibuk nak berlari dgn anak2. Klu rasa nak berlari sgt daftar la masuk mcm2 event running yg ada kat malaya ni. Ni acara untuk anak2. Biar depa berlari. Xpyh buat smak dalam kandang tu. Percaya skit dgn anak2 tu. Ajar depa sikit. Klu anak2 jnis manja, nak melalak klu xnampak mak ayah, xpyh paksa depa masuk. Kesian aku tgk ada budak2 yg jatuh, mak ayah yg langgar budak2 berlari, korg tau la budak2 ni berlari mana ada brek2. Depa main sapu ja. Klu dah mak ayah org lain sibuk pegang anak depa, camna org lain nak berlari. Just let them run. (point aku tahun lepas)
Adam and his medal
2. Ada kes yg mak ayah tarik anak2 depa berlari. Paksa, sampai nagis2, jatuh2. Come on. Aku tau hadiah dia cecah ribu2, tapi agak2 la. Klu nak anak menang, train them for competative event and let them run. Xpayah paksa2 masa dalam tournoment. Ni jnis mak ayah yg lebih2. (point aku tahun lepas)

3. Transition dari satu category ke category lain agak jauh + xterkawal. Ni disebabkan parent yg duk sibuk nak antar anak2 berlari. Umur dah tua2 pon nak berteman. Lagi satu kelam kabut jugak sbb kne paham satu family bukan sorg anak je yg berlari. Klu 5 org in different category dah muntah parent nak kehulu kehilir. Cadangan aku, change venue such stadium bukit jalil ke. Boleh anak2 berlari keluar dari stadium and masuk balik. So parent xda yg semak sana sini. Smua dalam stadium je.
Aku suka gambo ni.. klu tgk gambo tahun lps.. lenggang kangkong..
4. Tshirt quality diturunkan, harga pendaftaran dinaikkan, medal plastik RM2 compare besi tahun lepas and goodie sama ja mcm tahun lepas. So xtau mana silap sbb aku yakin sponsorship mmg byk, why smua ni turunkan.

5. Kawalan route lbh baik dari tahun lepas cuma untuk 2 acara last tu route dah mula byk motor lalu. Agak bahaya, pada aku klu nak tutup, tutup terus sepanjang event. Safety anak2 lbh penting pada aku.

Again aku puji apa yg Giant buat sbb aku percaya if dpa boleh survive for 2nd year they can do it next year. So kita kne support untuk developtmen program. Mende boleh diperbaiki lagi pada tahun2 akan datang. 

Insyallah.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :