Pages

BacktoBack - Mt Nuang + FRIM

At starting point
Mt Nuang Revisit

This is my 1st trail long run lepas raya. Plan asal cuma nak run kat FRIM Ahad but sabtu xda apa2 plak dalam jadual. So aku ping En Zul klu dia ada berani nak repeat gunung lagenda ni. 1st kmi naik last year. Kami amek masa 12 jam turun dan naik + separuh mampos. Nak jadi lagi best aku kne sakit dada lepas trip tu.

For note, Mt Nuang is the highest mountain dinegeri Selangor. Slalu org naik 2-3 hari. Gunung ni pon byk history. Ramai yg kantoi, sesat, injured dan mcm2. Klu xcukup kental, elok main gunung rendah2 je else it will give a big risk sepanjang perjalanan.

So En Zul agree tuk naik. Plan asal aku amek dia at 7am. Pagi tu hujan seawal 5am. Lebat giler, so aku delay amek dia. Kmi start naik at 9.30am. Disebabkan masa naik agak lewat, kmi decide to go until 12pm-1pm kemana2 yg sampai. Lepas tu turn balik. Kmi xnak sampai lewat ke bawah. Masa register abg renjer kasi tau suh tgk2kan satu ibu mengandung yg baru naik. Aku tgk2 nama dalam buku register, rasa mcm kenal. Rupanya Julie (Miss Jewelz). So aku just bgtau abg tu xpyh risau, ni org besi ni, sure ok punya. Dia gelak je.
At Kem Lolo.. Air agak tinggi sbb hujn pagi tu

All the way aku n En Zul xda byk mslh. Perjalanan agak smooth. We meet Julie and her group lepas pondok 4. Dia menghala turun. We meet few other group yg tgh nak turun dan naik. We reach Kem Lolo in 1 hour. Then kmi terus gerak ke Kem Pacat. All the way agak menanah gak la lutut. We reach Kem PAcat in 1hour 30minutes. Masa ni baru nak masuk jam 12PM. Lepak n refuel ala kadar kami make a move tuk turun.
Close to empangan

So far xda byk mslh naik. Kmi decide x ke peak sbb dah lewat. So we run down. We reach back Kem Lolo in 1hour and reach parking in another 1hour. Total about 4hours 30minutes. Seriusly it is much more better timing then 1st time kmi naik. Mungkin kmi agak bersedia kali ni. Secara kasar, we felt much better, xda injury, xda kezombian, air pon cukup, makan pon cukup, xda luka2. Overall we still okay.

So, insyallah kmi akan repeat lagi in future sampai peak plak.
*********************************************************

FRIM The TingTong Run

2nd Loop at Dream Trail

Lps balik dari Nuang, petang tu aku pickup family and turun closed event makan2 kat umah En Zul plak. Habis melantak aku balik tido kejap dalam 20 minute sbb mlm tu Suzi nak lari plak kat Poj. Bangun dari tido je aku rasa satu mcm. Serius mcm nak demam. Badan sengal2, kepala sakit, tekak panas. Suzi terus cancel lari Poj and just do aerobic ja kat umah. Aku plak terus amek ubat sakit otot and recovery drink. At 10pm badan aku makin panas. No other solution, aku hentam minum air byk2. Dkt 5 botol air 1.5liter.
Terbaikkkk
Muka belum insaf at Steroid Hill

Asal aku terjaga ja terus aku minum. Yg best aku xkencing pon sampai pagi. Mmg badan kurang air. Pagi tu aku bangun mcm biasa sbb dah janji nak turun FRIM plak dgn superfriend. Best part, demam aku hilang terus pagi tu. Cuma rasa sikit pening sbb aku amek ubat otot tu yg agak kuat dadah dia. So pagi tu aku tunggu Zinov mai umah sblum kami pickup En Zul.

Kmi sampai FRIM agak kesiangan sbb layan makan dlu kat Taman Melawati. Parking pon penuh kat FRIM, so kmi mula dgn additional mileage sbb parking jauh (dah dkt ngan air terjun). Plan asal nak buat >30KM bergantung pada keadaan cuaca. Kmi mula dari Rovers Trail, terus ke MTB Trail, naik ke Steroid Hill and turun terus ke Tongkat Ali Trail. Dah sampai kaki bukit kmi balas plak lagi ke jalan Kg Baru Sungai Buloh and turn back ke parking. Dpt le dalam 15KM.
Finally habis..

Duk rehat dalam 15 minit, kmi sambung 2nd loop. Kli ni kmi mula dari parking ke Dream Trail, Rovers Trail and MTB Trail. Patah balik. Dpt le 11KM. Cuaca hari tu amatlah cantik, mendung je. So xda byk issue between us. Total dpt le 26KM. Rasa dpt dalam 4jam++ for this trip. Xda injury, xda blister, xda demam, cuma rasa sengal2 which pada aku biasa la tu.

Now, En Zul pecah rekod beliau sendiri. 3 trail in 5 days. 26KM Maxwell Hill in 5 hours, 16KM Mt Nuang in 5 hours and 26 FRIM in 5 hours as well. Giler kentang... semakin tegar dia ni...

Now time for recovery tuk smua sbb ada mileage lbh besar nak buat wekend ni...

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

5 comments :

Zack Yui said...

Hebatlah kau b2b nuang & frim... Tak larat aku!
SHRMZB bro!

kuchalana said...

Abg Zack.. boring xbuat apa.. cuti lama sgt.. kasi bakar apa patut.. hahaha

RaYzeef said...

Terbaek bro..looking great for that 100km race :)

kuchalana said...

Ray.. hahahaha.. insyallah bro.. kehangatan dah terasa ni..

missjewelz said...

salam. bila lagi nak naik Nuang ?