Pages

All About 1st Time


That is me few years back.. abg roy.. sesak napas sampai peak Mt Angsi.. today i run up and down this mountain..
SCKLM secara dasarnya adalah official anniversary run tuk aku. Towerthon will be a start of my new chapter but SCKLM is the real run. I did my 1st real run in SCKLM last year which aku terus jump to do half marathon. Giler berlagak. Anyway, i have a good basic in running. Dari zaman skolah sampai zaman uni aku adalah pelari jarak sederhana dan jarak jauh. I did win a lot of cross country event masa zaman tu. Podium few times and get medal for top 50 byk kali for 10KM and 21KM for open category in any of local and international event. And also i did few ironman also that time + failed my 1st attempt in Full Marathon. Yeaaah, biarlah rahsia. 

Sbb tu aku berani nak redah HM in SCKLM last year. Basic is there but lack of training but i manage to finish it. Itu lbh penting. Anyway Suzi xpernah tau i am good in endurance, dia cuma tau i am good in team sports like football, futsal and rugby besides i also did play badminton, pingpong and tenis dgn dia sometimes. Klu ikutkan zaman2 before millinium mana ada gel, recovery drink, 2XU etc. Klu ada pon xmampu nak beli. Masa tu kasut Power or Mizuno dah kira hebat. Berlari bawak botol air, pegang manual, mana ada hydration beg, xda spi-belt, xda bip holder smua pakai pin, bip pon kain pakai cat punya. Masa ni Pacesetter dah wujud. Chap Ayam, TTKuda, Team Poyo, Permasuri Runner, FMV dan support group or club xda lagi. Smua sendiri2. Dulu mana ada finisher medal tuk smua, only top 50 or top 100 ja dpt medal. Finisher dpt sijil je. Dlu tshirt for cotton bodoh je. Mana ada dryfit. Tu pon xda jenis singlet, smua pakai T, panassss. Then yg berlari xpakai MP3 player, dpa bawak walkman or CD player yg besar gabak tu. Ada tu yg pakai sling beg sbb nak isi bahan hiburan masa berlari ni. Syok klu ingat2kan balik.
Abg Roy bertongkat.. sblum naik Mt Dato.. today i run on this trail.. no more hiking..
Lps dapat hidayah, SCKLM 2011 sbagai permulaan kepada perubahan. Masa ni berat almost 78KG, dah kira obes + ada kolestrol problem, saiz pinggang mmg sakit ati la klu nak share kat sini. Futher aku kerap stress, migrain, sakit sana sini, ni smua symptom penyakit korporat. Today after 1 year, berat aku 68kg. Turun almost 10KG dalam setahun. Tapi still xdpt berat ideal. Aku yakin by time akan turun lagi until reach my ideal weight. Penyakit, almost smua hilang dgn sendirinya. Aku lebih cool dan sabar dari dulu. Yeah, setahun yg riang.

Beside all this, dalam setahun, aku manage to do 1 ultra marathon, 2 ultra walk, 4 marathon, 4 half marathon and countless other category. Total mileage  lbh kurang 1500KM. Yg terbaik is i did 3 marathon and 1 ultra marathon in less then 90 days. Futher aku berjaya memperbaiki masa setiap acara yg aku masuk, almost every event. That makes me really happy, walaupon xbyk or mungkin xselaju org lain but i am still happy sbb i made it. Aku masih ingat kata2 Pak Abu masa buat 12 Hours Penang, "Yg penting hati tenang dan enjoy". Pada yg dah buat Ultra or FM they know it not easy as what they thought. Try tgkkkk...
My 1st run last year at SCKLM.. skima giler.
Another best part, alhamdulillah i did help to influence ppl to change their life aswell. I did start with my family. Now smua berlari and sng aku angkut ja mana2 game. Aku lari depa pon lari and good part all off the kids almost go to podium in some of the event. I did get my brother n sister to run aswell and they are good which got podium sometimes. Besides ppl around me pon dpt tempias untuk berubah dan lbh tegar such En Zul, zinov dan yg lelain. Now Suzi dah ada kumpulan beginner dia sendiri dan alhamdulillah we will help to guide them to start properly. I blve proper and good support group will help them to grow faster.

For now, i always ask Suzi untuk tegur aku klu aku "kelihatan" seperti "Celebrity". I blve i can't be a celebrity. I just want to enjoy running, training, make new friends, learn new things and paling penting hati tenang and enjoy the pain. Xsalah jadi celebrity, there is ppl yg mmg dilahirkan untuk menjadi celebrity and it not me. Anyway, that is the main symptom dalam dunia larian ni. Ramaiiiiii yg nak jadi celebrity and influence ppl. Somehow mcm xkne je. For me, just run because u love to run. Klu nak jadi betul2 celebrity, make sure u can beat all those old-tie and star in this field or else masuk AF je.
After 1 year.. roynya masih ada tapi dah boleh cover.. :P
For now, i put a tabik spring and respect to fellow runners yg btl2 byk mempengaruhi aku. Ada yg celebrity, ada yg low profile, ada yg tenggelam timbul, ada yg giler, ada yg semi giler and ada yg retire but i know they exist in this atmosphere and always influence me. Thanks all, setahun aku terpengaruh dan harap terus terpengaruh dgn kisah2 hebat korang.

Now, i blve no turning back for me. I am focusing on few Ultra and Marathon event which will come in next few month. Dono how it goes, just concentrate with my training. Hope xda yg aku DNS disebabkan kerja else burn fee super mahal tuk event nowadays. Anyway just want to share some good things happen during SCKLM 2012 to me

1. 1st time pakai suar pendek + no blister kat celangkang
2. 1st time pakai spentot + no blister kat celangkang
3. 1st time pakai baju ketat + no blister kat ketiak
4. 1st time pakai stokin nipis + no blister kat jari kaki
5. 1st time berlari non stop until 30KM mark
6. 1st time dpt penyakit krem
7. 1st time Suzi escort aku 100m from finishing
8. 1st time my close friend and wife finished their event (FM and 10KM)
9. 1st time recovery only less then 2 days.
  
So with all this 1st time i blve it already a hadiah for my anniversary. 

Alhamdulillah.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

6 comments :

June Malik said...

Awesome achievements ! Keep up the good job :)

RaYzeef said...

Congrats Arman, banyak perubahan dl masa setahun. Terbaek!!

Sekarang dah pandai bergaya dengan baju ketat, cool shades dan yg paling mahal topi Reebok RM10 beli kat 1Borneo...biarlah rahsia...ngeh ngeh

KA said...

Aku tumpang bangga dengan pencapaian hang. Especially since dah berkeluarga. Cakap senang, nak buat tu payah.
Kesian kat hang, running friends macam perangai...lol! But it's all good. Aku kategori apa ek? Semi giler rasanya...hahaha!

kuchalana said...

KJ - Thanks kak.. u are part of my achievement..

Ray - U also part of my achievement.. topi RM10?.. hahahha.. mmg byk rahsia..

KA - Lu pon part of my achievement.. but more in metal way.. anyway almost smua yg aku kenai.. ada 3 suku masing2.. hahaha

Aleyn said...

Caiyokkk

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.